3 milyar liralýk sahte faturaya kýskaç! Binlerce mükellef izaha davet edilecek
ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanlýðý, vergi kaçakçýlýðýyla mücadele çalýþmalarý kapsamýnda sahte fatura kullanýmýný engellemek amacýyla 4 bin 500 büyük mükellefe iliþkin incelemelerini derinleþtirirken, ilk aþamada 3 milyar liralýk sahte fatura tespit edildi.

AA muhabirinin Bakanlýktan edindiði bilgiye göre, Vergi Denetim Kurulu, sahte fatura baþta olmak üzere vergi kaçakçýlýðý mücadelesinde yeni çalýþmalara hýz verdi.

Sahte fatura kullanan organizasyon ve yapýlara odaklanan vergi müfettiþleri, sahte fatura alan ve düzenleyen kiþiler olmak üzere, muhasebe iþlemlerini de inceliyor. Ekipler, teknik bilgi ve uzmanlýklarýyla bu süreçlere dahil olan meslek mensuplarýný da mercek altýna aldý. Bazý meslek mensuplarýnýn, hizmet verdiði mükelleflerin büyük bölümünün sahte fatura düzenleyicisi veya kullanýcýsý olduðu, aralarýnda yoðun fatura trafiði bulunduðu belirlendi.

Konuyla ilgili yapýlan geniþ kapsamlý bir çalýþmada, hakkýnda mesleki kurallara uymamasý nedeniyle disiplin cezasý verilmesine iliþkin 500 raporu bulunan bir mali müþavirin halen aktif olarak bu görevi yürüttüðü, beyannamesini verdiði mükelleflerin tamamýna yakýnýnýn sahte belge düzenleyicisi olduðu, baþka bir çalýþmada ise serbest muhasebeci ve mali müþavirler tarafýndan yönetilen ve organize þekilde hareket ettiði anlaþýlan yaklaþýk 100 þirketin 2 bin 500 mükellefe sahte fatura düzenlediði tespit edildi.

Bu çalýþmalar neticesinde meslek mensuplarýyla ilgili risk kriterleri yeniden belirlenecek, çalýþmalarda özellikle yapay zeka imkanlarýndan da yararlanýlacak.

Bakanlýðýn yürüttüðü analiz ve deðerlendirme çalýþmalarý neticesinde, sahte belge düzenleme riskinin yüksek olduðu belirlenen ve bu nedenle mükellefiyetleri terkin edilerek incelemeye alýnan kiþilerden fatura alan yaklaþýk 4 bin 500 büyük mükellefin ilk aþamada yaklaþýk 3 milyar liralýk sahte fatura kullanýmýyla ilgili izaha davet edilmesi kararlaþtýrýldý. Bu davete icabet etmeyenler hakkýnda ise fiilin aðýrlýðýna göre vergi kaçakçýlýðý suçu yönünden iþlem yapýlmasý öngörülüyor.

- "DÜNYA ÖRNEKLERÝNE UYGUN DÜZENLEME YAPILACAK"

Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, konuya iliþkin deðerlendirmesinde, vergi suçunu oluþturan kaçakçýlýk fiillerini iþleyenlerle ilgili yeni çalýþma yürüttüklerini belirtti.

Þimþek, "Bu yeni strateji çerçevesinde dünya örneklerinde olduðu gibi fatura, fiþ düzenlemeyenlerin tespiti ve cezalandýrýlmasýyla organize hareketlerle vergi suçu oluþturan kaçakçýlýk fiillerini iþleyenlerin tespiti ve cezalandýrýlmasýnda farklý teknik ve mücadele yöntemlerini devreye alýyoruz." dedi.

Özellikle sahte belge düzenleyerek iþlenen organize vergi kaçakçýlýðý suçlarýnda organizasyonu kuran, yöneten, teknik bilgi saðlayan ve menfaati elde eden kiþilerin genellikle muhasebe, mevzuat ve hukuk bilen kiþiler olduklarýna iþaret eden Þimþek, organizasyonun açýða çýkmasýný önlemek amacýyla birden fazla þirketin içinde bulunduðu katmanlý yapý oluþturulduðunu, bu organizasyonlarda özellikle son dönemde e-arþiv faturalarýnýn kullanýldýðýný, bu iþlemleri gerçekleþtirmek üzere sisteme kaydedilen telefon numaralarýnýn takibi dahil geniþ kapsamlý çalýþmalar yürütüldüðünü bildirdi.

Bakan Þimþek, bu yapý nedeniyle sahte belge düzenleme yönünden riskli bulunduðu için incelemeye sevk edilen þirketlerde muhatap bulunamadýðýný anlatarak, þunlarý kaydetti:

"Bu noktada organizatörün tespiti amacýyla yeni dönemde yapay zeka imkanlarýnýn yanýnda emniyet ve jandarmanýn kaçakçýlýk ve organize suçlarla mücadele birimleriyle iþbirliði yaparak teknik altyapýmýzý güçlendiriyoruz. Organize kaçakçýlýk fiilleriyle mücadele için Vergi Denetim Kurulu bünyesinde özel bir ekip oluþturulmasý ve izleyen dönemde yapýlacak mevzuat deðiþiklikleriyle dünya örneklerinde olduðu gibi bu incelemeleri yapan vergi müfettiþlerine farklý inceleme ve soruþturma yetkilerinin verilmesi de gündemimizde. Vergi kaçakçýlýðýnýn en yaygýn aracý olan sahte fatura kullanýmlarýný engellemek amacýyla yeni dönemde özellikle faturanýn kullanýldýðý dönemde tespiti ile suç fiillerinin cezalandýrýlmasý saðlanacak. Suç fiili olarak mevzuatta yer alan, bilerek sahte fatura kullanýlmasýyla ilgili kriterlerin gözden geçirilerek iþlenen kaçakçýlýk fiillerinin cezasýz kalmamasý yönünde çalýþma yürütüyoruz. Yürüttüðümüz tüm bu çalýþmalarla vergide adalet ve etkinliðin artýrýlmasý yönündeki hedefimize katký saðlýyor, kayýt dýþýyla mücadeleden taviz vermiyoruz."

BAKAN ÞÝMÞEK PAYLAÞTI

Haizne ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, "Yapay zekanýn da desteðiyle sahte faturayla vergi kaçakçýlýðý yapanlarýn tespitinde ve cezalandýrýlmasýnda daha etkili yöntemleri devreye alýyoruz" dedi.

Bakan Þimþek, sosyal medya hesabýndan yaptýðý açýklamada, "Vergide adaleti saðlamaya yönelik çalýþmalarýmýz aralýksýz devam ediyor. Yapay zekanýn da desteðiyle sahte faturayla vergi kaçakçýlýðý yapanlarýn tespitinde ve cezalandýrýlmasýnda daha etkili yöntemleri devreye alýyoruz" ifadelerini kullandý.

  • vergi kaçakçýlýðý
  • sahte fatura
  • çalýþmalar