5 adet Türk ÝHA'sý satýn alacaklar! 80 milyon avro bütçe ayrýldý
ABONE OL

Uluslararasý arenada savunma sanayisi ürünleri raðbet gören Türkiye, Nijer'e Türk ÝHA'sý edecek. Fransa merkezli haber sitesi Africa Intelligence, Nijer'in 80 milyon avro bedelle 5 adet Türk ÝHA'sý alacaðýný ileri sürdü.

BÝR AFRÝKA ÜLKESÝ DAHA TÜRK ÝHA'LARINI TERCÝH ETTÝ

Savunma sanayii ürünleri ile küresel pazarda dikkat çeken Türkiye, askeri teknoloji ihracatýnda bir baþarýya daha imza attý. Africa Intelligence adlý haber sitesi, Nijer'in Türkiye'den ÝHA satýn alacaðýný iddia etti. Kaynaðýný Nijer Baþkanlýk Muhafýzý AbdourahAmane Tchiani'ye dayandýran Africa Intelligence haberinde Nijer'in Türkiye'den 80 milyon avroluk ÝHA sipariþi verdiðini yazdý.

"Nijer, beþ Türk askeri ÝHA'sý için 80 milyon avroluk sipariþ verdi" baþlýðýný atan medya kuruluþu, "Abdourahamane Tchiani'nin yönetimi, Türk drone üreticisi Lentatek'ten benzeri görülmemiþ bir satýn alma iþlemini sonuçlandýrmak üzere." ifadelerini kullandý.

HÜRKUÞ'A DA TALÝP OLMUÞLARDI

Nijer'in Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii (TUSAÞ), hafif taarruz uçaðý HÜRKUÞ'a da talip olduðu biliniyor. 2022 yýlýnda bir TUSAÞ yetkilisi, Nijer ile 2, Çad ile 3 uçak için sözleþmeleri olduðunu söylemiþti. O dönemde uçaklarýn teslimatý için çalýþtýklarýný belirten TUSAÞ yetkilisi , "Nijer uçaklarýný bu yýlýn sonunda, Çad uçaklarýný ise gelecek yýlýn ilk çeyreðinde teslim edeceðiz" dedi.

Ayrýca Nijer'in Türkiye'den Bayraktar TB2 SÝHA, HÜRKUÞ ve muhtelif zýrhlý araçlarý tedarik ettiði biliniyor.

"TÜRKÝYE SÝHA VE ÝHA ÝHRACATIYLA AFRÝKA'DA NÜFUZUNU ARTIYOR"

Geçtiðimiz günlerde kaleme aldýðý analizde Türkiye'nin Afrika kýtasýnda SÝHA ve ÝHA ihracatýyla nüfuzunu artýrdýðýný söyleyen Uluslararasý Ýliþkiler Uzmaný Doç. Dr. Orhan Karaoðlu, "Türkiye, Afrika'da giderek büyüyen bir açýlým süreci baþlattý. Libya'daki konumu ve Somali'deki büyük ölçekli yatýrýmlarý da bu açýlýmlarýn bir parçasý. Bugün Türkiye, kýtadaki güvenliðe iliþkin eriþim alanýný artýrýyor ve Afrika devletlerinin terörle mücadele faaliyetlerini güçlendiriyor. Nijerya, Moritanya ve Nijer'e insani yardýmlar yapýlýrken Tunus ve Fas gibi Kuzey Afrika ülkeleriyle yeni silah anlaþmalarý imzalanýyor. Türk dýþ politikasý stratejisi Afrika'da, siyaseti, güvenliði ve ekonomiyi güçlendirecek þekilde ilerliyor." dedi.

PETROL VE MADEN ÝÞBÝRLÝÐÝ

11 Eylül'de Anadolu Ajansý (AA) Editör Masasý'na konuk olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, Nijer'de 2020'den beri devam eden bir altýn madeni faaliyeti olduðunun bilgisini paylaþarak, "Orada devletimize ait bir þirketimiz var. Nijer'de madencilik alanýnda da farklý sahalarla ilgili bir anlaþma imzaladýk. Petrol ve madenlerle ilgili Nijer'de yakýn zamanda daha aktif bir þekilde olmayý hedefliyoruz." diye konuþtu.

Star Gazetesi