3,3 trilyon dolarlýk piyango! Türkiye'yi tercih ediyorlar
ABONE OL

Geçen hafta baþý Suudi Arabistan'ýn baþkenti Riyad'da gerçekleþtirilen Müstakil Sanayici ve Ýþadamlarý Derneði (MÜSÝAD) Genel Baþkaný Mahmut Asmalý Türk Ýhraç Ürünleri Fuarý'yla baþlayan 27. Uluslararasý Ýþ Forumu (IBF), bugün Medine'de yapýlacak ikili iþ görüþmeleriyle devam ediyor.

MÜSÝAD Genel Baþkaný Asmalý, AA muhabirine, Uluslararasý Ýþ Forumu'nun, MÜSÝAD olarak en fazla önem verdiklerini, üzerinde en çok durduklarý organizasyonlarýn baþýnda geldiðini söyledi.

Müslüman iþ insanlarý arasýnda "global bir iþ aðý" kurma fikrinden yola çýkan platformun toplam 25 ülkeden 42 iþ insaný derneðini bir araya getirdiðini ifade eden Asmalý, Suudi Arabistan'da gerçekleþtirilen IBF'ye Türkiye'den 300 civarý iþ insanýyla geldiklerini kaydetti.

Bu yýlki 27. IBF'nin 3 Mart'ta Riyad'da baþladýðýný anýmsatan Asmalý, "Riyad'ýn ardýndan Cidde'de, Cidde Ticaret Odasý iþbirliðiyle programlar yaptýk. Daha sonra Mekke'ye geçildi. Bugün ve yarýn Medine'de yapýlacak ikili iþ görüþmeleri ve panellerle zirve sona erecek. Böylece, 27. IBF kapsamýnda Ekonomik Forum Zirvesi, B2B görüþmeler, fuar ve ticaret odalarý ile buluþmalar gerçekleþtirmiþ olduk." diye konuþtu.

- "VÝZYON 2030 PROJELERÝ KAPSAMINDA ÇOK BÜYÜK YATIRIMLAR PLANLIYORLAR"

Mahmut Asmalý, özellikle son iki yýldýr, Türkiye ile Suudi Arabistan arasýndaki ticari iliþkilerin belirgin þekilde artýþ kaydettiðine dikkati çekerek, iki ülke arasýndaki ikili ticaret hacminin 2023 itibarýyla 6,8 milyar dolara ulaþarak, son 8 yýlýn en yüksek rakamýna çýktýðýný vurguladý.

Suudi Arabistan'ýn 2030 Vizyonu'na büyük önem verdiklerini belirten Asmalý, þöyle devam etti:

"Vizyon 2030 projeleri kapsamýnda çok büyük yatýrýmlar planlýyorlar. Akabinde, Suudi Arabistan Dünya EXPO'ya, 2034'te de Dünya Kupasý'na ev sahipliði yapacak. Dolayýsýyla 10 yýl boyunca burada, baþta inþaat olmak üzere hemen hemen tüm sektörlerde çok büyük yatýrýmlar olacak. 3,3 trilyon dolardan bahsediliyor. Bunun yaklaþýk 1,6 trilyon dolarý, inþaat sektörüne, alt ve üst yapýya yönelik olacak. Dolayýsýyla diyorlar ki 'Bizim bütün buradaki inþaat þirketlerini bir araya getirsek, mümkün deðil bu projeleri yetiþtiremeyiz. Mutlaka, dünyanýn birçok yerinden inþaat firmalarýna ihtiyacýmýz var. Bu anlamda, en önemli partnerimiz olarak Türk firmalarýný tercih ederiz.' diyorlar. Çünkü, Türk müteahhitlik sektörü dünyanýn birçok ülkesinde çok baþarýlý iþlere imza atýyor."

- "TÜRKÝYE DÝÐER ÜLKELERE GÖRE BÝR ADIM ÖNDE"

MÜSÝAD Genel Baþkaný Mahmut Asmalý, Suudi Arabistan'ýn, merkezini Riyad'a taþýyan firmalara ciddi üretim destekleri verdiðini ifade ederek, "Sadece inþaatta deðil, turizmden saðlýða, enerjiden dijital dönüþüme kadar birçok alanda çok büyük yatýrým fýrsatlarý var." dedi.

Suudi Arabistan'ýn kaynak yönetimi açýsýndan projeksiyon deðiþtirdiðini, turizmin bu nedenle büyük bir potansiyeli olduðunu söyleyen Asmalý, þunlarý kaydetti:

"Suudi Arabistan bizim dostumuz, kardeþimiz, gönül baðýmýzýn olduðu Mekke ve Medine'nin olduðu yer. Biz Türk iþ adamlarý olarak niye burada iþ yapmayalým? Birçok açýdan avantajýmýz var. Ýki ülke devlet baþkanlarý arasýndaki iliþkinin çok iyi bir seviyeye gelmesi, biz iþ adamlarýnýn da önünü çok açýyor. Bu fýrsatlar her zaman ele geçmez. Hakikaten tarihi bir fýrsat dönemi var burada. Dolayýsýyla çok büyük atýlýmlarýn olduðu günlerin arifesindeyiz."

Asmalý, iki ülkenin stratejik hedeflerinin orta vadede 10 milyar dolarlýk, uzun vadede 30 milyar dolarlýk karþýlýklý ticaret olduðunu hatýrlatarak, Türkiye'nin Suudi Arabistan'da, gerek üretim kapasitesi gerek yetiþmiþ insan gücü gerekse de stratejik konumu ve kültürel baðlarýyla diðer ülkelere göre bir adým öne çýktýðýný vurguladý.

Suudi Arabistan'da da giriþimcilik faaliyetleri ve yatýrým fýrsatlarýnýn oldukça çeþitli ve potansiyel yatýrýmcýlar için oldukça ilgi çekici olduðunu dile getiren Asmalý, kendilerinin de fýrsatlarý deðerlendirmek ve karþýlýklý ticareti en optimum seviyeye çýkarmak arzusunda olduklarýný sözlerine ekledi.