Türkiye 6 bin kilometre ötede sinyali verdi! 694 milyon tonluk dev rezerv heyecaný
ABONE OL

Türkiye, 2022 yýlýnda Eskiþehir Beylikova'da keþfettiði dünyanýn en büyük ikinci nadir toprak elementi (NTE) rezervi için düðmeye bastý. Türkiye bu kapsamda karþýlýklý faydaya dayalý tüm uluslararasý iþ birliði fýrsatlarýný deðerlendirmeye aldý.

TÜRKÝYE 694 MÝLYON TONLUK DEV REZERV ÝÇÝN 6 BÝN KÝLOMETRE ÖTEDE DÜÐMEYE BASTI

Çin'in Tianjin kentinde Türkiye'nin madencilik alanýndaki vizyonunu anlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, Eskiþehir'de keþfedilen 694 milyon tonluk nadir toprak elementleri rezervi için yýllýk 570 bin ton nadir elementi saflaþtýracak bir sanayi tesisi kurmayý hedeflediklerini söyledi.

Kritik minerallerin ülkelerin politikalarýný þekillendirdiðine dikkat çeke Bakan Bayraktar, Çin'in Tianjin kentinde gerçekleþen Uluslararasý Madencilik Konferansý'na katýlarak "Bakanlar Forumu'nda ülkemizin madencilik alanýndaki vizyonunu anlattýk. Ýleri teknoloji ürünlerin vazgeçilmezi kritik mineraller, ülkelerin politikalarýný þekillendiren önemli bir hammadde konumuna geldi. Bizim de enerji dönüþüm vizyonumuzda kritik minerallere ve nadir toprak elementlerine yatýrým yapmak önemli bir rol oynuyor." dedi.

NTE ÝÇÝN SANAYÝ TESÝSÝ KURULACAK

Türkiye'nin Eskiþehir'deki NTE rezervlerini iþlemek için uluslararasý iþbirliklerini deðerlendirdiðini söyleyen Bayraktar, "Bu kapsamda Eskiþehir'de keþfettiðimiz dünyanýn ikinci büyük nadir toprak elementi rezervini ekonomimize kazandýrmak adýna yýllýk 570.000 ton nadir elementi saflaþtýracak bir sanayi tesisi kurmayý hedefliyoruz. Bu doðrultuda karþýlýklý faydaya dayalý tüm uluslararasý iþ birliði fýrsatlarýný deðerlendiriyoruz." ifadelerini kullandý.

PÝLOT TESÝSÝN AÇILIÞI GERÇEKLEÞTÝRÝLDÝ

Türkiye, 2022 yýlýnda Eskiþehir'in Beylikova ilçesinde 694 milyon tonluk nadir toprak elementleri rezervi keþfetmiþti. Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, 2023 Nisan'da Beylikova Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri Pilot Tesisinin açýlýþýný gerçekleþtirdi. Türkiye bu tesis ile yýllýk 1200 ton cevher iþleyerek ekonomiye kazandýrmayý hedefliyor. Endüstriyel tesis için de çalýþmalar devam ediyor.

Tesiste, ilk etapta 7 nadir toprak elementinin üretimine odaklanýlacak ve ilk defa bu elementlerin de oksitleri üretilecek.

ÇÝN'DEN SONDA ÝKÝNCÝ SIRADA

Rezerv büyüklüðü bakýmýndan 800 milyon tonluk rezervle dünyada ilk sýrada yer alan Çin'deki Bayan Obo sahasýndan sonra 694 milyon ton nadir toprak elementi rezerviyle ikinci sýrada Eskiþehir'in Beylikova ilçesindeki nadir toprak elementi maden sahasý yer alýyor.

Elde edilecek florit, barit, lantan, seryum, praseodimyum, samaryum, gadolinyum, evropiyum, neodimyum gibi nadir elementler ve diðer 17 nadir toprak elementi de tesiste üretime konu olabilecek. Týpký uranyum gibi bir nükleer yakýt ham maddesi olan toryum elementi de söz konusu tesiste iþlenecek.

Tesiste iþlenerek elde edilecek elementler, yüksek teknoloji ürünlerinde kullanýlan yeþil enerji dönüþümünde, savunma sanayisinde, lazer güdüm sistemlerinde ve her türlü elektronik donanýmda kullanýlýyor. Ayrýca bu elementlerin ikamesinin de bu teknolojik düzeyde bulunmadýðý belirtiliyor.

Pilot tesisten sonra endüstriyel tesise geçilerek yýllýk 570 bin ton üretim yapýlmasý ve ülkenin yýllýk yaklaþýk 220 milyon dolar gelir elde etmesi planlanýyor.

ENERJÝ VE TABÝÝ KAYNAKLAR BAKANI BAYRAKTAR ÇÝN'DE TEMASLARDA BULUNDU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, enerji ve madencilik alanýnda iþbirliði olanaklarýný ele almak üzere Çin'i ziyaret etti.

Tiencin þehrinde düzenlenen Uluslararasý Madencilik Konferansý'na katýlan Bakan Bayraktar, konferansýn marjýnda Çin Tabii Kaynaklar Bakaný Vang Guanghua ile bir araya geldi.

Ýki bakanýn görüþmesinde, Türkiye ile Çin arasýnda "Doðal Kaynaklar ve Madencilik Alanýnda Ýþbirliðine Ýliþkin Mutabakat Zaptý" imzalandý.

Mutabakat zaptý, iki ülke arasýnda madencilik ve doðal kaynaklar alanýnda iþbirliðinin kolaylaþtýrýlmasý, Türkiye, Çin ve üçüncü ülkelerde kritik mineraller alanýnda iþbirliði fýrsatlarýnýn belirlenmesi ve madencilik teknolojileri ile dijitalleþme alanlarýnda iþbirliðinin teþvik edilmesini öngörüyor.

