30 trilyon dolarlýk potansiyele sahip! Türkiye'den Asya devine yatýrým çýkarmasý
ABONE OL

Türkiye, Çin ile tedarik zincirlerini, bölgesel ve küresel ölçekte karþýlýklý faydaya dayalý ekonomik ve ticari iliþkilerin önemli bir boyutu haline getirmek üzere iþbirliði olanaklarýný deðerlendiriyor.

Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi Baþkan Yardýmcýsý Bekir Polat öncülüðündeki bir heyet, Pekin'de düzenlenen Çin Uluslararasý Tedarik Zinciri Fuarý'na katýldý.

Çinli yatýrýmcýlar ve kurumlarla yatýrýmlar ve tedarik zincirlerinde iþbirliði olanaklarýný ele alan Polat, Çinli þirketlerin Türkiye'ye yapacaðý doðrudan yatýrýmlarýn yaný sýra iki ülkenin üçüncü ülkelere yönelik ortak yatýrýmlarýnýn ve tedarik zincirlerinde iþbirliðinin yaratacaðý potansiyele ve fýrsatlara iþaret etti.

Fuarda düzenlenen sempozyumunda konuþan Polat, Türkiye ve Çin'in, tarihi Ýpek Yolu'nun en batýsý ve doðusunda yer alan ülkeler olarak, geçmiþi binlerce yýla dayanan özel bir tarihi baða sahip olduðunu belirtti. Polat, "Milletlerimiz geçmiþte ticaret, kültür ve diplomasi aracýlýðýyla güçlü insani ve kültürel baðlar kurdu. Bu paylaþýlan miras modern zamanlarda daha derin iþbirliðine zemin teþkil ediyor." dedi.

Çin'in Türkiye'nin Asya'daki en büyük, küresel olarak ise üçüncü büyük ticaret ortaðý olduðuna dikkati çeken Polat, iki ülke arasýnda ticaret hacminin 2023'te 48 milyar dolara ulaþtýðýný bildirdi.

Çin þirketlerinin Türkiye'ye ilgisinin belirgin þekilde arttýðýnýn altýný çizen Polat, "2024 yýlý ortasý itibarýyla Türkiye'de 1300'den fazla Çinli þirket faaliyet gösteriyor, yatýrýmlarýn miktarý 6 milyar dolara yaklaþtý. Bu artan ekonomik iliþki, iki tarafýn büyümeye olan baðlýlýðýný gösteriyor. Gelecek yýllarda bu baðlarý daha ileri taþýmak istiyoruz." ifadelerini kullandý.

- "TÜRKÝYE, COÐRAFÝ KONUMUYLA DOÐAL BÝR LÝMAN"

Polat, dünyanýn en büyük 17. ekonomisi olan Türkiye'nin, son 20 yýlda ortalama 5,4 büyüme ile ekonomik direncini kanýtladýðýný, üç kýtada 1,3 milyar insaný birbirine baðlayan stratejik konumuyla, Avrupa, Asya ve Orta Doðu ekseninde 30 trilyon dolarlýk bir ekonomik hasýlanýn merkezinde yer aldýðýný kaydetti.

Türkiye'nin genç ve iyi eðitimli nüfusa sahip olduðunu dile getiren Polat, bunu Türkiye'yi iþgücü demografisi bakýmýndan Avrupa'ya kýyasla daha avantajlý bir konuma sahip kýldýðýný vurguladý.

Polat, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan liderliðinde Türkiye'nin dünyanýn ilk 10 ekonomisi arasýnda yer almayý hedeflediðini, bu doðrultuda gelecek 4 yýlda yabancý doðrudan yatýrým stratejisinin nitelikli yatýrým çekmeye odaklanacaðýný, iklim dostu teknolojiler, dijital yatýrýmlar ve küresel tedarik zincirleri gibi sektörlere öncelik verileceðini anlattý.

Türkiye'nin coðrafi konumuyla doðal bir liman olduðunu ifade eden Polat "Çinli dostlarýmýzý ve þirketleri Türkiye'de yüksek teknolojili üretime ve araþtýrma-geliþtirmeye yatýrým yapmaya, Türkiye'nin ekonomik büyümesine katkýda bulunurken Avrupa, Orta Doðu ve Afrika pazarlarýna daha iyi eriþim saðlamaya davet ediyoruz." diye konuþtu.

Polat, Türkiye'nin Çin'in Kuþak ve Yol Giriþimi'ni desteklediðini, bu çerçevede iþbirliðini derinleþtirmeye hazýr olduðunu belirterek, "Çin'in Kuþak ve Yol Giriþimi ile Türkiye'nin Orta Koridor Giriþimi'ni uyumlaþtýrmaya yönelik Ortak Çalýþma Grubu'nun (bu ayýn baþýnda Pekin'de yaptýðý) ilk toplantýsý bu alanda daha derin entegrasyona kapý açmýþtýr." deðerlendirmesinde bulundu.

