Aliyev: Avrupa'nýn talebini karþýlamak için gaz üretimimizi artýrmaya yönelik yatýrým yapýyoruz
ABONE OL

Aliyev, Almanya'nýn baþkenti Berlin'de düzenlenen "15. Petersberg Ýklim Diyaloðu Toplantýsý"nýn ikinci gününde yaptýðý konuþmada, Azerbaycan'ýn uluslararasý kurum ve kuruluþlarda aktif rol alan bir ülke olduðunu belirtti.

Azerbaycan Cumhurbaþkaný Aliyev, "Biz köprüler inþa etmek ve barýþý güçlendirmek için çaba gösteren bir ulusuz ve bu çabamýzý her zaman devam ettiriyoruz." dedi.

Azerbaycan'ýn birkaç yýldýr çok önemli uluslararasý baþarýlara imza attýðýný vurgulayan Aliyev, þöyle devam etti:

"Birçok Avrupa ülkesiyle iliþkilerimiz baþarýlý þekilde yürütülüyor. Avrupa Birliði'nin (AB) 9 üyesiyle Azerbaycan stratejik iþbirliði alanýnda anlaþma ve deklarasyonlar imzalamýþtýr. Bu uluslararasý baðlantýlar bize dayanýþmayý güçlendirme imkaný verecektir. Ýhtiyacýmýz olan da budur. Finansmana ihtiyacýmýz var, dayanýþmaya ihtiyacýmýz var ve ortak sorumluluða ihtiyacýmýz var."

Fosil yakýtlar bakýmýndan zengin bir ülke olarak Azerbaycan'ýn Petrol Ýhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dýþý bazý üretici ülkelerden oluþan OPEC+ grubunun üyesi olduðuna dikkati çeken Aliyev, bunun ülkesine iklim deðiþikliði ile mücadelede ilave avantaj saðladýðýný kaydetti.

Aliyev, "Petrol ve gaz açýsýndan zengin ülkeler, iklim deðiþikliðiyle mücadele alanýnda en önde yer alan ülkeler olmalýdýr." görüþünü aktardý.

- "YILLIK 12 MÝLYAR METREKÜP DOÐAL GAZIMIZ DOÐRUDAN AB'YE GÝDÝYOR"

Azerbaycan'ýn COP29'un ev sahibi ülkesi olarak seçildiðinden beri bazý medya gruplarýnýn, ülkesinin zengin gaz ve petrol yataklarýna odaklandýðýný anlatan Aliyev, þu ifadeleri kullandý:

"Medyanýn odak noktasý, bu kadar petrol ve gaz zengini olan ülkenin COP Baþkaný olmasýyla ilgili. Ama ne yapalým? Allah bize petrol ve gaz nimetlerini verdiyse bizim suçumuz mu? Biz burada ülkemizde istihdamýn artýrýlmasý ve fakirliðin azaltýlmasý için kullanýyoruz. Petrol ve gazý her zaman sürdürebilir þekilde kullanýyoruz."

Aliyev, Avrupa piyasalarýnda Azerbaycan'ýn petrol ve gazýna ihtiyacýn devam edeceðine iþaret ederek, ülkesinin Avrupa ile enerji alanýnda stratejik ortaklýklar deklarasyonu imzaladýðýný dile getirdi.

Azerbaycan'ýn Avrupa ülkelerine doðal gaz ve petrol tedarikinin giderek arttýðýný vurgulayan Aliyev, þunlarý kaydetti:

"Avrupa Komisyonu bizden talep etti ve biz de bunu uygun gördük. Yýllýk 12 milyar metreküp doðal gazýmýz doðrudan AB'ye gidiyor. 2027'ye kadar bu anlaþma devam edecek. AB'ye satýþýmýz 20 milyar metreküpe ulaþacak. Azerbaycan'ýn sorumluluk bilincini çok güzel þekilde ortaya koyuyor. Tabii ki gaz üretimimizi artýrmak için yatýrým yapýyoruz ama bunun sebebi, Avrupa'nýn daha fazla gaza ihtiyaç duymasý."

- ALMANYA'DAN ÝKLÝMÝN KORUNMASI ÝÇÝN YENÝ BÝR YAKLAÞIM GELÝÞTÝRÝLMESÝ ÖNERÝSÝ

Almanya Baþbakaný Olaf Scholz, iklim deðiþikliðini sýnýrlandýrmaya yönelik ortak çabalarýn baþarý gösterdiðini belirterek, "Daha hýzlý hareket etmemiz ve daha iyi olmamýz lazým. Ancak yönümüz doðru." dedi.

Gelecek 10 yýl için tüm ülkelerin ulusal iklim koruma planlarýný hazýrladýðýný aktaran Scholz, Paris Anlaþmasý'nýn mekanizmasýnýn etkisini gösterdiðini ve herkesin fosil yakýt dönemine geri dönüþün mümkün olmayacaðýný bildiðini kaydetti.

Scholz, her ülkenin iklim nötrlüðü konusunda kendi yoluna gittiðini söyleyerek, "Önemli olan karþýlýklý birimizi desteklemek." ifadesini kullandý.

Dönüþüm için küresel yatýrýmlarýn harekete geçirilmesi gerektiðini vurgulayan Scholz, kamu fonlarýnýn bu büyüklükteki yatýrýmlar için tek baþýna yeterli olmayacaðýný belirtti.

Scholz, sadece kamu fonlarýna odaklanan bir tartýþmayý "çok dar" olarak nitelendirerek, "Dünya çapýnda iklimi korumanýn finansmaný için yeni bir yaklaþýma ihtiyacýmýz var." dedi.

Sanayileþmiþ ülkelerin fon saðlama sorumluluðu bulunduðuna iþaret eden Scholz, Almanya'ya bu konuda güvenilebileceðini aktardý.

Baþbakan Scholz, son 30 yýlda emisyonlarýn artmasýna katký yapan ülkelerin ekonomik olarak uygun durumda olduklarý takdirde iklim finansmanýna katkýda bulunmalarý gerektiðinin altýný çizdi.

- 15. Petersberg Ýklim Diyaloðu Toplantýsý

Almanya'nýn baþkenti Berlin'de düzenlenen "15. Petersberg Ýklim Diyaloðu Toplantýsý"nda baþta AB ülkeleri olmak üzere Türkiye, ABD, Çin ve Hindistan gibi G20 üyelerinin de bulunduðu yaklaþýk 40 ülkeden temsilci katýlýyor.

Türkiye, Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakan Yardýmcýsý ve Ýklim Baþmüzakerecisi Fatma Varank, Ýklim Deðiþikliði Baþkaný Halil Hasar ve Baþkan Yardýmcýsý Tuðba Dinçbaþ'tan oluþan heyetle temsil ediliyor.

Söz konusu iklim toplantýlarý, 2010'dan beri her yýl COP zirvelerine hazýrlýk amacýyla gerçekleþtiriliyor.

Bu yýlki toplantýlarda, Paris Anlaþmasý'nda belirlenen 1,5 santigrat derecelik küresel ýsýnma sýnýrýna sadýk kalmanýn uygulanabilirliðini tartýþmak ve 2024'te Azerbaycan'ýn baþkenti Bakü'de yapýlacak COP iklim toplantýsýna hazýrlanmak hedefleniyor.