ABD'li Myron Brilliant: Türkiye'ye uygulanan yaptýrýmlar kaldýrýlmalý
ABONE OL

Brilliant, Ankara temaslarý kapsamýnda düzenlenen TOBB-ABD Ticaret Odasý Mutabakat Zaptý imza töreninin ardýndan basýn mensuplarýnýn sorularýný yanýtladý.

Ukrayna'da meydana gelen trajedinin insani ve ekonomik sonuçlarý olduðuna iþaret eden Brilliant, "Bütün bunlara raðmen biz ticaret iliþkilerimizi, mevcut ortaklýklarý daha da geliþtirmek için fýrsat olduðunu düþünüyoruz. Bu fýrsatlarý beraber deðerlendirebiliriz. Özellikle dijital saðlýk, enerji dönüþümü, tedarik zinciri, dayanýklýlýk, tarým ve emtia alanlarýnda yeni ticaret modelleri olabilir." diye konuþtu.

Brilliant, ABD Ticaret Odasý olarak TOBB ve Türkiye ile iliþkilerine önem verdiklerini aktarýrken, imzalanan mutabakat zaptýyla da iki ülke arasýndaki ticari iliþkileri dört-beþ alanda güçlendirilmesini amaçladýklarýný söyledi. Ýki ülke iliþkilerinin siyasi ve askeri boyutlarý da olduðunu bildiren Brilliant, ekonomik iliþkilerin, genel anlamda iliþkilerin güçlenmesinde güçlü bir zemin oluþturduðunu belirtti.

- "STRATEJÝK FIRSATLAR VAR"

Ýki ülke iliþkilerinde öne çýkan alanlara da iþaret eden Brilliant, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bunlardan birisi, Batý'nýn Rusya'ya uyguladýðý yaptýrýmlarýn Türk ekonomisi üzerindeki etkisi. Bunlar gaz ve tarým gibi alanlarda. Hem Türkiye hem ABD iþ dünyasý, hükümetleriyle birlikte çalýþarak þimdiye kadar uygulanan ekonomik yaptýrýmlar ve bundan sonra da olabilecek yaptýrýmlarýn sonucu olarak karþýmýza çýkacak sorunlarla baþ etmenin yollarýný arayacak. Ýkincisi de ABD ve Türkiye'nin yönetim bazýnda üst düzey stratejik diyalog yürütmesi. Biz her iki hükümeti de ticaretin önündeki engellerin kaldýrýlmasý yönünde teþvik ediyoruz. Bu, Section 232 de olabilir, çelik üzerine uygulananlar veya Türkiye'deki saðlýk alanýndaki düzenlemelerden kaynaklanan zorluklar olabilir. Biz ABD Ticaret Odasý olarak da ticaretin önündeki engellerin kaldýrýlmasýndan yanayýz. Her iki ülkenin daha kurumsal ticaret çerçevesi üzerinde çalýþmasýný ve iki ülke arasýndaki ekonomik iliþkilere verdikleri önemi vurgulamalarýný istiyoruz."

Bu süreçte yenilenebilir enerji, gaz, tedarik zinciri, dayanýklýlýk konularýnda stratejik fýrsatlar bulunduðunu aktaran Brilliant, "Rusya'nýn Ukrayna iþgalinin Türkiye üzerindeki etkisini düþünelim. Türkiye'nin, Rusya'ya gaz ve buðdayda ne kadar baðlý olduðunu düþünürsek belki de þimdi artýk özel sektör çeþitlendirme ihtiyacýný düþünmeye baþladý." ifadesini kullandý.

- "ABD'LÝ ÞÝRKETLERÝN YATIRIMLARINI DERÝNLEÞTÝRME OLANAÐI VAR"

Brilliant, Rusya'dan ayrýlan ABD þirketlerinin durumunu da deðerlendirirken, bu þirketlerinden bazýlarýnýn Rusya'dan ayrýldýðýný, bazýlarýnýn sadece operasyonlarýný askýya aldýðýný söyledi. Bu þirketlerin kararlarýný kendilerinin aldýðýna iþaret eden Brilliant, "Biz Oda olarak onlara ne yapmalarý gerektiðini söylemiyoruz. Elbette Sayýn Putin de bu pazardan ayrýlan firmalarý tehdit edince, bu da bu duruma yardýmcý olmuyor. Burada alýnan kararlar Putin'e karþýdýr, Rus halkýna karþý alýnmýþ kararlar deðil." dedi.

