Ahilik geleneği uluslararası boyuta taşınacak
ABONE OL

Kırşehir Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Selahattin Ekicioğlu: 'Odamız 2014’te 100. yaşını kutlayacak'

Türkiye'de kurulan 8’inci odayız. 2014 yılında 100’üncü yılımızı kutlayacağız. Anadolu’nun ortasında 100 yıllık bir odanın olması ahilik geleneğinden gelen bir örgütlenme kültürü. Odamız İSO 9001 belgesine sahip. Üyelerimize daha iyi hizmet vermek için İSO 2701 ve Çevre Yönetim Sistemleri açısından İSO’nun 14001 belgesini almayı hedefliyoruz.

Hedef hizmette de 8’incilik

İSO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetimi sistemini kurup, üyelerimize daha kaliteli bir hizmet vererek, Türkiye’nin hizmet ve bakış açısı açısından da ilk 8’inci odası olmayı kendimize hedef koyduk. Ahilik ilkeleri bugünkü TOBB gibi meslek kurumlarıyla kalite sistemlerinin temelini oluşturuyor. Ahi Evra-ı Veli’nin ahlakı ve dürüstlüğüyle ‘Ben bugün siftah ettim komşu da siftah etsin’ şeklinde bir ahilik kültürü var. Sadece üreten, öğreten değil paylaşımı da ayakta tutan bir felsefenin temelidir. Odalar ve birlikler olarak bu felsefeyi daha ileri noktaya taşıyacağız. Ahiliği ulusal boyuta taşıdık. Uluslararası boyuta da taşıyacağımıza inanıyorum.

Arsa bedeli neredeyse bedava

Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB)  cazip teşviklerimiz var. Kırşehir, OSB’ye yatırım yapacaklara teşvikler kapsamında 5’inci bölgeye giriyor. Ekonomi Bakanlığımız’dan aldığımız kredi ve Kalkınma Ajansı’nın desteği ile bir 5.5 milyon liralık yatırımla 2014 yılının başında altyapı tamamlanacak. OSB’deki 202 parselimizi birleştirerek 165 parsele dönüştürdük. Bunların içinde faaliyet gösteren 43 tane yatırımcı firma var. Arsa talebinde bulunan yatırımcılar var. Kırşehir’de Türkiye’nin en ucuz arsalarını veriyoruz. Arsa bedeli neredeyse bedavaya geliyor.

Kadınlara pozitif ayrımcılık

Kadın elinin değdiği ürün çok değerli. Çünkü orada bir ciddiyet, kalite ve standart oluyor. Şimdi Yönetim Kurulu üyeliğinde kadın yok ve önceliğimiz bu olacak. Kadın girişimciler kurulu kurduk. Evdeki kadını yaşama katmak için kilim projesini geliştirdik. 100’ün üzerinde kadına eğitim verdik. Kadın girişimcilere kurslar vererek iş yeri açma imkanı sağladık. Oda kayıtlarına göre kadın sayısının arttığını gördük. Çalışmalarımız devam edecek.

Kırşehir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Atilla Tan: 'BALO ile İpek Yolu tekrar canlanıyor'

Ticaret Borsamız 18 yıllık bir kuruluş. Hem hububat borsası hem de hayvan pazarı olarak şehrimize hizmet veriyoruz. Bu iki açıdan şehir merkezinde yoğunluk oluşunca borsamızı şehir dışına taşıdık. Bu anlamda 250 dönümlük bir arazi tahsisinde bulunduk. Bu arazi içerisinde hububat borsası için 34 tane büyük deponun yer aldığı 300’er tonluk depo ile hizmet verdik. Yine modern hayvan pazarı olarak da 45 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş, kapasite olarak 5 bin büyükbaş ve 10 bin küçükbaş hayvanın alım ve satımının gerçekleştiği modern bir ortamın oluşması anlamında da Türkiye’de önder olmuş bir borsayız. İSO belgesi ve akreditasyonunu tamamlamış bir kuruluş olarak, Kırşehir’de hayvancılıkla uğraşanlara ön hazırlık ve proje aşamasında yardımcı olan bir kuruluş olarak hizmet veriyoruz.

