300 milyar dolarlýk finansman tepki çekti: Aþaðýlayýcý bir anlaþma
ABONE OL

BM'den yapýlan yazýlý açýklamada, Azerbaycan'ýn baþkenti Bakü'de düzenlenen COP29 kapsamýnda iklim deðiþikliðiyle mücadele için finansman konusunda anlaþma saðlandýðý belirtildi.

Anlaþma kapsamýnda geliþmiþ ülkelerin yýllýk 300 milyar dolar saðlayacaðý bilgisine yer verilen açýklamada, söz konusu miktarýn 2035'e kadar 1,3 trilyon dolara çýkarýlmasýnýn hedeflendiði kaydedildi.

Açýklamada görüþlerine yer verilen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yýllýk 300 milyar dolar seviyesindeki finansmanýn beklentileri karþýlamadýðýna iþaret ederek, "Karþý karþýya olduðumuz büyük zorluðun üstesinden gelmek için hem finansman hem de emisyon azaltma konusunda daha iddialý bir sonuç umuyordum." ifadesini kullandý.

BM Ýklim Deðiþikliði Çerçeve Sözleþmesi (UNFCCC) Ýcra Sekreteri Simon Stiell de anlaþma neticesinde ülkelerin arzu ettikleri sonucu elde edemediklerine vurgu yaparak, "Yapýlacak çok fazla iþ var ve gelecek yýl yapýlacak COP30'a kadar çabalarýmýzý iki katýna çýkarmalýyýz." deðerlendirmesinde bulundu.

- GELÝÞMEKTE OLAN ÜLKELER TEPKÝLÝ

Açýklamada, geliþmekte olan ülkelerin en az 1 trilyon deðerinde finansmanýn taahhüdünü içeren bir anlaþma umduklarýna ve bu nedenle elde edilen sonucu "zayýf, aþaðýlayýcý bir anlaþma" þeklinde tanýmladýklarýna iþaret edildi.

Hindistan heyetinin COP29'daki temsilcisi Chandni Raina da anlaþmaya tepki göstererek, "Bu belgenin optik bir illüzyondan baþka bir þey olmadýðýný söylemekten üzüntü duyuyorum. Bu, hepimizin karþý karþýya olduðu zorluðun büyüklüðünü kapsayamayacak. Bu nedenle bu belgenin kabul edilmesine karþýyýz." ifadelerini kullandý.

Marshall Adalarý'nýn COP29'daki temsilcisi Tina Stege, anlaþmanýn yeterli olmadýðýný vurgulayarak, "Ýklim açýsýndan savunmasýz ülkelerin acilen ihtiyaç duyduðu fonun küçük bir kýsmýyla ayrýlýyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

BM açýklamasýnda, Afrika ülkelerinin de anlaþmaya tepkili olduðuna iþaret edilirken, "Sierra Leone temsilcisi, Afrika ülkelerinin sonuçtan ötürü hayal kýrýklýðýna uðradýðýný ve bunun geliþmiþ ülkelerin iyi niyet eksikliðine iþaret ettiðini söyledi." bilgisine yer verildi.

- 2024'ÜN "EN SICAK YIL" OLACAÐI KESÝNLEÞTÝ

Öte yandan, Avrupa Birliði'nin (AB) dünya gözlem platformu Copernicus'tan 7 Kasým'da yapýlan açýklamada, 2024'ün kayýtlardaki "en sýcak yýl" olacaðýnýn belli olduðunun kesinleþtiði ifade edilmiþti.

2024'ün 10 ayý için ortalama küresel sýcaklýk anomalisi, 1991-2020 ortalamasýnýn 0,71 santigrat derece üzerinde ölçüldü. Bu dönem için kayýtlardaki en yüksek deðere karþýlýk gelen ölçüm, 2024'ün kayýtlardaki en sýcak yýl olacaðýný þimdiden kesinleþtirdi.

Ýklim deðiþikliðinden etkilenen geliþmekte olan ülkeler, ABD, Kanada ve Avrupa'daki bazý ülkelerin iklim finansmanýna daha fazla katký sunmasýný isterken, özellikle Avrupalý ülkeler, Çin ve Körfez ülkelerinin destek saðlamasýný talep ediyor.

  • 300 milyar dolar
  • COP29
  • iklim finansmaný