Açýk açýk ülkesine davet etti: Türkiye'nin baðlantý kurmasýna yardýmcý olabiliriz
ABONE OL

Dubai Ticaret Odasý Yönetim Kurulu Baþkaný Muhammed Ali bin Raþid Lutah, Türkiye'nin, Dubai için en büyük ticaret ortaklarýndan olduðunu belirtti.

Dubai Uluslararasý Odasý tarafýndan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði (TOBB), Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu (DEÝK), Ýstanbul Ticaret Odasý (ÝTO) ile Müstakil Sanayici ve Ýþ Adamlarý Derneði (MÜSÝAD) iþbirliðinde Ýstanbul'da "Türkiye ile Ýþ Yapmak" baþlýklý forum ve networking toplantýsý düzenlendi.

Dubai Ticaret Odasý Yönetim Kurulu Baþkaný Lutah, AA muhabirlerine yaptýðý deðerlendirmede, geçen yýl Kapsamlý Ekonomik Ortaklýk Anlaþmasý'nýn imzalanmasýnýn ardýndan Türkiye ile Dubai arasýndaki ticarette hýzlý bir büyüme kaydedildiðini aktararak, ikili ticarette bir önceki yýla oranla yüzde 106 artýþ yaþandýðýný söyledi.

Ýki ülke arasýndaki ticaret iliþkisini saðlamlaþtýrmak amacýyla 16 Dubai merkezli firmayla toplantýya katýldýklarýný ifade eden Lutah, "Onlara Türk firmalar ile iþ görüþmeleri organize ettik. Bunu yapmamýzýn nedenleri iki tarafýn iþ insanlarýný daha da yakýnlaþtýrmak ve karþýlýklý ticaret fýrsatlarýný kavramaktýr. Bu sayede Dubai ve Türkiye arasýnda ticaret ve yatýrým akýþýnýn artmasýný umut ediyoruz." dedi.

- "SON 6 YILDA DUBAÝ'DEN TÜRKÝYE'YE 2 MÝLYAR DOLAR CÝVARINDA YATIRIM GELDÝ"

Muhammed Ali bin Raþid Lutah, TOBB, MÜSÝAD ve ÝTO ile önemli anlaþmalar imzaladýklarýnýn altýný çizerek, Dubai ve Türkiye iþ dünyalarý arasýndaki iliþkileri ve iþbirliklerini arttýrmaya yönelik ortak giriþimlerde bulunulmasýnýn ve bu amaca yönelik platformlar oluþturulmasýnýn önemine deðindi.

Düzenlenen toplantýlarýn ticareti artýrmada bir dönüm noktasý nitelinde olduðunu dile getiren Lutah, þunlarý kaydetti:

"Gerek anlaþma imzaladýðýmýz paydaþlarýmýza, gerekse bugünkü programda anlaþma imzalamadýðýmýz, lakin çok iyi iliþkiler içinde olduðumuz diðer paydaþlarýmýza açýkça davette bulunarak, Dubai'nin tüm Türk firmalara kucak açtýðýný belirttik. Biz onlarýn çevremizdeki geniþ bölge ile baðlantý kurmalarýna yardýmcý olabiliriz. Ayrýca paydaþlarýmýzla beraber çok iyi bir iþbirliði platformu oluþturarak sadece Dubai ve Türkiye arasýndaki ikili ticareti artýrmakla kalmayýp, her iki tarafýn da kendi bölgelerinde güçlü olduklarý pazarlara giriþine yardýmcý olmayý amaçlýyoruz."

Son 6 yýlda Dubai'den Türkiye'ye gelen yatýrým miktarýnýn 2 milyar dolar civarýnda gerçekleþtiðini ifade eden Lutah, farklý sektörlerden gelen bu yatýrýmlarýn gayrimenkul ve lojistik alanlarýnda yoðunlaþtýðýný söyledi.

Lutah, son 8 yýlda Türkiye'den Dubai'ye yaklaþýk 100 milyon dolar yatýrým geldiðini belirterek, Türkiye'deki yatýrým fýrsatlarýný daha iyi anlamak ve Dubaili yatýrýmcýlarý doðru yönlendirmek açýsýndan Türkiye'deki özel sektör ve kamudaki yetkililerle iliþkilerini arttýrmanýn büyük önem taþýdýðýný anlattý.

- "40 MÝLYAR DOLARLIK TÝCARET HEDEFÝ AÞILABÝLÝR"

Türkiye ile Birleþik Arap Emirlikleri arasýndaki ikili ticareti 5 yýl içerisinde 40 milyar dolara ulaþtýrma hedefine de deðinen Lutah, bu hedefe beklenenden daha kýsa sürede eriþileceðini düþündüðünü ifade etti.

Kapsamlý Ekonomik Ortaklýk Anlaþmasý'nýn imzalanmasýnýn ardýndan, yalnýzca bir yýlda karþýlýklý ticaretin yüzde 106 arttýðýný hatýrlatan Lutah, þöyle devam etti:

"Hedeflenen rakamýn da daha üstüne çýkýlacaðýný öngörüyorum. Bunun için de her iki ülke iþ dünyasýnýn da fýrsatlarý yakalayýp, üstüne deðer katmalarý adýna çeþitli organizasyonlara, fuarlara birlikte katýlmalarý ve sürekli iþbirliði içinde olmalarý gerektiðini düþünüyorum."

Lootah: Türkiye-BAE arasýnda imzalanan anlaþmalarýn ardýndan yatýrýmlarýn büyümesini saðlamayý dört gözle bekliyoruz

Ticaret Bakaný Bolat Türkiye ile BAE arasýndaki ticaret hacminde yeni hedefi açýkladý: 5 yýlda 40 milyar dolar

ULAK, Türkiye'nin 5G'ye geçiþince kritik rol üsteniyor