Bu durumun Türkiye için fýrsat olup olmadýðý sorusuna da yanýt veren Brilliant, "Türkiye bu konuda kendisi ne yapmak istiyor, elbette bunu göz önüne almamýz lazým. Biz her zaman Türkiye'nin gerçekten çok stratejik bir yerde bulunduðunu düþündüðümüzü söyledik. Gerçekten önemli bir merkez. Avrupa'ya, Orta Doðu'ya, Orta Asya'ya baðlanýyor. Türkiye'nin elbette dijital çerçevesini, altyapýsýný iyileþtirmesi gerekiyor, buraya yatýrýmý çekecek, cezbedecek þekilde düzenleme ortamýný ve yatýrým yapma ortamýný saðlamasý gerekiyor. Ama Rusya'nýn Ukrayna'yý iþgali sonunda ortaya çýkan zorlukla beraber Türkiye'nin burada yararlanabileceði çeþitli fýrsatlarýn da bulunduðunu düþünüyoruz." diye konuþtu.

Brilliant, Türkiye'nin doðru ekonomi politikalarý oluþturmasý, dijital ve fiziksel altyapýsýný iyileþtirmeye devam etmesi halinde ABD'li þirketlerin buradaki mevcudiyetini geniþletme ve yatýrýmlarýný derinleþtirme olanaðý olduðunu belirterek, "Ayný zamanda bunun hangi sektörlerde yapýlabileceðini de görmeye çalýþýyoruz. Pek çok sektör sayabilirim. Saðlýk, enerji, dijital saðlýk, biliþim ve iletiþim teknolojileri önemli alan olabilir. Bu pazarda aktif ABD'li þirketler var. Google, Apple bunlardan bazýlarý. Bunlardan daha fazlasýný biliþim ve teknolojileri sektörlerinde çekebiliriz. Ayný zamanda tarým ve gýda sektörü de Türkiye'nin Rusya ile tarým alanýndaki baðlarýný düþününce bakýlabilecek alanlar olabilir." deðerlendirmesinde bulundu.

- TÜRK ÝNÞAAT SEKTÖRÜNE DAVET

Brilliant, Türk þirketlerinin de ABD'ye daha fazla gelmesini istediklerini belirtirken, "Müteahhitlik ve inþaat, onlarýn gelebileceði alanlardan birisi olabilir. Türk firmalarý, müteahhitleri bu pazara yönelebilir. ABD Kongresinden altyapýyla ilgili önemli yasa tasarýsý geçti. Hem federal hem eyalet seviyesinde Türk firmalarý burada daha çok yer alabilir." diye konuþtu.

- "YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASI GEREKTÝÐÝNÝ DÜÞÜNÜYORUZ"

Türkiye'ye uygulanan ekonomik ve askeri yaptýrýmlara dikkat çekilmesi üzerine ise Brilliant, bu konularýn iki ülke liderleri tarafýndan konuþulmasý gereken meseleler olduðunu söyledi. Brilliant, "CAATSA yaptýrýmlarý yanýnda Section 232 ile ilgili tarifelerin kaldýrýlmasý gerekliliði var. Biz ABD Ticaret Odasý olarak bunlarýn kaldýrýlmasý gerektiðini düþünüyoruz. Her iki hükümetin bir araya gelerek bence çözebileceði meseleler. Bu konuda çözüm bulunmasýný destekliyoruz. Türkiye'deki firmalarýn genel tercihli sistemde yer alýp almayacaðý meselesi de var. Bunlarýn da görüþülüp çözüme kavuþturulabileceðini düþünüyorum." ifadesini kullandý.

- "TÜRKÝYE BU BÖLGEDE TÝCARÝ MERKEZ HALÝNE GELEBÝLÝR"

Ýki ülkenin üçüncü ülkelerde ortak iþ yapma potansiyelini de deðerlendiren Brilliant, þunlarý kaydetti:

"Biz Türkiye'nin her zaman bölgede çok önemli bir ekonomik oyuncu olduðunu düþündük. Her zaman da Türkiye'yi buradaki ticari merkez olarak gördük. Türkiye'nin Afrika ve baþka pek çok yerde yaptýðý çalýþmalarý bu þekilde deðerlendirdik. ABD'li ve Türk firmalarýn birlikte çalýþmasýnýn, birbirine tamamlayýcý etkisi olan ekonomilerde mümkün olduðunu düþünüyorum. Çeþitli sektörlerde bu bölge içinde geniþleme, büyüme fýrsatý olduðunu düþünüyorum. Enerji bu sektörlerden birisi olabilir. Türkiye bu bölgede gerçek bir ticari merkez haline gelebilir. Bunu yapabilmek için Türkiye'nin kendi politikalarýný buna göre düzenlemesi gerekir. Bu yapýlacak olursa ABD'li þirketler de bunu takip edecektir. ABD'li þirketler Türkiye'yi ticari merkez olarak görecek olursa, bunun Türkiye'nin bölgedeki iliþkilerini de iyileþtireceðini düþünüyorum. Bu þekilde Türkiye'nin içinde bulunduðu jeostratejik konumdan çok daha iyi þekilde yararlanmaya devam edeceðini düþünüyorum."