Almanlar gözünü Karadeniz'deki tarihi doðal gaz keþfine dikti! ''Türkiye'nin rolünü hafife almayalým''
ABONE OL

Avrupa, Rusya'nýn doðal gazý kesmesinin ardýndan alternatif kaynaklara yöneldi. Alman basýnýnda, "Azeri gazý Avrupa'ya ne kadar gidebilir?" baþlýðýyla çarpýcý bir yazý kaleme alýndý.

Ankara ile Bakü arasýnda imzalanan anlaþmaya göre, Trans Anadolu Doðalgaz Boru Hattý'nda (TANAP) ek kapasitede ilk kullaným hakkýnýn Türkiye'ye tanýndýðý dile getirilen yazýda, "Azerbaycan'ýn Avrupa'ya gaz akýþýný ne kadar arttýracaðý Türkiye'nin ilk tedarik haklarýndan feragat edip etmeyeceðine baðlý olacaktýr" denildi.

ALMANLAR GÖZÜNÜ KARADENÝZ'DEKÝ TARÝHÝ KEÞFE DÝKTÝ: TÜRKÝYE'NÝN ROLÜNÜ HAFÝFE ALMAYALIM

Avrupa'ya ne kadar fazla gaz gideceðine karar vermede Türkiye'nin oynayacaðý rolün hafife alýnmamasý gerektiðini belirten analiz yazýsýnda, "Esasen bunun anlamý, Türkiye'nin fazladan Azeri arzýnda ilk indirimlere sahip olacaðý ve bunun ancak Türk alýcýlar geri çevirdiðinde Avrupa'ya sunulacaðýdýr. Bunu yapýp yapmamalarý bir dizi faktöre baðlý olacaktýr" ifadeleri kullanýldý.

Analiz yazýsýnda þu ifadeler yer aldý;

Birincisi, Türkiye'nin Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahasý'ndan ne kadar gaz elde edilebileceðine baðlý olacaktýr. Geliþtirme halihazýrda devam ediyor ve Ankara, üretimin 2026'da yýlda 30 bcm'ye ulaþabileceðini söylüyor. Ýkincisi, Rus gazýnýn görünümü var. Rus arzýnýn keskin bir þekilde düþmesiyle birlikte, Türkiye pazarý için fazlasýyla yeterli arz olacaktýr.

TÜRKÝYE DOÐAL GAZ TÝCARET MERKEZLERÝNDEN BÝRÝ OLMA YOLUNDA ÝLERLÝYOR

320 milyar metreküp doðal gaz keþfi ve bu gazýn 2023 itibarýyla üretime geçmesi hedefi, Türkiye'yi gelecek 5 yýl içinde kontratý sona erecek olan 30 bcm'lik uzun dönemli doðal gaz ithalatý müzakerelerinde güçlü konuma getiriyor.

AZERBAYCAN GAZININ AVRUPA'YA ULAÞMASINDA KÝLÝT ÜLKE TÜRKÝYE

Türkiye ile Azerbaycan arasýnda 26 Haziran 2012'de imzalanan hükümetlerarasý anlaþmanýn 7. maddesinin 8 ve 9. fýkralarýna göre, TANAP'la ilgili atýlacak kapasite geniþletme ve arzý artýrma çalýþmalarýnda öncelik Türkiye'ye verilecek.

Söz konusu fýkralarda, "Devletler, yýllýk on altý (16) milyar metreküp baþlangýç hacminin üzerindeki, Azerbaycan Cumhuriyeti'ne ait ve TANAP sisteminden taþýnmasý planlanan tüm doðal gazý öncelikle Türkiye Cumhuriyeti içerisindeki alýcýlara teklif edileceðini kabul ederler. TANAP sisteminin yýllýk otuz iki (32) milyar metreküplük baþlangýç kapasitesinin üzerine geniþletilmesi devletlerin karþýlýklý anlaþmasýna tabi olacaktýr." ifadeleri yer alýyor.

Buna göre, Avrupa'nýn almak istediði ek doðal gaz ve faydalanmak istediði kapasite için önce Türkiye ile anlaþýlmasý ve Ankara'nýn buna onay vermesi gerekiyor.

Toplam 1,3 trilyon metreküp kanýtlanmýþ doðal gaz rezervine sahip Azerbaycan'dan Avrupa'ya gönderilen gazýn artýrýlmasý için ek yatýrýmlara ihtiyaç duyuluyor.

Güney Gaz Koridoru kapsamýnda inþa edilen TANAP'ýn Avrupa ayaðý olan TAP'ýn yýllýk kapasitesi 10 milyar metreküp olarak hesaplanýyor. Bu boru hattýnýn kapasitesinin iki kat artýrýlmasý planlanýyor.

Rusya'dan yýlda yaklaþýk 155 milyar metreküp doðal gaz satýn alan Avrupa'nýn Azerbaycan'dan "çok daha fazla" gaz satýn almasý durumunda kayda deðer bir ikame söz konusu olabiliyor.

Avrupa, Güney Gaz Koridoru'nda kapasite artýþý istiyor ve bu kapsamda TAP'ýn kapasitesinin 10 milyar metreküpten 20 milyar metreküpe çýkarýlmasý teknik olarak mümkün görünüyor.

TANAP'ýn kapasitesinin de 16 milyar metreküpten önce 24 milyar metreküpe, daha sonra 31 milyar metreküpe çýkartýlmasý, yatýrýmlarla gerçekleþtirilebilecek bir hedef olarak deðerlendiriliyor. Bu hedeflerin ise 5 yýldan önce hayata geçirilmesi mümkün görünmüyor, zira kapasite artýþlarý için yatýrýmlar yapýlsa da ek protokoller ve anlaþmalar gerekiyor.