Alman basýnýnýn ''Türkiye'' iddiasýna iliþkin MSB kaynaklarýndan açýklama
ABONE OL

MSB Basýn ve Halkla Ýliþkiler Müþaviri Tuðamiral Zeki Aktürk, Ateþ Serbest-2024 faaliyetinin düzenlendiði Polatlý'da gerçekleþtirilen haftalýk basýn bilgilendirme toplantýsýnda konuþtu.

Türk Silahlý Kuvvetlerinin (TSK) terörle mücadele operasyonlarýna iliþkin bilgi veren Aktürk, "Kesintisiz þekilde ve kararlýlýkla uyguladýðýmýz terörü kaynaðýnda yok etme stratejisi ile son bir haftada 42, 1 Ocak'tan bugüne kadar ise 1113'ü Irak'ýn, 1036'sý Suriye'nin kuzeyinde olmak üzere 2 bin 149 terörist etkisiz hale getirilmiþtir." ifadesini kullandý.

Aktürk, Irak'ýn kuzeyindeki Pençe-Kilit ve Pençe-Yýldýrým operasyon bölgelerinde gerçekleþtirilen arama tarama faaliyetleri kapsamýnda çok sayýda silah ve mühimmat ile muhtelif yaþam, sýhhiye malzemesi ve örgütsel doküman ele geçirildiðini belirterek, 9 Ekim'de þehit olan Piyade Sözleþmeli Er Sefer Alan'a Allah'tan rahmet diledi.

Suriye'de istikrarýn bir an önce tesis edilmesi, Suriyelilerin emniyetli ortama geri dönüþlerinin saðlanmasýna yönelik çalýþmalara devam edildiðine vurgu yapan Aktürk, "Sýnýrlarýmýzýn ve halkýmýzýn güvenliðini saðlamak, ülkemizin güneyinde oluþturulmak istenen terör koridorunu engellemek amacýyla 9 Ekim 2019'da baþlatýlan Barýþ Pýnarý Harekatý'nýn 5'inci yýl dönümünde canlarý pahasýna mücadele eden aziz þehitlerimizi rahmet ve minnetle anýyor, kahraman gazilerimize saygý ve þükranlarýmýzý sunuyoruz." þeklinde konuþtu.

- 78 BÝN 705 KÝÞÝNÝN SINIRDAN YASA DIÞI GEÇMESÝ ÖNLENDÝ

Tuðamiral Aktürk, hudutlarda yoðun, etkin ve dinamik tedbirlerle çok yönlü güvenliðin saðlandýðý anlatarak, þu bilgileri paylaþtý:

"Son bir haftada 5'i terör örgütü mensubu olmak üzere 340 þahýs yakalanmýþ, 1 Ocak'tan bugüne kadar yasa dýþý yollarla geçmeye çalýþýrken yakalananlarýn sayýsý 11 bin 679 olmuþtur. Son bir haftada engellenen 1167 þahýsla bu yýl içerisinde engellenen kiþi sayýsý da 80 bin 802'ye ulaþmýþtýr. Ayrýca, son bir haftada Hatay ve Van hudut hattýndaki arama-tarama faaliyetlerinde 103 kilogram uyuþturucu ele geçirilmiþtir."

- BÖLGESEL VE KÜRESEL BARIÞA KATKILAR

Aktürk, Milli Savunma Bakaný Yaþar Güler'in, bugün Ateþ Serbest-2024 faaliyetinin seçkin gözlemci gününe katýlacaðýný, yarýn da resmi ziyarette bulunmak üzere Kosova'ya giderek, 10 Ekim 2023'te komutasý devralýnan Kosova Barýþ Gücü (KFOR) Komutanlýðý görevinin Ýtalya'ya devir teslim törenine katýlacaðýný aktardý.

