Türkiye Kalkýnma Fonu, 90 milyon dolarlýk kaynaðý giriþimcilik ekosistemine aktarmaya hazýr
ABONE OL

Türkiye Kalkýnma ve Yatýrým Bankasý iþtiraki olan Türkiye Kalkýnma Fonu'nun son dönem çalýþmalarýný AA muhabirine deðerlendiren Altuð, TKF'nin hem mevzuatla verilen yetkiler doðrultusunda özel fonlar kurup yönetebildiðini hem de Kalkýnma Giriþim Sermayesi Portföy Yönetim Þirketi (PYÞ) olarak Sermaye Piyasasý Kurulu (SPK) denetimi altýnda giriþim sermayesi fonlarýnýn yönetim sürecini yürüttüklerini söyledi.

Bünyelerinde 5 özel fon ve 3 giriþim sermayesi yatýrým fonu (GSYF) olduðunu belirten Altuð, þunlarý kaydetti:

"Her ne kadar bu iki fon yapýsý hukuki olarak farklý özelliklere sahip olsa da iþlevsel olarak ayný. Her iki yapýyla da giriþimlere ve fonlara yatýrým yapabiliyoruz. TKF olarak 8 alt fonumuzla yaklaþýk 4,3 milyar lira büyüklüðünde bir kaynaðý yönetiyoruz. Halihazýrda devam eden fon toplama çalýþmalarýmýzla bu sene sonunda bu büyüklüðün 5 milyar lira seviyesini aþabileceðini öngörüyoruz."

Altuð, TKF olarak giriþim sermayesi alanýnda kendilerini sektör agnostik olarak konumlamakla birlikte yatýrým yapmayý sevdikleri bazý alanlar olduðuna iþaret etti.

Bu alanlara deðinen Altuð, "Siber güvenlik alaný, fintek þirketleri, ilk günden globali hedefleyen birçok giriþimi barýndýran mobilite teknolojileri, saðlýk teknolojileri, Türkiye'nin global arenada kendine yer edindiði oyun sektörü, biyoteknoloji sektörü bunlardan bazýlarý. Ek olarak yapay zeka ve bunun uygulama alaný bulduðu hemen hemen her dikey ilgi alanýmýza dahil." diye konuþtu.

Altuð, özel sermaye alanýnda, Türkiye'nin cari açýðýnýn azaltýlmasýna katký saðlayacak ithal ikame ya da ihracat potansiyeli bulunan KOBÝ'lere yatýrým yaptýklarýný anlattý.

Giriþim sermayesi (VC) yatýrýmlarýnda, teknolojik katma deðer yaratan, yüksek büyüme ve globale açýlabilme potansiyeline sahip þirketlere tohum öncesi ile Seri A aþamalarýnda 250 bin ile 1 milyon dolar aralýðýnda deðiþen tutarlarla yatýrým yaptýklarýný belirten Altuð, özel sermaye (PE) kapsamýna giren yatýrýmlarda, imalat aðýrlýklý stratejik sektörlerde faaliyet gösteren ve ihracat odaklý KOBÝ'lere 5 milyon dolara kadar yatýrým yapabildiklerini ifade etti.

-"25'Ý DOÐRUDAN YATIRIMA,18 MÝLYON DOLAR KAYNAK AKTARDIK"

Altuð, fon sürelerinin ekosistemdeki diðer fonlara paralel þekilde genelde 10 ile 12 yýl arasýnda deðiþtiðini söyledi. Bu sürenin ilk 5-7 yýlý yatýrým dönemi, kalan 5 yýlýn çýkýþ (exit) dönemi olarak kullanýldýðýný dile getiren Altuð, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Yatýrým yapabileceðimiz 70-75 milyon dolarlýk kaynaðýn yaklaþýk 30 milyon dolarlýk kýsmýyla yatýrýmlar gerçekleþtirdik. Bu açýdan bakýldýðýnda doðrudan yatýrýma yönlendirilebilir 40-45 milyon dolar kaynaðýmýz olduðunu söyleyebilirim. Buna yeni kurulan Üst Fonumuzu da dahil edersek, yaklaþýk 90 milyon dolarlýk bir kaynaðý doðrudan ve fonlarýn fonu yatýrýmlarýyla giriþimcilik ekosistemine aktarabilir durumdayýz. Biz bugüne kadar 25 doðrudan yatýrýma, yaklaþýk 18 milyon dolar kaynak aktardýk. Ayrýca 5 VC fonuna yaklaþýk 11,5 milyon dolar taahhütte bulunduk. Yatýrým için incelediðimiz þirket sayýsýnýn 20'nin üzerinde olduðunu söyleyebilirim. Yýl sonunu 5-7 arasýnda yatýrýmla kapatabileceðimizi düþünüyorum."