Et anlamında markayız

Kırşehir’in hayvan varlığı besicilik anlamında Türkiye ortalamasının biraz üstünde. Örneğin 150 bin civarında hayvan varlığımız olmasına rağmen bunun büyük bir kısmını besi hayvancılığında oluşturduk. Küçük hayvan sayımız ise 156 bin civarında. Et anlamında da markayız. Kırşehir eti Türkiye’de fiyat olarak diğer illere göre biraz pahalı. Kırşehir’de hayvancılık Türkiye ile ayırt edilemeyecek düzeyde sıkıntılar yaşıyor. Son dönemde yaşadığımız özellikle hayvan ithalatı var. Bu anlamda besici sıkıntı yaşıyor. Fiyat dengesi kurulamıyor dönemsel girişler nedeniyle meraların ıslahı ve bakımı konusunda, sulama imkanlarının yetersizliğinden kaynaklanan sıkıntılar var. Sulama yetersizliği, yem girdilerinin yüksekliği besicinin daha iyi standartlara ulaşmasına engel oluyor.

Barkod sistemi yaygınlaşıyor

Barkod sistemini yaygın hale getiriyoruz. Şehrimizde 4 tane et entegre tesisi mevcut. TOBB ile Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonu (BALO) projesini yürütüyoruz. Bu TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun önderliğinde kurulmuş bir organizasyon. Bunu İpek Yolu’nun 2000’li yıllarda tekrar canlandırılması şeklinde düşünebiliriz. Asya’daki ülkelerin ve komşu ülkelerin ihracat ürünlerinin bizim ülkemizde toplanarak, lojistik anlamda büyük bir yapı oluşturulup, Avrupu’ya ihracatının tek bir noktadan birleştirilip, satılmasını kapsıyor. Buğday ve arpa konusunda Konya ile önder bir iliz. Şekerpancarı ve ayçiçeği son yıllarda yaygın bir ürün. Buna ek olarak Kaman cevizi de marka olmuş bir ürünümüz. Üzümümüz de yine marka ürünlerimizden. Tarım ve hayvancılıkta en büyük sorunumuz sulama olanaklarının yetersiz olması.

Uçsuz bucaksız kırın ortasında yükselen şehir

Ahi Evran Camii ve Türbesi, Hirfanlı Baraj Gölü, Hılla Gölü ve Mucur yeraltı şehri ile tarihi 4 bin yılı aşan ahiliğin doğduğu şehir Kırşehir. Tarih boyunca pek çok kültürün egemenliği altında kalan Kırşehir, uçsuz bucaksız kırın ortasında yükselmesinde dolayı ‘Kır Şehri’ adını 12’nci yüzyılda Selçuklu himayesindeyken aldı. Ahilik 13’üncü yüzyılda Kırşehir’de yerleşen Nasreddin Ahi Evran tarafından Anadolu’da Müslüman zanaatkarlar arasında kurulan bir Müslüman dayanışma birliğidir. Günümüzde Oda ve Borsalarla birlikte onların çatı birliği olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin temsil ettiği bu sistem, mesleki ahlakın ve denetimin toplumda gelişmesine büyük katkı sağladı. Ahi Evran Tekkesi, Aşık Paşa Türbesi, Meydan Camii ile Kırşehir, adeta Selçuklu mimarisinin büyük temsilcisi olarak önümüzde duruyor. Karakurt Hamamı, Alaeddin Camii, Muzaferettin Muhammed Medresesi, Melih Gazi Türbesi de Selçuklu döneminden kalma önemli eserlerdir. İlhanlılar ve Eretna Beyliği dönemlerine ait eserlerin en enteresanı ise Cacabey Medresesi’dir. Başlangıçta gözlem evi olarak kurulan ve daha sonra camiye dönüştürülen bu eser adeta bir uzay abidesidir.

