Al Naamany: Türkiye piyasasý bizim için çok önemli
ABONE OL

Al Naamany, Anadolu Ajansýnýn (AA) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý himayesinde, "Ortak Gelecek, Ortak Hedefler" temasý ile düzenlediði Ýstanbul Energy Forum'un "Gaz Güvenliðinin Yeni Dinamikleri: Bölgesel Perspektifler" baþlýklý Boru Hatlarý ile Petrol Taþýma AÞ (BOTAÞ) Özel Oturumu'nda deðerlendirmelerde bulundu.

Enerji konusunda esneklik ve istiþarelerin kendileri için mühim olduðunu anlatan Al Naamany, þunlarý kaydetti:

"Türkiye piyasasý bizim için çok önemli. Zamanýn zorluklarýnýn aþýlabilmesi için bu bölgede iyi niyetle birlikte çalýþmamýz, oturup el sýkýþýp anlaþmamýz gerekiyor. Birbirimizle konuþmaya devam etmemiz gerekiyor. Sorun çýktýðýnda tekrar buluþup çözmemiz gerekiyor. Dostane çözümlerle sorunlarý aþabileceðimize inanýyoruz."

Al Naamany, enerjide maliyet unsurunun önemini koruyacaðýna inandýklarýný dile getirerek, "Maliyeti azaltabilmek için rekabete ve teknolojiye kendimizi açabilmemiz lazým. Ekipman imal edebilmek, tecrübemizi kullanabilmek, belli varlýklarý iþletebilmek için buna önem veriyoruz, rekabetçi bir avantajýmýz olursa ve sizde bu varsa gelip lütfen bizimle konuþun." dedi.

Oman LNG olarak yatýrým yanýnda esnekliðin kendileri için önem taþýdýðýný belirterek, "Biz ortaklarýmýzla çalýþýrken kazan-kazan temelini istiyoruz. Ýþimiz ve iþ dünyasý, enerji dünyasý ne yöne giderse tabii ki yakýndan takip edeceðiz ama Oman LNG olarak müþteri bizim için çok önemli, her zaman onlara iyi, düzgün, dürüst davranan bir þirket olmak önceliðimiz." ifadelerini kullandý.

Al Naamany, Umman'da da yatýrýmlar görmek istediklerine dikkati çekerek, "Ortaklarýmýzýn gelmesiyle geliþtirilecek altyapý yatýrýmlarý var. Devlet desteðiyle olacak bunlar. Devletin þu an sunduðu fýrsatlar bulunuyor. Pek çok kaynak bu desteklerle ihraç edilebilir ürünlere dönüþecek." diye konuþtu.

- "TÜRK PÝYASASINA ÝNANIYORUZ"

SOCAR Baþkaný Rövþen Necef, 2050'ye kadar iklim deðiþikliði ile mücadelede net sýfýr hedefleri bulunduðunu belirterek, "Potansiyel üçüncü ülke iþbirliklerini konuþuyoruz. Tabii ki dünyanýn enerjiye ihtiyacý var. Mümkün olduðunca temiz enerjiye geçiþ istiyoruz. Sürdürülebilir standartlarýmýz var. Ayný zamanda enerji güvenliðini temin etmek birinci hedeflerimizden biri. Teknolojik geliþmeler, bilim, ortaklýk içerisinde bunu yapabiliriz. Tek baþýmýza deðil. Bunu yapacaðýmýza inanýyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

Necef, Türk piyasasýna güvendiklerini ve Türkiye'deki petrokimya tesislerini modernize edeceklerini anlattý.

Yakýnda detaylarý paylaþacaklarýný dile getiren Necef, "Türk piyasasýna inanýyoruz, güveniyoruz. Ayrýca, potansiyel projeleri konuþuyoruz ortaklarýmýzla. Enerji sektöründe, Türkiye'de, BOTAÞ ve TPAO gibi ortaklarla çalýþmak bize hem Türkiye'de hem de dýþarýda güven veriyor." ifadelerini kullandý.

MVM CEEnergy CEO'su Laszlo Fritsch, doðal gazýn rolünün Macaristan ötesinde de çok önemli olduðunu ve tüm komþu ülkelerle ortaklýklarýn devam edeceðini vurgulayarak, "Tüm bölge için aslýnda bu iþbirliði çok önemli elbette." dedi.

