ABD Hazine Bakaný Yellen: Çin ile eþit þartlara dayalý saðlýklý bir ekonomik iliþkiye sahip olmalýyýz
ABONE OL

Yellen, Dýþ Ýliþkiler Konseyi tarafýndan düzenlenen etkinlikte, ABD Baþkaný Joe Biden yönetiminin uluslararasý ekonomi politikasýna iliþkin deðerlendirmelerde bulundu.

ABD'nin güçlü ekonomik performansýnýn küresel ekonomiyi güçlendirmeye yardýmcý olduðunu belirten Yellen, ancak ekonomiler arasýndaki ilerlemenin dengesiz olmaya devam ettiðini söyledi.

Yellen, ABD'nin ekonomik refahýnýn da büyüyen ve güvenli bir küresel ekonomiye baðlý olduðuna inandýklarýný, küresel büyümeyi destekleyen, finansal istikrarý koruyan ve ekonomik istikrarsýzlýðý önleyen politikalarýn, yatýrýmlarýn ve kurumlarýn teþvik edilmesi gerektiðini aktardý.

Ülkenin tek baþýna hareket etmesi halinde ekonomik ve güvenlik çýkarlarýný geliþtirmeyi umut bile edemeyeceðini kaydeden Yellen, "Amerika'yý dostlarýmýza ve rakiplerimize karþý yüksek tarifelerle çevreleme çaðrýlarý ya da en yakýn müttefiklerimizi bile sadece ticari ortak olarak görme yaklaþýmý son derece yanlýþ. Geniþ kapsamlý ve hedefe yönelik olmayan tarifeler, Amerikan aileleri için fiyatlarý yükseltecek ve iþletmelerimizi daha az rekabetçi hale getirecektir." dedi.

"AMERÝKAN VE DÝÐER FÝRMALARI TEHDÝT EDÝYOR"

Yellen, tedarik zincirlerindeki bozulmalar, iklim deðiþikliði, küresel salgýn hazýrlýðý ve Çin'in endüstriyel kapasite fazlasý gibi bugün karþý karþýya olunan sorunlarýn eski yöntemlerle yetinilemeyeceði anlamýna geldiðini ifade etti.

Çin ile ticaret ve yatýrýmýn Amerikan firmalarýna ve çalýþanlarýna önemli kazançlar saðlayabileceðini ve sürdürülmesi gerektiðini belirten Yellen, ancak ayný zamanda eþit þartlara dayalý saðlýklý bir ekonomik iliþkiye sahip olunmasý gerektiðini dile getirdi.

Yellen, "Çin'in pazar eriþimine yönelik engelleri ve adaletsiz ticaret uygulamalarý, þu anda Amerikan firmalarý ve çalýþanlarý ile Çin'de faaliyet göstermeye çalýþan diðer yabancý iþletmeler için zorluklara neden oluyor. Ayrýca Çin'in politikalarý, kritik sektörlerde endüstriyel kapasite fazlasýna yol açarak Amerikan ve diðer firmalarý tehdit ediyor ve küresel ekonomik dayanýklýlýðý zayýflatan aþýrý yoðunlaþmýþ tedarik zincirleri riskini artýrýyor." diye konuþtu.

Kapasite fazlasýyla ilgili endiþelerini Çinli muhataplarýna sýk sýk ve doðrudan ilettiðini belirten Yellen, büyüyen uluslararasý mutabakatýn da Çin'in uygulamalarýný deðiþtirmesi gerektiðinin güçlü bir göstergesi olduðunu kaydetti.

ABD Hazine Bakaný Janet Yellen'ýn tarifelere iliþkin açýklamalarýnýn eski ABD Baþkaný ve Cumhuriyetçilerin baþkan adayý Donald Trump'ýn yüksek tarifelerin þirketleri ABD'de üretim yapmaya teþvik edeceðine yönelik açýklamalarýnýn ardýndan gelmesi dikkati çekti. Trump, ikinci kez baþkan olmasý halinde, Çin menþeli mallara yüzde 60, diðer ülkelerden ithal edilen mallara ise yüzde 10 ila 20 gümrük vergisi uygulamayý hedefliyor.