500 milyon dolarlýk Türk fonu kuruluyor! Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz: Türkiye Yüzyýlý'na yakýþýr bir sayfa açýldý
ABONE OL

Türk Devletleri Teþkilatý üyesi ülkeler tarafýndan kurulan Türk Yatýrým Fonu'nun Guvernörler Kurulu Açýlýþ Toplantýsý Ýstanbul'da yapýldý. Toplantýya Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz, Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, Türk Yatýrým Fonu Baþkaný Baðdad Amreyev, Kazakistan Baþbakan Yardýmcýsý Nurlan Baybazarov, Özbekistan Yatýrým, Endüstri ve Ticaret Bakaný Laziz Kudratov, Azerbaycan Ekonomi Bakan Yardýmcýsý Elnur Aliyev, Türk Yatýrým Fonu Genel Müdürü Ramil Babayev ve üye ülke temsilcileri katýldý. Cumhurbaþkanlýðý Dolmabahçe Çalýþma Ofisi'nde gerçekleþen ilk oturumda kurulun dönem Baþkaný Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek olurken Fon Genel Müdürlüðü'ne ise Azerbaycanlý temsilci Ramil Babayev getirildi.

"HEDEFÝMÝZ, TÜRK DÜNYASINI HER ALANDA GÜÇLENDÝRMEK"

Fon'un ilk faaliyetlerine iliþkin önemli kararlarýn alýndýðý oturumun ardýndan toplantýnýn ikinci oturumuna geçildi. Burada konuþan Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, "Müþterek çabalarýmýz sayesinde Aile Meclisimiz, kurumsal yapýsýný saðlamlaþtýran, uluslararasý arenada takip edilen ve üçüncü ülkelerin iþbirliði yapmak istediði güçlü ve saygýn bir teþkilat haline gelmiþtir. Hedefimiz, Türk Dünyasý'ný her alanda güçlendirmek ve farklý sýnamalar karþýsýnda daha dayanýklý hale getirmektir. 2022 verileriyle baktýðýmýzda 170 milyonu aþan genç ve dinamik nüfusumuz bir nüfusa sahibiz. 1.2 trilyon dolarý aþan ticaret hacmimiz var. 1.5 trilyon dolarý aþan bir milli gelir büyüklüðümüz var. Büyük bir kültürel mirasa sahibiz ve büyük atýlýmlar yapmak için saðlam bir temelimiz, zeminimiz var" dedi.

"TÜRK DEVLETLER TOPLULUÐU, SADECE LÝDERLERÝN BÝR ARAYA ELDÝÐÝ BÝR YAPI OLMAKTAN ÇIKMIÞTIR"

Yýlmaz, "Ýstanbul merkezli Türk Yatýrým Fonu son yýllardaki somut atýlýmlarýmýzýn baþýnda gelmektedir. Türk Devletler Topluluðu sadece liderlerin bir araya geldiði bir yapý olmaktan çýkmýþ, bugün artýk her alanda iþbirliðinin geliþtiði, derinleþtiði bir teþkilata dönüþmüþtür. Dün de Sosyal Politikalardan sorumlu bakanlar toplantýsýna katýldým. Orada da ne kadar etkili bir toplantý olduðunu bizzat görmüþ oldum. Ekonomik alandan sosyal alana kültürel alana dýþ politikaya varýncaya kadar her konuda derinleþen bir teþkilat olduðumuzu ifade etmek isterim" diye konuþtu.

"FON'UN SERMAYESÝ DÝÐER YATIRIMCILARI ÇEKEREK DAHA DA ARTACAKTIR"

Fon'a iliþkin sayýsal verilere ve hedeflere de deðinen Yýlmaz, "Fonun baþlangýç sermayesini 500 milyon ABD dolar olarak belirledik. Bu sermaye tabaný; etkili projeler, güçlü kurumsal yapý ve þeffaf iþ modeliyle birlikte, diðer yatýrýmcýlarý çekerek daha da artacaktýr. Özellikle, diðer uluslararasý ve bölgesel kalkýnma kuruluþlarýnýn ve özel sektörün kaynaklarýnýn mobilize edilmesini öngörüyoruz. Türk Yatýrým Fonu, uluslararasý ve ulusal finans ve kalkýnma kurumlarýnýn yaný sýra ticaret odalarý ve özel kuruluþlarla da iþbirliði içerisinde faaliyet gösterecektir. Fon'un bölge içi ticaretin teþvik edilmesi suretiyle iþbirliðinin daha da geliþtirilmesine ve bu kapsamda üye ülkelerin ekonomilerine önemli katkýlar sunacaðýna ve yeni fýrsatlar yaratacaðýna inanýyorum" þeklinde konuþtu.

"FON, ÖNEMLÝ BÝR KATMA DEÐER SUNACAK VE ÜLKELERÝMÝZÝ BÝRBÝRÝNE DAHA DA YAKINLAÞTIRACAKTIR"

Fon'un, Türk devletlerinin iþ birliðine katkýsýný hatýrlatan Yýlmaz, "Fon, sýnai üretim, altyapý, ulaþtýrma, tarým, bilgi ve iletiþim teknolojileri ile turizm dahil olmak üzere karþýlýklý fayda saðlayacak kalkýnma projelerini desteklemek suretiyle önemli bir katma deðer sunacak ve ülkelerimizi birbirine daha da yakýnlaþtýracaktýr. Ýþletmelerin faaliyetlerini diðer kardeþ Türk devletlere geniþletmeleri için deðerli fýrsatlar sunacak ve daha fazla ticaret ve yatýrým ortaklýðý kolaylaþtýracaktýr. Fon, altyapý, yenilenebilir enerji, tarým ve turizm alanlarýndaki yatýrýmlarý finanse edecek ve KOBÝ'leri destekleyecektir" ifadelerini kullandý.

"TÜRK YATIRIM FONU TÜRKÝYE YÜZYILI'NA YAKIÞIR BÝR SAYFA AÇMIÞTIR"

Türk devletlerinin bu ortak giriþiminin ayný zamanda gelecek nesilleri için bir adým olduðunu belirten Yýlmaz, "Bu baþarý Türk Dünyasý olarak hepimizin ortak baþarýsýdýr. Türk Yatýrým Fonu Türkiye Yüzyýlý'na yakýþýr bir sayfa açmýþtýr; Ülkelerimize ve bölgemize hayýrlý olmasýný diliyorum. Fonu, gelecek nesillere umut ve refah aþýlayan bir baþarý öyküsü haline getirmek için kararlýlýkla birlikte çalýþmaya devam edeceðiz. Güzel faaliyetleri sürdürmek önemlidir ama iyi bir baþlangýç çok çok kýymetli. Baþarýnýn özü iyi baþlamakla ilgili. Ýyi baþlayýp baþarýlý olduðumuzda inanýyorum ki önümüzdeki dönem yepyeni fýrsatlar açýlacaktýr" dedi.

ORTAK METÝNLER ÝMZALANDI

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz'ýn konuþmasýnýn ardýndan Türk Yatýrým Fonu Guvernörler Kurulu'nun kararlarýna iliþkin imza törenine geçildi. Türk Yatýrým Fonu Baþkaný Kazakistanlý diplomat Baðdad Amreyev ve Hazine ve Maliye Bakan Yardýmcýsý Osman Çelik ortak metinleri imzaladý. Ardýndan ise tüm katýlýmcýlar birlikte aile fotoðrafý çektirdi.