36 ilde radara alýndýlar... Maliye çemberi geniþletiyor: Vergide adalet saðlanacak
ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanlýðýnýn, Bakan Mehmet Þimþek'in "Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiði aylýk vergi matrahý 16 bin 46 lira." açýklamasýnýn ardýndan 9 büyükþehirde gerçekleþtirdiði kuyum sektörü denetimleri 36 ildeki 500 büyük ve riskli mükellefi kapsayacak þekilde artýrýldý.

AA muhabirinin Bakanlýktan edindiði bilgilere göre, Bakanlýk ekipleri, kayýt dýþý faaliyet gösteren iþletmelere iliþkin denetimlerini derinleþtiriyor.

Bu kapsamda, Vergi Denetim Kurulu Baþkanlýðý ile Risk Analiz Genel Müdürlüðü ilk aþamada Þimþek'in "Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiði aylýk vergi matrahý 16 bin 46 lira. Bunlar çok düþük rakamlar." dediði kuyumculuk sektörünü yakýn takibe almýþ ve temmuz ayýnda 9 büyükþehirdeki iþletmelerde fiili envanter denetimi gerçekleþtirmiþti.

Bakan Þimþek'in kayýt dýþýlýkla mücadeleye aralýksýz devam edilmesi yönündeki talimatlarý çerçevesinde harekete geçen Vergi Denetim Kuruluna baðlý vergi müfettiþleri ve Gelir Ýdaresi Baþkanlýðýna baðlý gelir uzmanlarýndan oluþan ekipler, denetimlerini geniþletti. Bakanlýk ekipleri, bu kez 36 ildeki 500'ü aþkýn iþletmede büyük ve riskli kuyumcu iþletmelerine iliþkin denetim ve fiili envanter çalýþmasý yaptý.

- ALTININ GERÇEK GRAMININ FATURADA OLUP OLMADIÐI ÝNCELENDÝ

Kuyum sektöründe faaliyet gösteren mükelleflere yönelik denetimlerde, fiili stok sayýmlarýnýn yanýnda iþletmelerde faturasýz altýn ve deðerli taþ alým ve satýmý yapýlýp yapýlmadýðý, ödemelerin ve tahsilatlarýn firmaya ait olmayan banka hesaplarý üzerinden gerçekleþtirilip gerçekleþtirilmediði kontrol edildi.

Denetimlerde, faturalarda ürünlere ait gerçek gram bilgilerine yer verilip verilmediði, mükelleflerin yetki belgeleri olmadýðý halde döviz alým-satýmý yapýp yapmadýðý da araþtýrýldý. Ayrýca, bu iþletmelerde baþkalarýna ait POS cihazlarýnýn kullanýlýp kullanýlmadýðý gibi birçok husus da incelendi.

- "DÜRÜST MÜKELLEFÝN YANINDAYIZ"

Hazine ve Maliye Bakaný Þimþek, konuya iliþkin deðerlendirmesinde de kayýt dýþýlýkla her alanda etkin yöntemlerle mücadele ettiklerine iþaret ederek, "Vergide adalet ilkemiz çerçevesinde çok kazandýðý halde düþük gelir beyan eden büyük ve riskli mükellefleri incelemeye devam ediyoruz." dedi.

Dürüst mükelleflerin her zaman yanýnda olduklarýný belirten Þimþek, "Kayýt dýþýlýðýn önüne geçerek vergide adaleti saðlamakta kararlýyýz. Tüm sektörlere yönelik denetimlerimiz artarak devam edecek." ifadesini kullandý.

Maliye 9 büyükþehirdeki 707 kuyumcu dükkanýna eþ zamanlý denetim baþlattý

IBAN'la ticarete 250 milyon lira ceza! Bakan Þimþek uyardý: Takipteyiz

Maliye tek tek izaha çaðýracak