Yeþil Hidrojen Üreticileri Derneði Baþkaný Yusuf Günay, Türkiye'nin yeþil hidrojen üretimi için gerekli temiz enerji potansiyelinin Avrupa'ya kýyasla yüksek olduðunu belirterek, "Türkiye'de yapýlacak yeþil hidrojen üretimi yatýrýmýndan elde edilecek verim Avrupa'ya oranla en az yüzde 50 daha fazla. Yatýrýmlarýn gerçekleþtirilmesi halinde Türkiye'de hidrojen üretimi diðer ülkelere göre çok daha ucuz olacak." dedi.
Günay, AA muhabirine yaptýðý deðerlendirmede, Almanya'da 1 megavat kapasiteli güneþ santralinden alýnabilen yýllýk elektrik üretim miktarýnýn maksimum 1 milyon kilovatsaat olduðunu, Türkiye'de ise neredeyse 2 milyon kilovatsaate yakýn üretim yapýlabildiðini söyledi.
Ekonomisini karbondan arýndýrmak ve hidrojeni enerji sistemine dahil etmek isteyen ülkelerde en temel problemin hidrojen üretimindeki maliyet olduðunu belirten Günay, Avrupa ülkeleriyle kýyaslandýðýnda Türkiye'de daha yüksek verimle daha ucuza hidrojen üretebilme imkaný bulunduðuna dikkati çekti.
Günay, ülkelerin Paris Anlaþmasý çerçevesinde karbon emisyonu yüksek sektörlerde hedefledikleri dekarbonizasyona iliþkin taahhütleri olduðunu dile getirerek þöyle devam etti:
"Birçok ülkenin, 2050'ye kadar ekonomisini fosil kaynaklardan tamamen arýndýrma ve yenilenebilir enerji kaynaklarýndan enerji elde etme hedefi var. Almanya 2035'ten itibaren tüm enerjisini yeþil enerjiden karþýlamak için taahhütte bulundu. Yapýlan çalýþmalar da hidrojen enerji sistemine dahil edilmeden yüzde 100 yenilenebilir enerji piyasasý oluþturulmasýnýn mümkün olmadýðý yönünde. Türkiye'nin ise yeþil hidrojen üretimi için gerekli temiz enerji potansiyeli Avrupa'ya kýyasla yüksek. Türkiye'de yapýlacak yeþil hidrojen üretimi yatýrýmýndan elde edilecek verim Avrupa'ya oranla en az yüzde 50 daha fazla. Yatýrýmlarýn gerçekleþtirilmesi halinde Türkiye'de hidrojen üretimi diðer ülkelere göre çok daha ucuz olacak."
- "KONYA, KARAMAN VE ÇANAKKALE HÝDROJEN ÜRETÝM BÖLGESÝ ÝLAN EDÝLMELÝ"
Günay, Türkiye'nin yerli kaynaklarýnýn elektrik üretiminde verimli olduðu alanlarda þebeke baðlantýsý olmayan rüzgar ve güneþ enerjisi santrallerinin kurulmasýnýn gerektiðini söyledi.
Rüzgar ve güneþ açýsýndan yüksek potansiyelli olan ve þebeke baðlantýsý olmadan elektrik tesisi kurulabilen alanlarýn yeþil hidrojen üretimine ivme kazandýracaðýný ifade eden Günay, "Örneðin rüzgar açýsýndan Çanakkale bölgesi, güneþ olarak bakýlýrsa Konya ve Karaman bölgesi. Buralar hidrojen üretim bölgesi ilan edilmeli. Ana þebekeden baðýmsýz (off grid ) elektrik üretim santralleri ile hidrojen üretimi yapýlabilecek hidrojen üretim çiftlikleri oluþturulmalý. Üretilen elektrik sadece yeþil hidrojen üretimi için kullanýlmalý. Boru hatlarý vasýtasýyla Avrupa'ya ticareti gerçekleþtirilebilmeli ya da Almanya'da olduðu gibi amonyak þekilde taþýnabilmeli. Söz konusu projeler diðer þebeke baðlantýlý yatýrýmlara göre daha kolay yapýlabilir ve daha düþük maliyetli olacaktýr." dedi.
- "TÜRKÝYE, MENA'DA YER ALMALI"
Günay, Türk ve Alman yetkililerce Ýstanbul'da gerçekleþtirilen hidrojen konulu toplantýda, Avrupa'nýn hidrojene iliþkin oluþturduðu sistemde Türkiye'nin varlýðýna ihtiyacý olduðunun ifade edildiðini söyledi.
Toplantý sonucunda baþta Almanya'nýn hidrojene iliþkin yatýrýmlarda Türkiye'yi desteklemeye ve iþbirliðine hazýr olduðunu aktaran Günay, þunlarý kaydetti:
"Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýnda 'hidrojenden sorumlu' bir bakan yardýmcýlýðý makamý olmasý sürece çok yüksek ivme kazandýracaktýr. Baþta Almanya ve AB'nin hidrojen ihtiyaçlarý için en deðerli tedarikçi olabiliriz. Bu nedenle, AB ile hidrojen yatýrýmlarýna ivme verilen Orta Doðu ve Kuzey Afrika (MENA) ülkeleri arasýnda yer almalýyýz. European Backbone diye adlandýrýlan projede Avrupa'da hidrojen boru hatlarýnýn haritalandýrýlmasý yapýlýyor. Türkiye'nin de bir an evvel bu kapsama dahil olmasý ve hidrojenin taþýnmasýna iliþkin boru hatlarýnýn planlamasýný yapmasý gerekiyor. AB'nin boru hatlarýnýn gösterildiði European Backbone haritalamasýna Türkiye'nin boru hatlarý da entegre edilmeli. Saf yeþil hidrojen için bir boru hattý gündeme alýnmalýdýr."