Afrika, ticaret hacmiyle Türkiye'nin ihracat radarýndaki yerini saðlamlaþtýrýyor
ABONE OL

Afrika pazarý, 16-17 Ekim'de Ýstanbul'da düzenlenecek olan 11'inci WCI Forum'da masaya yatýrýlacak. Yüksek düzeyli katýlýmýn beklendiði forum öncesi, WCI Forum Baþkaný Bengisu, AA muhabirinin sorularýný yanýtladý.

Bengisu, amaçlarýnýn Türkiye'de üretim yapan firmalarýn, KOBÝ'lerin, üreticilerin ve ihracatçýlarýn yeni ve daha stratejik bir pazar olan Afrika pazarýna ilgisini artýrmak olduðunu söyledi.

Türkiye'nin ihracatta pazar çeþitliliðine ihtiyacý olduðunu aktaran Bengisu, Türkiye'nin ana pazarýnýn Avrupa Birliði (AB) ve Orta Doðu olduðunu kaydetti.

Bengisu, Türkiye'nin çok büyük bir potansiyele sahip olduðunu anlatarak, þöyle devam etti:

"Afrika kýtasýnda 1,5 milyara yakýn insan yaþýyor ve þu anda yaklaþýk 3,25 trilyon dolarlýk bir ekonomiden bahsediyoruz ve 2050'de 1,4 milyarlýk bu nüfus 2,8 milyara doðru gidiyor. Dünya artýk gitgide daha da Afrikalýlaþacak. Bu neyi saðlýyor? Bir göç sorunu var. Afrikalýlar da dýþarýda yaþamaya baþlýyor ve dolayýsýyla diðer ülkelerde ve bölgelerde de Afrikalýlar yaþýyor. Eskiden Afrika kýtasý sadece 5 bölgeden ibaretti, Kuzey, Güney, Doðu, Batý ve Orta Afrika. Þimdi uzmanlar, Dünya Bankasý, OECD raporlarýna altýncý Afrika bölgesi, Afrika diasporasý diye bölge girdi. Sadece Amerika'da yaþayan Afro-Amerikanlarýn satýn alma gücünün 1,7 trilyon dolar kapasitesine ulaþacaðý öngörülüyor."

- "AFRÝKA, TÜRKÝYE ÝÇÝN GAYET ÇEKÝCÝ VE CAZÝP"

WCI Forum Baþkaný Bengisu, Türkiye'de bir Afrika bilinci oluþturulur ve Afrika ile Türkiye arasýnda bir iliþki zinciri geliþirse, Türkiye'nin buradan diðer ülkelere ve kýtalara da sýçrayabileceðine dikkati çekti.

Bengisu, "Çünkü sadece ABD'de her yýl 500 binin üzerinde Afrikalý oraya iþ ve ticaret vesilesiyle gidip geliyor. 500 binin üzerinde seyahat var. Dolayýsýyla bu tip pazarlarý keþfetmek için de bir potansiyeli var. Afrika sadece Afrika'dan da ibaret deðil artýk ama sadece Afrika'dan bile ibaret olsa 1,4 milyarlýk nüfus, 54 ülke ve 3,25 trilyon dolar gayrisafi milli hasýlanýn yanýnda her yýl yaklaþýk bir trilyon dolar ithalat, Türkiye için gayet çekici ve cazip." diye konuþtu.

Forumun Türkiye ve Afrika arasýndaki ihracat fýrsatlarýnýn artýrýlmasý hedefinden doðduðunu belirten Bengisu, organizasyonun deðerinin ve öneminin biraz daha yükseldiðini dile getirdi.

Bengisu, "Çünkü artýk Avrupa pazarýnda da bir daralma var. Bugün Almanya ekonomisi 9 çeyrektir küçülüyor, artýk bir resesyon tehlikesi. Fransa keza öyle. En büyük beþinci ihracat pazarýmýz olan Ýtalya, rakamlar fena gelmese de yaþlanmaya baþladý, nüfusu son 10 yýlda azalmaya baþladý. En büyük altýncý ihracat pazarý olan Romanya, son 10 yýlda nüfusunun yüzde 26'sýný kaybetti. Burasý sizi geleceðe çok taþýyabilecek bir pazar deðil. Onun için bir alternatif ve çeþitliliðe ihtiyaç var." ifadelerini kullandý.

- "DÜZENLEYECEÐÝMÝZ FORUM ÖZELÝNDE AFRÝKA'DA BÝR POTANSÝYEL OLDUÐUNU GÖRÜYORUM"

Bengisu, Türkiye'nin Afrika kýtasýndaki ticaret hacminin 35,5 milyar dolarlar olduðu bilgisini paylaþarak, ticaret hacminin bu noktada sýkýþmýþ olduðunu söyledi.