- "ÜÇÜNCÜ ÜLKELERDE ÝÞBÝRLÝÐÝ, POTANSÝYEL VE FIRSATLAR SUNACAKTIR"

Ýleriye yönelik olarak endüstriyel dönüþüm, yeþil ve dijital dönüþüm, ulaþtýrma, finans, kültür ve saðlýk alanlarýnda büyük iþbirliði potansiyeli gördüklerinin altýný çizen Polat, "Yalnýzca Türkiye'de yatýrým ve iþ yapmak için deðil, Türk þirketlerle el ele vererek üçüncü ülkelerde iþ ve yatýrým yapmak Çinli dostlarýmýza ve þirketlere büyük potansiyel ve fýrsatlar sunacaktýr." dedi.

Polat, Türkiye ile Çin arasýndaki ekonomik baðlarý güçlendirmenin, iki ülkenin yararýnýn yanýnda bölgesel ve küresel barýþ, istikrar ve refaha katký saðlayacaðýna inandýðýný, iki ülkenin, karþýlýklý güven, iþbirliði ve paylaþýlan büyümeyle daha parlak bir geleceði inþa edeceðini umduklarýný dile getirdi.

Türkiye'nin fuarda kurduðu stantta Çinli yatýrýmcýlar ve ilgililerle görüþmeler yapan Polat, AA ve TRT'ye yaptýðý deðerlendirmede, Kovid-19 salgýný sýrasýnda tedarik zincirlerinde yaþanan kýrýlmalarýn tüm ülkeler için sorunlar yarattýðýný, bu açýdan Türkiye'nin önemli fýrsatlar sunduðunu söyledi.

Çin'in yakýn zamanda "InvestGo" stratejisiyle Çinli yatýrýmcýlarý ve firmalarý daha fazla küreselleþme ve deniz aþýrý yatýrým yapmaya teþvik ettiðine dikkati çeken Polat, "Biz de onlara ülkemizin sunduðu fýrsatlarý, son 20 yýldaki ekonomik büyümesi, genç ve kalifiye iþgücü, altyapý yatýrýmlarý ve iþ dostu, yatýrým dostu bir ortamýn oluþturulmasý için yaptýðýmýz çalýþmalarý anlatýyoruz." þeklinde konuþtu.

Çin'deki temaslarý kapsamýnda ülkenin en büyük hukuk firmalarýndan Yingke ile bir mutabakat zaptý imzaladýklarýný anýmsatan Polat, firmanýn, Türkiye'ye yatýrým yapmak isteyen kurumsal müþterilerine destek vermeyi taahhüt ettiklerini bildirdi.

Öte yandan "Çin'in Silikon Vadisi" olarak adlandýrýlan Congguansun Biliþim Vadisi ile iþbirliði mutabakatý imzalayacaklarýný dile getiren Polat, ayrýca InvestGo programý kapsamýnda, Çin Ticaret Bakanlýðý himayesinde farklý kurumlar ve yatýrýmcýlarla toplantýlar yapacaklarýný anlattý.

- "ÇÝN'ÝN POLÝTÝKASIYLA TÜRKÝYE'NÝN STRATEJÝSÝ TAMAMLAYICI"

Polat, temaslarýnda Çinli firmalara ve potansiyel yatýrýmcýlara Türkiye'nin sunduðu fýrsatlarý anlatmaya çalýþtýklarýnýn altýný çizerek, "Çinli firmalarýn Türkiye'ye yatýrým yapmasýný istiyoruz. Ama özellikle þunu da anlatmak istiyoruz. Türk firmalarý, hem Orta Doðu'da hem Kuzey Afrika'da hem de Türki Cumhuriyetler'de baþarýlý ve iliþki aðlarý geniþ olan firmalar. Çinlilere, 'Türkiye'ye yatýrýmý düþünün ama ayný zamanda Türk firmalarýyla üçüncü ülkelerde yatýrým yapmayý da deðerlendin, orada da sizin için fýrsatlar olabilir.' diyoruz." ifadelerini kullandý.

"Türkiye ile Çin'in küresel tedarik zincirlerinde rakip mi yoksa tamamlayýcý ortak mý" olduðu sorusuna Çin'in küresel politikasýyla Türkiye'nin stratejisini tamamlayýcý olarak gördükleri yanýtýný veren Polat, þunlarý kaydetti:

"Çin'in küreselleþme baðlamýndaki atýlýmýnýn Türkiye'ye faydasý olacaðýný düþünüyoruz. Türkiye'nin Avrupa ile gümrük birliði ve 30'a yakýn ülke ile serbest ticaret anlaþmalarý, bize 1,3 milyarlýk bir nüfusa ve 30 trilyon dolarlýk bir pazara eriþim saðlýyor. Çinli dostlarýmýza da bu mesajý veriyoruz. 'Siz Türkiye'ye yatýrým yaptýðýnýzda yalnýzca Türkiye pazarýna deðil Türkiye'yi bölgesel bir üs olarak kullanarak daha geniþ bir alana ulaþabilirsiniz.' Çin'in bu alandaki politikasýyla Türkiye'nin stratejisini tamamlayýcý görüyoruz."

  • Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi Baþkan Yardýmcýsý Bekir Polat
  • Bekir Polat