Aliyev'den ABD'ye ''petrol'' tepkisi: Kendinize bakýn
ABONE OL

Aliyev, Azerbaycan'ýn baþkenti Bakü'de düzenlenen BM Ýklim Deðiþikliði Çerçeve Sözleþmesi 29. Taraflar Konferansý'ndaki (COP29) Dünya Liderleri Ýklim Eylemi Zirvesi'nin (WLCAS) açýlýþýnda konuþtu.

Azerbaycan'ýn, Kuzey, Güney, Batý ve Doðu'nun buluþtuðu yerde bulunduðunu vurgulayan Aliyev, ülkesinin baþlattýðý büyük ve önemli projelerin Avrasya'nýn enerji ve ulaþým haritalarýný deðiþtirerek, bölgedeki çok taraflý iþbirliði formatlarýna katký saðladýðýný söyledi.

Ermenistan'ýn Azerbaycan topraklarýný 30 yýl süren iþgaline raðmen güçlü bir ülke inþa etmeyi baþardýklarýný anlatan Aliyev, 4 yýl önce 2'inci Karabað Savaþý'nda zafer kazandýklarýný kaydetti.

Aliyev, COP29 dönem baþkaný olarak Azerbaycan'ýn geliþen ve geliþmekte olan ülkeler ile Küresel Kuzey ve Küresel Güney arasýnda ortak bir anlayýþ saðlayacaðýný vurguladý.

Azerbaycan'ýn iklim konusundaki aktörler için köprü vazifesi görebileceðini belirten Aliyev, "Azerbaycan, çok taraflýlýðýn etkin bir savunucusudur. Ayný zamanda kültürler arasý diyalog noktasýnda da faal bir þekilde yer alýyoruz." dedi.

Aliyev, yenilenebilir enerjide özellikle son yýllarda önemli yatýrýmlar yaptýklarýný ve yeþil enerjiye yatýrýmlarýna devam edeceklerini ifade ederek, "Ayrýca ortaklarýmýzla enerji güvenliðinde bir baþka önemli projeyi hayata geçirmek için çalýþýyoruz. Bu proje Karadeniz-Hazar Enerji Masasý'dýr." diye konuþtu.

Söz konusu projeyle Avrupa'ya yeþil enerji ihraç edebileceklerini vurgulayan Aliyev, projede baþlangýç için potansiyel kapasitenin 4 gigavat olduðunu söyledi.

Dünyanýn ilk endüstriyel petrol kuyusunun 1846'da Bakü'de açýldýðýný anýmsatan Aliyev, "Batýlý ülkeler o zamanlarda Azerbaycan'ý petrol ülkesi diye adlandýrsaydý bu sorun olmazdý. Ancak günümüzde bunu yaptýklarýnda bu adil olmuyor ve sadece eksik siyasi bilgi ve kültüre iþaret ediyor." þeklinde konuþtu.

Aliyev, Azerbaycan'ýn küresel petrol üretiminde yüzde 0,7 paya sahip olduðuna iþaret ederek, "Ancak dünyanýn en büyük petrol ve doðal gaz üreticisi ülkesinin sahte haberler yapan basýný bizi petrol ülkesi þeklinde adlandýrýyor. Kendilerine bakmalarý iyi olacaktýr." dedi.

Azerbaycan'ýn COP29'a ev sahipliði yapacaðýnýn belirlenmesiyle benzer eleþtirilerin hedefinde yer almasýna tepki gösteren Aliyev, þöyle konuþtu:

"Batýlý sahte haberler yapan basýn ve sözde baðýmsýz sivil toplum kuruluþlarý ve bazý siyasetçiler ülkemiz hakkýnda dezenformasyon yaymak için yarýþýyor gibiydiler. Bizi petrol sahibiyiz diye suçlamak, Bakü'de yýlda 250 günden fazla güneþli güne sahibiz diye suçlamakla ayný þeydir. Ülkeler baþka kriterler üzerinden eleþtirilmelidirler."

Aliyev, Avrupa'da çok sayýda ülkenin Azerbaycan'dan doðal gaz almasýna raðmen bu tür eleþtiriler gelmesinin "siyasi ikiyüzlülük" olduðunu söyledi.

Bazý Batýlý ülkelerde COP29'un boykot edilmesinin konuþulduðunu belirten Aliyev, konuþmasýný "Onlara kötü haberim var. COP29'a 169 ülkeden 72 bin kiþi kayýt yaptýrdý. Konferansa 80 ülkeden devlet ve hükümet baþkaný iþtirak ediyor. Tüm dünya Bakü'de toplandý. Tüm dünyaya 'Azerbaycan'a hoþ geldiniz' diyoruz." þeklinde tamamladý.

Azerbaycan'da diplomasi trafiði

Savaþta ön saflarda çarpýþtý

Aliyev'den Laçýn mesajý: Azerbaycan tarafýndan büyük minnettarlýkla karþýlandý