"Sýkýþmýþ" kelimesini bilinçli olarak kullandýðýnýn altýný çizen Bengisu, þunlarý kaydetti:

"Çünkü çok daha büyük bir potansiyel var. Ýki taraflý bir dengesizlik var. Birincisi, bazen Afrikalýlar kendi bankalarýnda para bulundurmak istemedikleri için diaspora hesaplarýndan yani Amerika'dan, Ýngiltere'den, Fransa'dan ya da Belçika'dan Türkiye'ye para gönderiyorlar ticaretleri için. Dolayýsýyla biz Afrika'ya mal satýyoruz ama ticaret rakamlarýnda Belçika ihracat yapmýþ gibi oluyor. Burada da bir Afrika'yla ilgili bir dezavantajlý bir durum var. Afrika'nýn gerçek rakamlarýna ulaþmakta zorlanýyoruz. Buna raðmen ölçülebilen rakamlar 35,5 milyar dolar seviyesinde. Daha yukarý gidebilir miyiz? Gidebiliriz. 2005'te Cumhurbaþkanýmýz daha baþbakanken, bir 'Afrika Yýlý' ilan edildi ve Afrika hamlesinde zirve noktalarýndan biridir, kilometre taþlarýndan biridir."

Bengisu, Türkiye'nin attýðý bu adým sonrasý Afrika ile ilgili farkýndalýk baþladýðýný anlatarak, Türkiye'nin o dönem 12 olan büyükelçilik sayýsýnýn þu an 44'e yükseldiðini dile getirdi.

O dönem ticaret hacminin sadece 5,4 milyar dolar olduðunu hatýrlatan Bengisu, þunlarý söyledi:

"Hemen burnumuzun dibinde bir ülke vardý, Hindistan, onlarýn da 6,1 milyar dolardý ticaret hacmi. Biz bu açýlýmý baþlattýðýmýzda onlar da bir açýlýmý baþlattý. Bakýn bizim açýlýmýmýz çok þükür meyvelerini vermeye baþladý ama bizim açýlýmýmýz bizi 35,5 milyar dolara kadar taþýdý. Bu deðerli ve önemlidir, kesinlikle deðerli olduðunu düþünüyorum ama rekabet içerisinde olduðumuz Hindistan bu dönemde 122 milyar dolara çýktý. Demek ki pazar þu an olduðumuz noktadan 4 katý daha büyüyebilecek þekilde geliþebilir. Dolayýsýyla biz potansiyelimizin çok altýndayýz. Onun için ben özellikle bizim forum özelinde de Afrika'da bir potansiyel olduðunu görüyorum."

- "TÜRK ÝHRACATÇILARI ÝÇÝN AFRÝKA'DA BÝRÇOK SEKTÖRDE FIRSAT VAR"

Utku Bengisu, Türk ihracatçýlarý için Afrika'daki sektörlere deðinerek, inþaattan altyapýya, tarýmdan gýdaya, tekstilden teknolojiye ve otomotivden yeþil dönüþüme kadar birçok alanda yatýrým fýrsatý olduðunu kaydetti.

Küreselde yaþanan pazar daralmalarýna iþaret eden Bengisu, Türkiye'nin bu daralmayý Afrika ile aþabileceðini dile getirdi.

Bengisu, öncelikli hedeflerinin WCI Forum ile networking sisteminin Türkiye-Afrika arasýnda kalýcý baðlantýlar, sürdürülebilir ihracat ve ticaret iliþkilerini kurmak olduðunu belirtti.

Bunun için 16-17 Ekim'de yapacaklarý foruma 1500 Afrikalý dýþ ticaret firmasýný getireceklerini ifade eden Bengisu, "Bu firmalarý seçerken neye dikkat ettik? Bu firmalarýn daha önce AB'den, Çin'den, Birleþik Arap Emirlikleri'nden (BAE), Hindistan'dan ticaret yapmasý yani bir uluslararasý ticaret tecrübesine sahip olmasýný bekledik. Onlara göre seçtik ve o seçtiðimiz 1500 kiþiye, 'Siz bugüne kadar BAE'den hep bu gýdayý aldýnýz, mobilyayý aldýnýz, tekstil aldýnýz ama þimdi Türkiye'den de alma þansýnýz var' diye getirdiðimiz insanlar." dedi.

Bengisu, Türkiye'nin üreterek büyümek zorunda olduðuna iþaret ederek, "Türkiye'nin üretimi artýracak yeni pazarlara ihtiyacý var. Afrika da bu pazarlardan biri." diye konuþtu.