Altuð, Hazine ve Maliye Bakanlýðý'nýn kaynak aktarma taahhüdünde bulunduðu Üst Fona 25'in üzerinde baþvuru aldýklarýný ve bu baþvurularýn ön analiz çalýþmalarýnýn devam ettiðini söyledi.

Üst Fon kapsamýnda yatýrým gerçekleþtirilmediðini ve fonun tamamýnýn yatýrýma yönlendirilebilir durumda olduðunu belirten Altuð, sene sonuna kadar 2-4 fona taahhütte bulunmayý planladýklarýný anlattý.

- ETKÝ FONU'NUN KURULUÞU 2025'TE TAMAMLANACAK

Altuð, giriþim sermayesi yatýrýmlarýnýn doðasý gereði uzun vadeli yatýrýmlar olduðunu, bu sebeple henüz exit yapýlan giriþin olmadýðýný kaydetti.

TKF yatýrýmý ardýndan, sonraki turlarda daha büyük yatýrým alan giriþimlerin bulunduðuna iþaret eden Altuð, "Portföy giriþimlerimizden Livzym mesela, çok yakýn tarihte 11 milyon dolarlýk bir tur kapattý. Birkaç þirketimizin daha büyük montanlý turlar gerçekleþtirmek için yaptýðý görüþmeleri yakýndan takip ediyoruz." diye konuþtu.

Altuð, Etki Fonu için çalýþmalarýn sürdüðünü ve 2025 yýlýnda hayata geçmesini öngördüklerini belirterek, Türkiye Kalkýnma ve Yatýrým Bankasý'nýn misyonuna uygun olarak oluþturulacak bu yeni fonla, uluslararasý en iyi uygulamalara uygun þekilde nitelikli yatýrýmlar yapmayý hedeflediklerini ifade etti.

Türkiye'de giriþimcilik ekosistemini geliþtirmek ve Türkiye'nin uluslararasý bir giriþimcilik merkezi olmasý için 2024 yýlýnda önemli mevzuatsal adýmlar atýldýðýný dile getiren Altuð, bu yýlýn zorlu global konjonktüre raðmen birçok büyük çaplý yatýrým turunun kapatýldýðý bir yýl olduðunu söyledi.

Altuð, TKF'nin de 5'inci yýlý doldurduðuna dikkati çekerek, þunlarý kaydetti:

"Ekosistemde önemli bir misyon üstleniyoruz. Yaptýðýmýz doðrudan yatýrýmlarýn yaný sýra TÜBÝTAK ile birlikte 2023 yýlýnda kurduðumuz BiGG Fonu ilk yatýrýmlarýný bu yýl içinde gerçekleþtirdi. Hatta bu sayede Türkiye, Avrupa'da en fazla tohum öncesi yatýrým yapýlan ülkelerden biri oldu. Portföy yönetim þirketleri, sigorta ve emeklilik þirketleri, büyük kurumsal þirketler ve nitelikli bireyler de bizim yatýrýmcýmýz. Bu açýdan bugün 140'ýn üzerinde farklý kurum, kuruluþ ve bireyin kaynaðýný yönetiyoruz. Son geliþmelerle tohum öncesinden Seri A'ya kadar tüm aþamalarda aktif yatýrým yapabilen, ekosistemin öncü fonlarýný destekleyen bir yapý olarak TKF'nin merkezi konumlanmasýný iyice pekiþtiðine inanýyoruz. Bu kapsamda 5 yaþýna giren TKF'nin yetkin ve geniþ ekibi, nitelikli yatýrýmcý tabaný ve kamu paydaþlarýyla kurduðu güçlü iliþkiler sayesinde 2025 yýlýnda da büyüme ivmesini devam ettireceðini ve 2025 yýlýnýn TKF için olgunlaþma yýlý olacaðýný söyleyebiliriz."