TOBB desteğiyle 50 milyon liralık proje

Hacı Bektaşi Veli de bizim için çok değerli. İncinsen de incitme kültürü vardır. Bilim adamıdır. Yunus Emre bizim için ülkenin değeridir. Çekiç Alimiz Neşat Ertaş’ımız var. Bu çerçevede ahilik külliyesi kurma projesi belediye tarafından proje geliştirdi. TOBB ile birlikte. TOBB 7 milyon bağışta bulundu ve 12 milyon lira toplandı. Projenin devamı gelecek. 50 milyon liralık bir proje. 4 aşamalı projede 1. etap bitmek üzere. Ahilik kültürünün altyapısını oluşturacak. Ahilik kültürünün merkezi olur ve örgütlenme ve hoşgörü kültürünün dünyaya yayılacağı bir merkez haline gelir.

Sosyogelişmişlikte 40’ıncı sırada

1965 yılında nüfusunun yüzde 20’si şehirde yaşayan Kırşehir’de 2013 yılı itibariyle bu oran yüzde 75’e yükseldi. Sanayisi küçük ve orta ölçekli kuruluşlardan oluşan Kırşehir’de başta imalat sanayi olmak üzere toplam 122 sanayi tesisi bulunuyor. 1.386 iş yeri kapasiteli 6 adet küçük sanayi sitesine sahip ilde 2’si yakın zamanda hizmete girecek olan toplamda 575 hektarlık 3 Organize Sanayi Bölgesi bulunuyor. İlde bulunan sanayi işletmelerinin sektörel dağılımına bakıldığında gıda ve metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı sektörleri ilk sırada yer alıyor. 2013 itibariyle ihracatçı firma sayısı 18 olan il, 185 milyon doları aşan dış ticaret hacmine sahip. Kırşehir Kalkınma Bakanlığı’nın 2011’de yayınladığı illerin ve ekonomilerin sosyogelişmişlik sıralamasında 40’ıncı sırada yer alıyor.

Hayvancılıkta talep çok yoğun

Diğer illerden Kırşehir’e et kalitesinde kaynaklanan çok yoğun talep var. Tarım İl Müdürlüğü ve Ahi Evran Üniversitesi ile bir işbirliği yaparak, Kırşehir Ticaret Borsası adına Ahiler Kalkınma Ajansı’na bir proje sunduk. 1.5 milyon liralık bir proje ve onaylandı. Modern hayvan pazarı yeri oluşturuyoruz. Kayıt dışının önüne geçip, sağlıklı hayvan alım satımına önem verdiğimiz için modern bir müzayede salonu oluşturuyoruz. Hayvanın bilgileri ekrana yansıyacak. Ekrandan belli bir saatte alım ve satım gerçekleştirebiliyoruz. Dezenfektasyon tünelleri oluşturuyoruz.

KIRŞEHİR

Bulunduğu Bölge: İç Anadolu Bölgesi

İlin Valisi: Özdemir Çakacak

İlin Belediye Bşk.: Yaşar Bahçeci

Nüfus: 221.209

Nüfus yoğunluğu: 161.000 şehir merkezinde

Yüzölçümü: 6.570 km2

Kişi başına gelir: 10.060 $

İşsizlik oranı: Yüzde 7.5

Okuryazarlık oranı: Yüzde 90

İlin ihracatı: 202.541.000 $

Kayıtlı şirket sayısı: 5849

ISO 500’e giren şirket sayısı: 1

ISO 500’deki şirketler: Petlas Lastik San. ve Tic.A.Ş.

İl Ekonomisine yön veren ürünler: Tarım ve gıda ürünleri, iç ve dış lastik üretimi, hayvansal ürünler, trikotaj ürünleri, cam ve cam ürünleri, metal eşya, boya, vernik.