Bakan Bayraktar, Vang ile görüþmesinde Çin ile Türkiye arasýndaki enerji iþbirliðinin üst düzeyde geliþtiðini, çok sayýda Çinli þirketin Türkiye'de yatýrýmlarý bulunduðunu, buna ilave olarak madencilik alanýnda da son bir yýldaki üst düzey temaslarla yeni bir sayfanýn açýldýðýný belirtti.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile Çin Devlet Baþkaný Þi Cinping'in, temmuzda Kazakistan'ýn baþkenti Astana'da düzenlenen Þanghay Ýþbirliði Örgütü (ÞÝÖ) Liderler Zirvesi marjýnda yaptýklarý görüþmede iki ülke arasýnda enerjinin yanýnda madencilikte de iþbirliðinin geliþtirilmesi yönünde irade ortaya koyduðunu aktaran Bayraktar, "Türkiye ve Çin'in doðal kaynaklar ve madencilik alanýnda imzaladýðý bu mutabakat zaptýnýn hukuki bir metin olarak madencilik alanýndaki iþbirliðini daha ileri götürmek için önemli bir dönüm noktasý olacaðýna inanýyoruz." dedi.

- KRÝTÝK MADENLERDE ÝÞBÝRLÝÐÝ

Bayraktar, dünyanýn iklim deðiþikliði ile mücadelede baþarýlý olabilmesi ve sürdürülebilir kalkýnmanýn saðlanabilmesi için enerji dönüþümünün elzem olduðunu, bunun da yolunun bu dönüþüme katký saðlayacak kritik madenlerin katma deðerli olarak ekonomiye kazandýrýlmasýndan geçtiðini vurgulayarak, "Madenciliðin her alanýnda Çinli firmalarý ülkemizde yatýrým yapmaya, ülkemizdeki kaynaklarý birlikte aramaya, çýkarmaya ve ekonomiye kazandýrmaya davet ediyoruz." ifadesini kullandý.

Türkiye'nin yakýn tarihte çok önemli bir nadir toprak elementi ve kritik maden rezervini keþfettiði hatýrlatan Bayraktar, burada partner olarak birlikte çalýþabilecek, bu teknolojiyi birlikte geliþtirebilecek ülkeleri ve þirketleri aradýklarýný ve bu konuda bir karar aþamasýna gelmek üzere olduklarýný kaydetti.

Bayraktar, milli maden þirketi Eti Maden'in bu konuda bazý Çinli þirketlerle görüþmeleri olduðunu, iki ülkenin bu konuda ortak hareket edebileceðini düþündüklerini, ancak bu konuda artýk bir karar aþamasýna gelindiðini ve dolayýsýyla hýzlý adýmlar atýlmasý gerektiðini vurguladý.

Çinli Bakan Vang da madenciliðin Çin ile Türkiye arasýnda önemli iþbirliði potansiyeli barýndýran alanlardan biri olduðunu belirterek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý ile iki ülke liderinin vardýðý görüþ birliði doðrultusunda madencilik alanýnda karþýlýklý yarara ve kazan-kazan olgusuna dayalý gerçekçi iþbirliðini geliþtirmeye gayret göstereceklerini ifade etti.

- ENERJÝ DÖNÜÞÜMÜ VE KRÝTÝK MÝNERALLER

Bakan Bayraktar, Tiencin'deki Uluslararasý Madencilik Konferansý'nýn bakanlar oturumuna katýlarak burada bir konuþma yaptý.

Konuþmasýnda enerji dönüþümünde yenilenebilir enerji kaynaklarýnýn yeri ve bu süreçte kritik minerallerin önemine dikkati çeken Bayraktar, kritik minerallerin ülkelerin ulusal güvenliði ve ekonomik büyümesi için olduðu kadar küresel iklim hedeflerine ulaþýlmasý açýsýndan kilit önemde olduðunu vurguladý.

Uluslararasý Enerji Ajansýnýn (IEA) Paris Ýklim Anlaþmasý'nýn hedeflerine ulaþýlabilmesi için enerji dönüþümü açýsýndan kritik önemdeki madenlere olan talebin 2040 yýlýna dek 4 kat artmasý gerektiðini belirttiðine iþaret eden Bayraktar, baþarýlý bir enerji dönüþümü için bu alanda tutarlý, sorumlu ve akýlcý politikalara ihtiyaç olduðuna dikkati çekti.

Kritik minerallerin ucuz ve eriþilebilir olmasýnýn önemini vurgulayan Bayraktar, "Ne yazýk ki günümüzde çok sayýda kritik mineralde arz ve yatýrým planlarý, güneþ panelleri, rüzgar tribünleri ve elektrikli araçlarýn giderek hýzlanan geliþimi karþýlayabilecek düzeyde deðil. Meseleye bu açýdan baktýðýmýzda bu alanda güçlü uluslararasý ve bölgesel iþbirliði büyük önem kazanýyor." deðerlendirmesinde bulundu.

Bakan Bayraktar, konferans marjýnda ayrýca Zimbabve, Kongo ve Tacikistan'ýn madencilikten sorumlu bakanlarýyla da görüþtü, bu ülkelerle Türkiye arasýnda iþbirliði olanaklarýný ele aldý.

Gözlerini Türkiye'nin nadir toprak elementi keþfine diktiler! Ortaklýk an meselesi

Türkiye'yi nadir toprak elementinde söz sahibi yapacak adým!

Kritik mineraller diplomasisi! Türkiye, OPEC'e benzer örgütün kurulmasýna öncü olabilir