ABD'li ünlü ekonomistten dikkat çeken açýklama: Türkiye virajý dönüyor, enflasyon daha da düþecek
ABONE OL

Amerikan Johns Hopkins Üniversitesi'nde uygulamalý ekonomi profesörü olan ve hiperenflasyon konusunda uzmanlaþmýþ Steve Hanke, CNN TÜRK'e konuþtu

Hanke'nin açýklamalarý þöyle:

"TÜRKÝYE VÝRAJI DÖNÜYOR, ENFLASYON DAHA DA DÜÞECEK"

Öncelikle yüksek frekanslý bir veri tabaný bu ve her an buradan veri geliyor. Ayný zamanda gerçek zamanlý bir sistem. Satýn alma gücü teorisini kullanarak 19. yüzyýldan bu yana var. Bir model geliþtirdim ve bu modelle de ülkelerdeki enflasyon oranlarýný doðru bir þekilde ölçtüm. Ben bu modeli kullanarak birçok makale yazdým. Dünyadaki en yüksek enflasyonlarý ölçtüm. Bunlar çok yüksek enflasyon oranlarýydý. 1 aylýk yüzde 15 enflasyon ölçtüm, fazlasý da oldu. Ancak ana konu þu ki yüksek frekanslý veri tabaný, ölçtüðüm büyük enflasyon oranlarý resmi rakamlarý ortaya çýkardý. Benim ölçümlerim resmi rakamlardan daha önce ortaya çýkýyor. Örneðin Türkiye'de yýllýk enflasyon oraný 2023 Temmuz ayýna gidersek yaklaþýk yüzde 76 civarýndaydý. Ve benim ölçümüm ondan daha düþüktü. Sonrasýnda da düþtüðünü gördük. Türkiye virajý dönüyor, enflasyon düþüyor ve düþmeye de devam edecek.

"ORTA VADELÝ PROGRAM DOÐRU YÖNDE"

Orta Vadeli Program doðru yönde ilerliyor, özellikle son birkaç yýlda kullandýðýnýz programdan çok farklý olarak sonunda doðru yönde ilerliyor. Ama benim yapacaðým kadar sert ilerlemiyor.

ENFLASYON DÜÞÜÞÜ NE ZAMAN HÝSSEDÝLÝR?

Zaman alacak ve Merkez Bankasý'nýn daha sert davranmasý gerekiyor. Ýki þey var; programda daha katý olmak ve para arzýný yavaþlatmak. Çünkü bir kez para arzýný deðiþtirdiðinizde orada bir zaman gerekiyor. Önce enflasyon düþecek, sonra da etkileri piyasalara yansýyacak. Bu iþler bir gecede olmuyor.

"ENFLASYON DÜÞTÜKÇE GÖRÜNÜM DE DÜZELÝR"

Moddy's ve benzeri uluslararasý derecelendirme kuruluþlarý, bunu daha önce de yapabilirlerdi ama sonra yaptýlar. Bunun nedeni ise benim yüksek frekanslý veri tabaným resmi oranlardan önce enflasyonun düþeceðini görmüþtü. Ben de sadece enflasyonun düþeceðini deðil, Türkiye'nin kredi not görünümünün daha iyi olacaðýný biliyordum.

"DIÞ YATIRIMCILAR ÝÇÝN ÝYÝ BÝR ÇEVRE"

Dýþ yatýrýmcýlar için Türkiye her zaman iyi bir çevredir, iyi bir pazardýr. Çünkü düþük enflasyon onlar için iyidir, caziptir ve enflasyon ne kadar hýzlý düþerse o kadar iyi olur. Yani Türkiye zaten iyi bir durumda. Bu kadar iyi olmasýnýn nedenlerinden biri de enflasyon düþtükçe Türk lirasýnýn istikralý kalmasýdýr. Dýþ yatýrýmcýlar Türkiye'ye gelmek istiyor. Türkiye'de olmak güzel bir þey.

"Libya ve Basra'da aktif olacaðýz"

Ýç savaþ sonrasý bölgeyi terk etmiþlerdi! Türkiye'yi örnek alýp dönüþ yapabilirler

Elektrik ve doðal gaza 3 ay zam yok