700 milyon dolarý aþan dev yatýrým! Türkiye'yi tercih ettiler
ABONE OL

Daðlýoðlu, Ýngiltere'nin baþkenti Londra'da, AA muhabirine, Türkiye'ye finansal teknoloji (fintek) alanýnda yapýlan uluslararasý yatýrýmlardan, Türkiye-Ýngiltere ekonomik iliþkileri ve gelecek döneme dair yatýrýmcý algýsýna kadar birçok konuda açýklamada bulundu.

Avrupa Ýmar ve Kalkýnma Bankasý (EBRD) ve Truffle Capital firmasýnýn Türk finansal teknoloji firmasý DG Pays'e yönelik ikinci yatýrýmý yapma kararýnýn önemine deðinen Daðlýoðlu,"Bu bizim için büyük bir heyecan. Özellikle Truffle Capital Avrupa'da fintek alanýnda yatýrým yapan, bilinen meþhur bir fon. Geçmiþ yýllarda da kendilerini Türkiye'ye anlatma fýrsatýmýz olmuþtur. Ýlk defa Türkiye'ye adým atmýþ oluyorlar." dedi.

- "YATIRIMLARIN YAKLAÞIK YÜZDE 10'U FÝNTEK ALANINDA GERÇEKLEÞTÝ"

Daðlýoðlu finansal teknolojiler alanýndaki yatýrýmlar üzerinde sýklýkla çalýþtýklarýna dikkati çekerek, "Bu duyurmaya çalýþtýðýmýz alanlardan biri çünkü Türkiye bu alanda da çok güçlü. Özellikle yetkin giriþimcilerin olmasý, bu alanda nitelikli iþ gücüne sahip olmasý, olgun bir mevzuatýmýzýn, regülasyon çerçevesinin olmasý yatýrýmcýlarýn rahatlýkla Türkiye'de finansal teknolojiler alanýna yatýrým yapmasýný saðlýyor." diye konuþtu.

Daðlýoðlu, "Özellikle teknoloji alanýnda çok yüksek bir yatýrýmcý algýsý var. 2023'te Türkiye'de 700 milyon dolarýn üzerinde erken aþamada teknoloji yatýrýmý oldu. Erken aþama teknoloji yatýrýmlarýnda geçen yýl toplam 325 iþlem gerçekleþirken, burada yine fintek sektörü öne çýkýyor. Yatýrýmlarýn yaklaþýk yüzde 10'u adet olarak bu alanda gerçekleþmiþ oldu." ifadelerini kullandý.

Uluslararasý yatýrýmcý için Türkiye'nin sadece iç pazarýnýn deðil, Türkiye'den eriþebilecekleri yeni coðrafyalarýn da önemli olduðuna belirten Daðlýoðlu, "2023'te çok kabaca Türkiye 10,6 milyar dolar gibi uluslararasý yatýrým çekmiþ oldu. Tabii dünyada merkez bankalarýnýn politikalarýyla biraz yatýrýmlarýn daraldýðý bir yýl oldu. Bu baðlamda yine dünyadaki performanstan daha iyi bir performans gösterdiðimizi öngörüyoruz. Dünya rakamlarý mayýs ayýna doðru netleþecek." deðerlendirmesinde bulundu.

- "HEDEFÝMÝZ KÜRESEL YATIRIMLARIN YÜZDE 1,5'ÝNÝ ÇEKEN BÝR ÜLKE HALÝNE GELMEK"

Daðlýoðlu, Türkiye'nin dünyadaki yatýrýmlarýn yüzde 1'ini çektiðini dile getirerek, "Hedefimiz de bunu yüzde 1,5'e taþýmak." diye konuþtu.

2023'te yapýlan yatýrýmlarda imalat sanayisinin ön plana çýktýðýný hatýrlatan Daðlýoðlu, þöyle devam etti:

"Bu aslýnda Türkiye'nin iddiasýyla doðru orantýlý, bölgesel bir merkez haline geldik. Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde son 20 yýldaki politikalarla Türkiye bölgesel bir üretim, AR-GE ve giriþimcilik merkezi haline geldi. Uluslararasý þirketlerin bölgedeki yönetim merkezi haline geldik. Bunlarý destekleyen yatýrýmlarýn devam ettiðini gördük. 2024 de iyi baþladý, yeni yatýrým haberleri þirketler tarafýndan da açýklanýyor. Bugün de birini duyurmuþ olduk. 2024'te yatýrým ivmesinin artacaðýný öngörüyoruz. Yine yýlýn ikinci yarýsýnda küresel merkez bankalarýnýn sýkýlaþma politikalarýný býrakmalarýyla bizim gibi geliþmekte olan ülkelere, özellikle Doðu Avrupa ülkelerine sermaye akýþýnýn daha fazla olacaðýný öngörüyoruz."

- "ÝNGÝLTERE'DE TÜRKÝYE'DEKÝ DEVLET BONOLARINA ÝLGÝ BÜYÜK"

Türkiye ile Ýngiltere arasýndaki ekonomik iliþkilerin son yirmi yýlda önemli bir ivme kazandýðýný vurgulayan Daðlýoðlu, iki ülke arasýnda 13 milyar dolarlýk bir yatýrým hacminin olduðunu söyledi.

Daðlýoðlu, konuþmasýný þöyle tamamladý:

"Yine 3 binin üzerinde Ýngiltere sermayeli þirket var Türkiye'de. Ve yine baktýðýmýz zaman bir diðer önemli nokta da ikili ticari iliþkilerimiz. Yaklaþýk 19 milyar dolarlýk ticaret hacmimiz var ve bizim için kýymetli olan þey ise bizim cari fazla verdiðimiz ülkelerden. Kabaca bizim12 milyar dolara yakýn ihracatýmýz oluyor. 6 milyar dolar civarýnda bir ithalatýmýz oluyor. Bu baðlamda çok kýymetli. Yine baktýðýmýz zaman burada finans sektörünün Türkiye için önemli bir bacaðý olduðunu görüyoruz. Yakýn zamanda mesela Türkiye Varlýk Fonu'nun bono ihracý olmuþtu. Burada da finansal dünyanýn hem Türkiye'deki devlet bonolarýna hem de þirketlerin borç enstrümanlarýna çok büyük bir ilgisi olduðunu görüyoruz. "