40 dakikalýk ulaþým süresi 6 dakikaya düþüyor! Yeni güzergahta sona gelindi
ABONE OL

Uraloðlu, Van-Hakkari yönünde çalýþmalarý devam eden Güzeldere Tüneli'ndeki son duruma iliþkin yazýlý açýklama yaptý.

Van ile Hakkari arasýndaki ulaþýmý saðlayan yolun Güzelsu ve Baþkale arasýnda kalan 61 kilometrelik kesimin 38 kilometrelik bölümünü tamamladýklarýný aktaran Uraloðlu, 3 bin 150 metre uzunluðundaki çift tüplü Güzeldere Tüneli'ndeki kazý destek çalýþmalarýný önceki aylarda tamamladýklarýný anýmsattý.

Bakan Uraloðlu, Van ile Hakkari arasýnda kuzey güney aksý olarak uzanan devlet yoluyla Esendere, Umurlu ve Üzümlü gibi Ýran ve Irak'a açýlan sýnýr kapýlarýna ulaþým saðlanarak, yurt dýþý ticaretine hizmet verildiðini belirterek, "Bölgedeki ulaþým aðýnýn güçlendirilmesi çalýþmalarý kapsamýnda yolun Güzelsu ile Baþkale arasýnda kalan 61 kilometrelik kesiminde bitümlü sýcak karýþým kaplamalý bölünmüþ yol çalýþmalarýnýn 38 kilometrelik bölümünü tamamladýk. Kalan kýsýmda çalýþmalarýmýz devam ediyor." deðerlendirmesinde bulundu.

- KARBON SALINIMI 8 BÝN 700 TON AZALACAK

Güzeldere Tüneli'nde nihai beton kaplama çalýþmalarýna devam ettiklerine iþaret eden Uraloðlu, "Van-Hakkari yönündeki tüpte sona yaklaþtýk, diðer tüpte ise yapým iþlerimiz devam ediyor. Bir yandan da tünel baðlantýsýný saðlayacak varyant kesiminde bölünmüþ yol ve bitümlü sýcak kaplama çalýþmalarýný yürütüyoruz." ifadelerini kullandý.

Bakan Uraloðlu, Güzeldere Tüneli'nin tamamlanmasýyla "32 virajlar" olarak adlandýrýlan ve özellikle kýþ aylarýnda ulaþýmýn güçlükle saðlandýðý yol kesiminin terk edileceðine dikkati çekerek, þunlarý kaydetti:

"Tünelimizle güzergah 1 kilometre kýsalýrken, '32 virajlar' mevkisiyle 40 dakikada geçilen güzergahýn ulaþým süresi 6 dakikaya düþüyor. Bölünmüþ yol konforuyla hýzlý ve güvenli ulaþým saðlayacaðýmýz proje tamamlandýðýnda zamandan 72,2 milyon lira, akaryakýttan 73,5 milyon lira olmak üzere yýllýk 145,7 milyon lira tasarruf saðlayacaðýz, karbon salýnýmýný ise 8 bin 700 ton azaltacaðýz."