AA muhabirinin derlediði bilgiye göre, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile Türkiye'ye ziyarette bulunan Katar Emiri Þeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin önceki gün Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'nde gerçekleþtirdiði toplantýda 8 anlaþmaya imza atýldý.
Bu kapsamda ilgili bakanlar tarafýndan imzalanan anlaþmalardan biri de "Ticaretin Kolaylaþtýrýlmasý Niyet Beyaný" oldu.
Anlaþmanýn, Türkiye'nin Katar ile ekonomik iliþkilerinin daha da geliþtirilmesine, karþýlýklý yatýrýmlarýn artýrýlmasýna, iþ dünyasýyla baðlarýn güçlendirilmesine ve iki ülkenin kalkýnmasýna katký saðlamasý öngörülüyor.
Ticaret Bakaný Ömer Bolat da AA muhabirine, imzalanan anlaþmaya iliþkin deðerlendirmede bulundu.
Türkiye'nin "Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticaretin Kolaylaþtýrýlmasý Anlaþmasý" doðrultusunda gümrük ve dýþ ticaret iþlemlerinin basitleþtirilerek hýzlandýrýlmasýna yönelik adýmlar attýðýný belirten Bolat, ülke içi ve uluslararasý alanda iþ dünyasýnýn önünü açacak çalýþmalar yürüttüklerini söyledi.
Bolat, Orta Doðu ve Körfez coðrafyasýnýn önemine dikkati çekerek, buralarla ikili ekonomik iliþkilerin artýrýlmasý için ticaretin kolaylaþtýrýlmasýna yönelik iþbirliðinin güçlendirilmesine odaklandýklarýný bildirdi.
Türkiye ile Katar arasýnda imzalanan "Niyet Beyaný"nýn özellikle gümrük ve dýþ ticaret iþlemlerinin hýzlandýrýlmasý ve kolaylaþtýrýlmasý için yapýlacak çalýþmalarýn çerçevesini ortaya koyduðunu vurgulayan Bolat, "Anlaþmayla iki ülke arasýnda ticaretin daha da kolaylaþtýrýlmasýna yönelik iþbirliðinin ilk adýmý atýlmýþ oldu. Türkiye ile Katar, dýþ ticaret iþlemlerinde diyaloðun ve koordinasyonun artýrýlmasýna yönelik bir iradeyi ortaya koydu." dedi.
Anlaþma kapsamýnda dýþ ticaret iþlemlerinde engellerin tespiti ve ortadan kaldýrýlmasý yoluyla ticarette kesintisiz akýþýn saðlanmasýnýn hedeflendiðini dile getiren Bolat, þöyle konuþtu:
"Anlaþmayla ticaretin kolaylaþtýrýlmasý önlemlerine iliþkin deneyim ve iyi uygulama örneklerinin paylaþýlmasý planlanýyor. Bu yeni diyalogla iki ülke arasýndaki ticareti artýrmak için gümrük ve dýþ ticaret iþlemlerinin daha verimli hale getirilmesi, prosedürlerin dijitalleþtirilerek süratle tamamlanmasý, taþýma ve transit geçiþlerdeki bürokratik engellerin azaltýlmasý ve iþ dünyasý için elveriþli bir ortam saðlanmasý öngörülüyor. Yeni teknolojik çözümlerden faydalanýlarak daha þeffaf, öngörülebilir ve güvenli bir ticaret sistemi yaratmak da çalýþmalarýmýzdaki ana hedeflerden biri."
Bolat, iki ülke arasýnda ortak dijital platformlarýn kurulabileceði bilgisini vererek, bu platformlarýn, belgelerin çevrim içi paylaþýlmasý, gümrük iþlemlerinin izlenmesi ve ticari verilerin gerçek zamanlý yönetilmesi için gerekli altyapýnýn oluþturulmasýna katký sunacaðýný anlattý.
Ýki ülke gümrük kapýlarýndaki süreçleri iyileþtirmek için ortak çalýþma gruplarýnýn oluþturabileceðini söyleyen Bolat, özellikle lojistik operasyonlarýn kesintisiz þekilde gerçekleþmesi için yeni prosedürlerin geliþtirilebileceðini bildirdi.
Bakan Bolat, Katar ile ekonomik iliþkilerin son yýllarda ivme kazandýðýna iþaret ederek, ikili ticaret hacminin geçen yýl 1,3 milyar dolar, bu yýlýn 10 ayýnda ise 933 milyon dolar olduðunu ifade etti.
Katar ile 5 milyar dolarlýk ticaret hacmi hedeflendiðini anýmsatan Bolat, "Ýmzaladýðýmýz Niyet Beyaný ile Türkiye ve Katar arasýndaki ticaret daha da kolaylaþacak, iþlemler sadeleþecek, bu da dýþ ticaretimize pozitif bir katkýda bulunacak." deðerlendirmesinde bulundu.
Bolat, Katar ile mevcut ticari iliþkilere de deðinerek, Türk müteahhitlerinin ülkede bugüne kadar 20,3 milyar dolarlýk 198 proje üstlendiðini söyledi.
Türk firmalarýnýn son yýllarda bu ülkede büyük çaplý metro ve kara yolu ile askeri tesis ve havalimaný geniþletme projeleri aldýðýný belirten Bolat, "Özellikle Kuzey Saha Doðal Gaz Geniþlemesi Projesi'nde firmalarýmýz için büyük fýrsatlar olacaðýný öngörüyoruz." dedi.
Bolat, Katar'ýn Türkiye'ye yaptýðý doðrudan yatýrýmýn stok deðerinin 4,9 milyar dolar, Türkiye'den Katar'a yönelik toplam doðrudan yatýrýmýn ise 48 milyon dolar civarýnda olduðunu bildirdi.
Türk firmalarýnýn Katar'da savunma sanayisi, tekstil, elektrik kablolarý ve hizmet sektörü olarak restoran iþletmeciliði alanlarýnda faaliyette bulunduðunu aktaran Bolat, "Bu kapsamda söz konusu rakamlarý daha üst seviyelere çýkarmak için karþýlýklý çabalarýmýz devam ediyor." diye konuþtu.