3 dev projeyi örnek gösterdi! Sorokin: Türkiye çok iyi bir iþ çýkardý
ABONE OL

Rusya Enerji Bakan Yardýmcýsý Pavel Sorokin, Anadolu Ajansýnýn (AA) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý himayesinde, "Ortak Gelecek, Ortak Hedefler" temasýyla bu yýl ilk kez düzenlediði Ýstanbul Energy Forum'da AA muhabirinin sorularýný yanýtladý.

Küresel enerji piyasalarýndaki geliþmeleri deðerlendiren Sorokin, "Son birkaç yýldýr enerji sahnesinin önemli ölçüde siyasallaþtýðýný görüyoruz. Bu, tüketiciler için yüz milyarlarca dolara varan maliyetlere yol açtý. Sadece Batý için deðil, küresel güney için de. Bu durum özellikle hayal kýrýklýðý yaratýyor zira dünyadaki pek çok ülke, daha yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalmakta." diye konuþtu.

Pavel Sorokin, enerji ticaretine yapýlan herhangi bir politik müdahalenin fiyatlarda önemli dalgalanmalara yol açtýðýný belirterek, "Örneðin geleneksel lojistik yollarýn kesintiye uðramasý, enerjinin daha fazla yol kat etmesi gerektiði anlamýna gelir ki bu pazarlara ulaþmak için daha fazla maliyet demek. Dolayýsýyla bu çok talihsiz bir geliþme. Küresel ekonomi bunu hak etmiyor." ifadelerini kullandý.

- "KÜRESEL PÝYASALAR ÝÇÝN OLDUKÇA REKABETÇÝ BÝR ENERJÝ TEDARÝKÇÝSÝYÝZ"

Rusya'nýn küresel enerjideki konumuna da deðinen Sorokin, "Rusya olarak, küresel piyasalar için oldukça rekabetçi bir enerji tedarikçisiyiz. Maliyet eðrisinde düþük seviyedeyiz. Enerjimizi istemeyen ülkelerden daha fazla akýþý yeniden yönlendirmeyi oldukça etkili bir þekilde baþardýk. Eðer birileri istemiyorsa, satýn almaya zorlamayacaðýz, daha pragmatik olan ve Asya'da, Orta Doðu'da, Afrika'da ve Amerika'da uzun vadeli ortaklarýmýz olan ülkelerle çalýþacaðýz." dedi.

Sorokin, bu anlamda küresel nüfusun yüzde 85'inin "oldukça pragmatik" olduðunu dile getirerek, "Bizim rolümüz olduðu gibi devam edecek. Küresel pazarýn ilk üç enerji tedarikçisi arasýndayýz ve bu konumumuzu koruyacaðýz. Teknolojik yeterliliðe sahibiz, kaynaðýmýz var ve ortaklarýmýza teþekkür ettiðimiz iyi iliþkilerimiz var ki bunlarý inþa edebiliyoruz. Küresel pazara rekabetçi bir fiyatla enerji tedarik etmeye devam edeceðiz." deðerlendirmesini yaptý.

- "TÜRKÝYE, TRANSÝT PÝYASASINDA KENDÝSÝNE GÜVENÝLÝR BÝR YER EDÝNEBÝLDÝÐÝNÝ GÖSTERDÝ"

Türkiye'nin büyüyen ekonomisi, artan nüfusu ve geliþen sanayisi nedeniyle dünyanýn büyük enerji tüketicilerinden biri olduðunu aktaran Sorokin, her yýl daha fazla enerjiye ihtiyaç duyan ülke için rekabetçi fiyat ve kaynak çeþitliliðine sahip olmanýn önemini vurguladý.

Sorokin, Türkiye'nin küresel ve bölgesel enerjideki rolüne iliþkin þunlarý kaydetti:

"Türkiye, Avrupa ve Asya arasýnda köprü olmasý açýsýndan da ayrýcalýklý bir coðrafi konuma sahip ve çok uygun bir geçiþ güzergahý. Geleneksel enerji tedarik bölgelerinin birçoðundan çok uygun bir güzergah. Türkiye, politik deðil pragmatizm ve ekonomik akýl sayesinde transit piyasasýnda da kendisine güvenilir bir yer edinebildiðini gösterdi. Türkiye'den geçen TANAP'ýn geliþimini gördük. Türkiye pazarýný beslemekle kalmayýp, Avrupa'ya gaz tedariki için kaynak görevi gören TürkAkým ve MaviAkým boru hatlarýnýn geliþimini de gördük. Türkiye de bu ilgiyi pekiþtirme ve bir kez daha ekonomiyi öne çýkarma konusunda çok iyi bir iþ çýkardý. Baþkanlarýmýz Sayýn Putin ve Sayýn Erdoðan'ýn burada bir gaz merkezi oluþturma giriþimi, Türkiye'nin gelecekte çeþitli formatlarda enerji tedariki için merkez olmasý yolunda güvenilir bir ortak olarak rolünü vurgulayan giriþimlerden biri. Bu, yalnýzca gaz formunda deðil, bölgeleri birbirine baðlayacak finansal bir merkez formunda da olacaktýr. Türkiye'nin bu rolünün gelecekte de geliþmeye devam edeceðine inanýyoruz. Burayý güvenli ve güvenilir bir rota haline getirmek için buradaki ortaklarýmýzla, tüm þirketlerle ve hükümetlerle birlikte çalýþmaya hazýrýz."

- "ENERJÝ DÖNÜÞÜMÜNDE BÖLGESEL ÇÖZÜMLER ÝÇÝN ÝÞBÝRLÝÐÝ GEREKÝYOR"

Enerjide diðer iþbirliði alanlarýna da deðinen Sorokin, enerji dönüþümünün sadece bir slogan olarak kalmamasý gerektiðini söyledi.

Sorokin, dönüþüm sürecinin, iklim hedeflerine ulaþmayý kolaylaþtýrýrken ayný zamanda tüketici için ekonomik olarak uygulanabilir önlemlerle saðlanmasý gerektiðini belirterek, "Bu da kesinlikle ortaklýk gerektirir." dedi.

Siyasetin küresel enerji piyasasý üzerindeki büyük etkisine dikkati çeken Sorokin, "Ülkelerin bu konuda bölgesel çözümler üretmek amacýyla daha fazla bölgesel iþbirliði yapmasý gerekiyor. Burada sadece yenilenebilir enerji kaynaklarýndan bahsetmiyorum çünkü bu, yenilenebilir enerji potansiyelimizden azami ölçüde faydalanmak için teknolojileri paylaþabileceðimiz ve ortaklaþa geliþtirebileceðimiz bariz bir iþbirliði alaný. Ayný zamanda karbon yakalama, kullanma ve depolama gibi, sanayilerimizin enerji verimliliðini arttýrma gibi teknolojilere eriþim açýsýndan da önemli." diye konuþtu.

Sorokin, yeni enerji teknolojileri, nükleer enerji ve hidrojen gibi alanlarda da potansiyelin olduðunu ifade ederek, sözlerini þöyle tamamladý:

"Özellikle hidrojen söz konusu olduðunda, öncelikle ekonomik olarak uygulanabilir ve maliyetleri de rekabetçi hale getirmemiz gerekecek. Böylece bir kez daha ödeyen tüketici olmasýn. Daha yeþil bir geleceðe doðru ek bir teþvik unsuru olarak iþlev görsün, ancak maliyeti sadece tüketiciye yükleyerek deðil, teknolojik geliþme yoluyla. Yani farklý seviyelerde fýrsatlar var."