ABD'den Türkiye'nin de dahil olduðu dev proje için sürpriz açýklama
ABONE OL

ABD Dýþiþleri Bakanlýðý Enerji Kaynaklarýndan Sorumlu Müsteþar Yardýmcýsý Büyükelçi Geoffrey Pyatt, Türkiye'nin Güneydoðu Avrupa için kilit bir enerji merkezi olarak bölgesel enerji güvenliði ve çeþitliliðine katkýda bulunan önemli rolüne dikkati çekti.

Pyatt, geçen hafta Ýstanbul'a yaptýðý ziyaretin ardýndan, AA muhabirine, Türkiye ile ABD arasýndaki enerji iþbirliðini deðerlendirdi.

Ýstanbul ziyareti kapsamýnda Atlantik Konseyi Bölgesel Temiz ve Güvenli Enerji Konferansý'na katýlan Pyatt, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý Büyükelçi Ayþe Berris Ekinci ve üst düzey katýlýmcýlarla bir araya geldiðini aktardý.

Pyatt, "Enerji güvenliði konusundaki iþbirliðimizi, Türkiye'nin Güneydoðu Avrupa için kilit bir enerji merkezi olarak oynadýðý rolü, bölgesel enerji arzýnda çeþitlilik ve güvenliðin oluþturulmasýna yardýmcý olmasý ve Rusya'nýn enerjiyi baský amacýyla kullanma kabiliyetini azaltmayý konuþtuk." dedi.

Kritik mineraller konusunda ABD ile Türkiye arasýndaki iþbirliðine deðinen Pyatt, "Bakan Yardýmcýsý Ekinci ile, Türkiye'nin geçen ay New York'taki Mineral Güvenliði Ortaklýðý (MSP) Forumu'na katýlýmý baðlamýnda kritik mineraller konusunda birlikte çalýþmaya yönelik iddialý vizyonumuz da dahil olmak üzere, ABD-Türkiye iþbirliðini konuþtuk." ifadelerini kullandý.

Pyatt, enerji dönüþümü kapsamýnda Türkiye'nin temiz enerjiye yönelik çalýþmalarýndaki ilerlemeye de dikkati çekerek, "Ýstanbul'a uçarken tüm yeni rüzgar enerjisi inþaatlarýný görmek benim için heyecan vericiydi. Kalkýnma Finansman Kurumumuz, Türkiye'deki karasal rüzgar kapasitesinin daha da arttýrýlmasý için yeni ve büyük bir krediyi onayladý." diye konuþtu.

- GÜNEY GAZ KORÝDORU

Güney Gaz Koridoru konusuna da deðinen Pyatt, "Bugün faaliyette olan Güney Gaz Koridoru, Azerbaycan, Türkiye, Yunanistan ve Ýtalya arasýndaki iþbirliðini içeren baþarýlý bir giriþim ve özellikle Güney Avrupa'da, Ýtalya'da ve Balkanlar'da enerji çeþitliliðinin saðlanmasýna yardýmcý olmasý bakýmýndan kritik bir rol oynamýþtýr." deðerlendirmesinde bulundu.

Pyatt, bunun, Güneydoðu Avrupa'dan Bulgaristan ve Romanya'ya gaz taþýyabilecek dikey bir gaz koridoru vizyonu da dahil olmak üzere gelecekte geniþleme ihtimalinin de bulunduðunu dile getirdi.

- ABD-TÜRKÝYE ENERJÝ ÝÞBÝRLÝÐÝ

Türkiye'nin yeniden gazlaþtýrma kapasitesini önemli ölçüde arttýðýna dikkat çeken Pyatt, ABD'nin Türkiye'nin yakýn zamanda Ýngiltere'de Shell ve Fransa'da TotalEnergies ile yaptýðý uzun vadeli anlaþmalar konusunda "çok heyecanlý" olduðunu söyledi.

Pyatt, "Umarým bu gazýn büyük bir kýsmý Amerika Birleþik Devletleri'nden, Körfez Kýyýsý'ndan gelir." ifadesini kullandý.

Nükleer enerji teknolojisinde, özellikle de küçük modüler reaktörlerde (SMR) ABD ile Türkiye arasýnda iþbirliði potansiyeline de deðinen Pyatt, "Ýstanbul'da bana Ýhracat-Ýthalat Bankamýzýn Baþkaný dostum Reta Jo Lewis de eþlik etti. Reta Joe, Exim'in Türkiye de dahil olmak üzere nükleer teknoloji ihracatçýlarýmýzý desteklemeye hazýr olduðundan bahsetti." dedi.

Pyatt, "Hem geleneksel reaktörler, büyük ölçekli reaktörler, hem de geliþmekte olan SMR sektörü olmak üzere Amerikan sivil nükleer þirketlerinin Türkiye ile ortaklýklar geliþtirdiðini ve sadece sistemlerini Türkiye'ye yerleþtirmekle kalmayýp ayný zamanda geliþtirme ortaklarý olduklarýný da görmek istiyoruz." diye konuþtu.

ABD Dýþiþleri Bakanlýðý Enerji Kaynaklarýndan Sorumlu Müsteþar Yardýmcýsý Büyükelçi Geoffrey Pyatt

- IRAK-TÜRKÝYE PETROL BORU HATTI

Irak-Türkiye petrol boru hattýna da deðinen Pyatt, "Amerika Birleþik Devletleri boru hattýnýn yeniden faaliyete geçmesini istiyor. Ankara da boru hattýnýn yeniden faaliyete geçmesini istiyor. Atlantik Konseyi konferansýnda da Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) petrol bakanýnýn benzer þekilde Erbil'de boru hattýnýn yeniden faaliyete geçmesi yönündeki arzunun altýný çizmesi beni rahatlattý." deðerlendirmesinde bulundu.

Pyatt, "Bu Baðdat için kaçýrýlmýþ bir fýrsat. Erbil için kaçýrýlmýþ bir fýrsat ve sadece IKBY'den Ýran'a petrol gönderen kaçakçýlarýn ve Irak'ýn Tahran'daki düþmanlarýnýn iþine yarar." ifadelerini kullandý.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile IKBY Baþkaný Neçirvan Barzani arasýnda çarþamba günü Ankara'da yapýlan görüþmeye dikkati çeken Pyatt, ABD'nin yakýn gelecekte ilerleme kaydedilmesini umduðunu dile getirdi.

Türkiye'ye güç birliði teklifi

Türkiye'nin hamlesi Yunanistan'ý korkuttu: Türkler petrol hilaline odaklandý

Ýlk hamleyi Türkiye'de yaptýlar

  • Geoffrey Pyatt
  • Güney Gaz Koridoru