Güler'in, 17-18 Ekim'de Brüksel'de gerçekleþtirilecek NATO Savunma Bakanlarý Toplantýsý'na katýlacaðýný söyleyen Aktürk, ayrýca Türkiye ile Yunanistan arasýnda "Güven Artýrýcý Önlemler 2024 Yýlý Uygulama Planý" kapsamýnda Yunan Kara Kuvvetleri Komutanlýðýndan bir heyetin 10-11 Ekim'de Kara Kuvvetleri Komutanlýðýný ziyaret edeceðini ifade etti.

Gazze'de bir yýlý aþkýn süredir katliamlarýna devam eden Ýsrail'in Lübnan'a da saldýrmasýnýn bölgenin daha büyük felaketlerle karþý karþýya kalmasý ihtimalini ortaya çýkardýðýna dikkati çeken Aktürk, "Ýsrail'e destek olanlarýn, masum insanlarýn katledilmesi baþta olmak üzere, yaþanan insan haklarý ihlallerinin sorumlusu olduðu unutulmamalý; uluslararasý toplum, Ýsrail'in saldýrganlýðýna son verecek adýmlarýn atýlmasý için gerekli tedbirleri almalýdýr." dedi.

- EÐÝTÝM VE TATBÝKATLAR

Tuðamiral Aktürk, TSK'nýn eðitim ve tatbikat faaliyetlerinin de aralýksýz devam ettiðine iþaret ederek, þunlarý kaydetti:

"Ateþ Serbest-2024 faaliyeti kahraman ordumuzun ateþ gücünün ulaþtýðý üstün seviyeyi ve personelimizin hedefe yönelik reaksiyon ve ateþ kabiliyetlerini göstermek, envanterdeki silah ve sistemlerini özellikle genç personele tanýtmak, kuvvetler arasý ateþ desteðinin koordinasyonunu geliþtirmek amacýyla 8-11 Ekim tarihleri arasýnda Polatlý'da icra edilmektedir. Söz konusu faaliyette F-16 savaþ uçaðýndan taarruz helikopterine, Fýrtýna obüslerinden hava savunma sistemlerine, tanksavar silahlardan SÝHA'lara, tanklardan keskin niþancý atýþlarýna kadar muhtelif çap ve tesirdeki sistemlerin atýþlarý baþarýyla gerçekleþtirilmektedir."

- SAVUNMA SANAYÝ

Yerli ve milli savunma sanayi ürünleriyle TSK'nýn imkan ve kabiliyetlerinin artýrýlmasý çalýþmalarýna da baþarýyla devam edildiðini belirten Aktürk, "Kara Kuvvetleri Komutanlýðýmýzca muhtelif miktarda, modernizasyon faaliyetleri tamamlanan M60T tankýnýn muayene ve kabul faaliyeti tamamlanmýþtýr. 2-6 Ekim arasýnda Adana'da düzenlenen, bakanlýk olarak baðlý birim ve kuruluþlarýmýzla katýldýðýmýz ve vatandaþlarýmýzýn yoðun ilgi gösterdiði TEKNOFEST Akdeniz baþarýyla gerçekleþtirilmiþtir." diye konuþtu.

- ASKERÝ ÖÐRENCÝ VE PERSONEL TEMÝNÝ

Tuðamiral Aktürk, personel ve askeri öðrenci temin faaliyetlerinin de planlandýðý þekilde devam ettiðine dikkati çekerek, "26 Eylül'de baþlayan Türk Silahlý Kuvvetlerine en az 4 yýl süreli fakülte veya yüksekokul mezunlarýndan 2024 yýlý muvazzaf subay adayý temini ile 30 Eylül'de baþlayan Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlýðý 2024 yýlý sözleþmeli er temini baþvurularý 13 Ekim'e, 2 Ekim'de baþlayan kuvvet komutanlýklarý ve Milli Savunma Üniversitesi'nde görevlendirilmek üzere 2024 yýlý muvazzaf subay adayý temini baþvurularý ise 20 Ekim'e kadar sürecektir." dedi.