Fritsch, þirket olarak küreselleþme baðlamýnda LNG faaliyetlerini artýracaklarýný belirterek, "Kaynaklarla, köklerle bir denge tesis etmek istiyoruz. Daha çok geliþtireceðiz. Yine de kendi kaynaðýný kullanýyor olmak hala çok önemli." görüþünü paylaþtý.

- "KARADENÝZ'DE ARAMA KEÞÝF ÇALIÞMALARI BULGARÝSTAN VE ROMANYA'DA OLDUÐU GÝBÝ DEVAM EDECEK"

OMV Yönetim Kurulu Üyesi Franck Neel, þirketin yatýrýmlarýnýn Karadeniz bölgesi dahil pek çok yerde hýzla devam ettiðini belirterek, "Karadeniz'de arama keþif çalýþmalarý Bulgaristan ve Romanya'da olduðu gibi devam edecek. 2026'ya kadar planýmýz bu." dedi.

Neel, þirketin bu yýl önemli yatýrým kararlarý aldýðýna iþaret ederek, "Enerji sektöründe yenilenebilir enerji sektöründe þu an çok ciddi yatýrýmlar devam ediyor. Enerji dönüþümü de gündemde, o yüzden en büyük elektrikli araç þarj merkezini kurmaya çalýþýyoruz." diye konuþtu.

Neel, þirketin tarihindeki en büyük yatýrýmlarýný 2-3 yýl içinde gerçekleþtirileceðini sözlerine ekledi.

Rusya Enerji Bakan Yardýmcýsý Pavel Sorokin ise tüm dünyanýn enerjinin eriþilebilirliði ve uygun fiyatlý olmasý yönünde çalýþmalarda bulunduðunu ancak bu kaynaklarý tedarik etmenin giderek zorlaþtýðýný bildirdi.

Enerji maliyetlerinin belli bir seviyenin altýna inemediðini, bunun da üretim tesislerini etkilediðini dile getiren Sorokin, "Bu sebeple yeniden finansman oranlarýnýn sýfýra yaklaþtýðý durumda artýk Capex kavramýný tamamen akýllarýmýzdan çýkarmamýz gerekiyor. Projelerimizi de buna göre planlamamýz gerekiyor." diye konuþtu.

Sorokin, dünyanýn deðiþtiðini, enflasyonun arttýðýný, enerji alanýnda politik gerginliklerin artmasýyla pazarlarýn yavaþ yavaþ ayrýþtýðýný vurguladý.

Küresel bir pazar bile olsa herkesin "kendi köþesi"nde faaliyetlerini yürüttüðü bir küresel pazarla karþý karþýya olduðunu vurgulayan Sorokin, þöyle devam etti:

"Tüm dünya enerjinin eriþilebilirliði ve uygun fiyatlý olmasý yönünde çalýþmalarda bulunuyor. Ancak bu kaynaklarý tedarik etmek giderek zorlaþýyor. Farklý ülkeler elbette kendi enerji ve ekonomik güvenlikleriyle ilgileniyor ama bu da maliyetlerin arttýðý anlamýna geliyor. Sayýn Baþkan Ýlham Aliyev'in COP'ta da söylediði gibi her ülkenin kendi kaynaklarý, kendi fýrsatlarý vardýr. Türkiye'de de mesela benzer bir durum söz konusu. Bu kaynaklarý alýp kendi vatandaþlarýna uygun bir fiyatta satabilme imkaný var. Enerjinin maliyetini, yasal düzenlemeleri de etkilemeye baþlýyor. Ek gümrük tariflerini planlarken ülkelerin de bunu bir maliyet süzgecinden geçirerek düþünmeleri gerekiyor."

Sorokin, Asya Pasifik'teki ve Orta Asya'daki büyük oyuncularýn neredeyse hepsiyle ortak bir þekilde çalýþtýklarýný ve daha adil ama rekabetçiliði saðlamaya gayret ettiklerini belirterek, "Bu noktada ayný zamanda BOTAÞ'ý da kutlamak istiyorum 50. yýl dönümlerinden ötürü çünkü çok rekabetçi, zorlu bir pazarda sürdürülebilir bir þirket olmaya devam ettiler. Bu çok kolay bir þey deðil." deðerlendirmesinde bulundu.

  • Hamed Al Naamany
  • enerji
  • Ýstanbul Energy Forum