MSB kaynaklarý, haftalýk basýn bilgilendirme toplantýsý sonrasýnda gazetecilerin sorularýný yanýtladý.

Bakanlýk kaynaklarý, Alman basýnýnda çýkan ve bazý mühimmatlarýn satýþýna onay verildiðine dair haberlere iliþkin, "Biz müttefiklerin birbirlerine kýsýtlama veya yaptýrým uygulamasýnýn doðru olmadýðýný, müttefiklik ruhuna aykýrý olduðunu her zaman ifade ediyoruz. Beklentimiz müttefiklerimizin ittifakýn ruhuna ve ortak güvenlik perspektifine uygun karar alarak örtülü-örtüsüz tüm kýsýtlamalarýn kaldýrýlmasýdýr. Söz konusu haber hakkýnda Bakanlýðýmýza ulaþan herhangi resmi bildirim yoktur." deðerlendirmesini yaptý.

Eurofighter savaþ uçaklarýnýn tedarikindeki son duruma iliþkin sorular üzerine kaynaklar, "Eurofighter Typhoon uçaðýnýn tedarikine yönelik teknik seviyedeki çalýþmalara devam edilmektedir. Bilindiði üzere bu uçaklardan ilk etapta 20 olmak üzere toplam 40 adet alma talebimiz var. Bu konuda da olumlu geliþmeler bekliyoruz." dedi.

- "ÞU ANA KADAR SINIRIMIZA GELEN BÜYÜK BÝR GRUP YOK"

Bakanlýk kaynaklarý, Ýsrail'in Lübnan'a saldýrýlarý sonrasý Türkiye'ye yönelik yeni bir göç dalgasý olup olmadýðýna dair sorular üzerine þunlarý söyledi:

"Ýsrail'in saldýrýlarýndan sonra Lübnan'daki insani durumun kötüleþmesi ile bir kýsým Lübnan vatandaþýnýn göç ettiði bilinmektedir. Þu ana kadar sýnýrýmýza gelen büyük bir grup yok. Bizim Suriye'de icra ettiðimiz operasyonlarýn iki amacý var, birincisi terörü kaynaðýnda yok etme, ikincisi ülkemize yönelebilecek göç dalgasýný yerinde engelleme. Bu kapsamda biz bunlarý ülke sýnýrýmýza gelmeden, kontrolümüz altýndaki bölgelerde engellemeye yönelik tedbirlerimizi aldýk."

Bugün gerçekleþtirilen tahliyenin dýþýnda Lübnan'a iliþkin yeni bir tahliye planý olup olmadýðýna dair sorular üzerine kaynaklar, "Planlamaya esas olan konu talep. Bugün ilk tahliye operasyonumuzu gerçekleþtirerek vatandaþlarýmýzý tahliye ediyoruz. Tahliye planlarý gelen talebe göre planlanmaktadýr. Ýhtiyaç duyulursa yeni tahliye için planlamalarýmýz diðer Bakanlýk ve kamu kurumlarý ile koordineli þekilde devam etmektedir. Gemilerimiz ve uçaklarýmýz olabilecek yeni tahliyeler için hazýrdýr." þeklinde konuþtu.

- ADI ÝNSAN KAÇAKÇILIÐINA KARIÞAN GENERAL

Bakanlýk kaynaklarý, hudutta adý insan kaçakçýlýðý olayýna karýþan emekli Tuðgeneral Bilal Çokay ile ilgili bir soru üzerine, "Bilindiði üzere adý daha önce Suriye sýnýrýnda insan kaçakçýlýðý olayýna karýþan ve bakanlýðýmýz tarafýndan emekliliðe sevk edilen, daha sonra tutuklanan emekli Tuðgeneral Bilal Çokay'ýn Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edildiðini açýklamýþtýk. Yüksek Disiplin Kurulu tarafýndan, Bilal Çokay'a Türk Silahlý Kuvvetlerinden ayýrma cezasý verilerek rütbesi geri alýnmýþtýr." açýklamasýný yaptý.