Almanya ile her alanda güçlü ortaklýk
ABONE OL

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakaný Peter Altmaier baþkanlýðýndaki Alman heyetinin iki günlük Türkiye ziyareti dün baþladý. Altmaier’in heyetinde, SAP, Siemens, BASF ve EON gibi Alman uluslararasý þirketlerinin yaný sýra, Türkiye’de yatýrýmý ve ortaðý bulunan KOBÝ’lerden 35 üst düzey temsilci de yer alýyor. Altmaier dün ilk olarak Hazine ve Maliye Bakaný Berat Albayrak ile baþ baþa görüþtü. Ardýndan heyetlerarasý görüþmeler yapýldý. Geçmiþte yaþanan siyasi gerginlikler nedeniyle ertelenen JETCO’nun 1. Dönem Toplantýsý ve Türk-Alman Enerji Forumu öncesi gerçekleþen görüþme sonrasý iki bakan düzenledikleri ortak basýn toplantýsýnda ‘her alanda güçlü ortaklýk’ mesajý verdi.

AÇIKLAMA BUGÜN

Albayrak “Almanya ile yakýn dönemde iliþkilerin normalleþmesinin ötesinde çok daha güçlü iþ birliklerini anons edeceðimiz bir döneme giriyoruz, yarýn (bugün) bir kýsmý anons edilecek. Önümüzdeki günlerde ve aylarda Türk-Alman iliþkilerini çok daha pozitif etkileyecek yeni haberler, yeni iþ birliklerini hem özel sektör hem kamu olarak açýklayacaðýz” dedi. Altmaier ise “Ýkili iliþkileri geliþtirmekte kararlýyýz” þeklinde konuþtu. Ýlk sözü alan Albayrak konuk bakanla yakýn temas içinde çalýþýlmaya baþlandýðý ilk günden bu yana iki ülke iliþkilerinin güçlendiðini ve pozitif anlamda ivme kazandýðýný söyledi. 

YATIRIMLAR BÜYÜYECEK

Albayrak “Altmaier’in buraya 30’dan fazla çok önemli Alman firmasýnýn üst düzey yöneticisiyle birlikte gelmesi de bunun çok ama çok önemli bir iþareti. Ekonominin her alanýnda iþ birliðimizi daha da güçlendirmek istiyoruz ve Alman firmalarýnýn Türkiye’deki yatýrýmlarýný, Türk-Alman firmalarýnýn üçüncü ülkelerdeki yatýrýmlarýný karþýlýklý iliþki çerçevesinde büyütmek istiyoruz. Ýki ülke arasýndaki potansiyeli, fýrsatlarý karþýlýklý kazan-kazan anlayýþý içinde deðerlendirerek bugün dünyada bozulan ekonomik algýnýn ve istikrarýn düzelmesine Türk-Alman iþ birliðiyle güçlü bir katký vermek istiyoruz” dedi.

SOMUT ADIMLAR VAR

Albayrak, þunlarý kaydetti: “Ekonomi alanýnda artan bir ivmeyle güçlenen iliþkilerimizin siyasi alandaki geliþmelerle birlikte destekleneceðine inanýyorum. Almanya, Türkiye’nin en büyük ticari partneri. Bu kadar büyük ve güçlü ekonomik iþ birliðinin çok daha güçlü, karþýlýklý anlayýþ ve saðduyun hakim olduðu bir siyasi iþ birliðini de beraberinde getirmesini bekliyoruz.”

Yapýlan görüþmelerde yatýrýmlar konusunda somut adým atýlýp atýlmadýðýnýn sorulmasý üzerine Albayrak, “Almanya, enerji baþta olmak üzere Türkiye’nin önemli yatýrým partnerlerinden biridir. Sanayi, ulaþtýrma gibi farklý sektörde müzakerelerini yürüttüðümüz birçok proje var. Tahmin ediyorum Sayýn Altmaier, bu alanlarýn bir iki tanesiyle ilgili bazý protokollere yarýn (bugün) imza atacak” dedi.      

Ümit Dursun’un haberiyle sarsýldýk

Ýki ülkenin de menfaatine olan bu süreçte Altmaier’in katkýsýnýn çok büyük olduðunu vurgulayan Albayrak þunlarý söyledi: “Özellikle Avrupa’nýn yakýn zaman içinde geçtiði aþýrýcýlýk ve radikalleþme tehdidi göz önüne alýnýnca Sayýn Altmaier gibi saðduyusu bir kez daha önem kazanýyor. Dünden beri Türkiye’de de çok yoðun bir gündem oldu. Nürnberg’de polisin orantýsýz þiddeti sonucu hayatýný kaybeden 43 yaþýndaki 2 çocuk babasý Ümit Dursun’un haberiyle sarsýldýk ve çok üzüldük. Artýk bu üzücü haberlerin son bulmasýný temenni ediyoruz.”

Ýliþkilerimizi iyileþtirme konusunda kararlýyýz

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakaný Peter Altmaier de son yýllarda iki ülke arasýnda sýkýntýlý dönemler yaþandýðýný anýmsatarak, “Buradan kaynaklanan bazý sorunlarý hala konuþuyoruz ancak iliþkilerimizi iyileþtirme ve geliþtirme konusunda kararlýyýz. Ekonomik iþ birliði konusunda olaðanüstü temele sahibiz. Þu anda Türkiye’de yatýrým yapan Alman þirketlerinin sayýsý 7 bin 500’den fazla. Almanya’da da çok sayýda Türk firmasý var. Bu firmalar çok kalifiye, kökleri her iki tarafa dayanan kiþiler tarafýndan yönetiliyor” deðerlendirmesinde bulundu. Ticari iliþkilerin zor zamanlarda da devam etmesi konusunda kararlý olduklarýný vurgulayan Altmaier, küçük ve orta ölçekli iþletmelere pazarda baþarýlý olmalarý için destek olmak istediklerini dile getirdi. Altmaier, bu kapsamda ortak bir ticaret komisyonu temelinde yapýsal açýdan temeli oturtulmuþ bir kurum oluþturmak istediklerini belirterek, þöyle konuþtu: “Bu iþbirliðinin baþarýlý olmasý bizim çýkarýmýza. Türkiye sadece NATO’da önemli bir partnerimiz deðil. Benim ülkemde çok sayýda insanýn Türkiye’de baðlarý var. Sayýn Bakan ile iþbirliðimizi adým adým ilerletmek, sorunlarý tespit ederek çözüme kavuþturmak istiyoruz. Ýþ birliðimizi daha da yoðunlaþtýrmak istiyoruz, çünkü siyasi bir iradeye de ihtiyacýmýz var. Bu bölgede siyasi istikrara ihtiyacýmýz var.”

Türkiye’de 7 bin Alman þirket var

Türkiye’ye gelen Altmaier baþkanlýðýndaki heyetin, Ankara’daki temaslarýnýn ilk duraðý otomotiv yan sanayisinde faaliyet gösteren Alman þirketi Farhym oldu. Altmaier, fabrikayý gezerek faaliyetlerine iliþkin Farhym Genel Müdürü Bülent Akgöl’den bilgi aldý.  Altmaier, Türkiye’de 7 binden fazla Alman firmasýnýn bulunduðunu söyledi. Altmaier “Bu yatýrým, ekonomimizin ne kadar iç içe geçtiðini gösteriyor. Bundan dolayý siyasi ve diplomatik alanda var olan problemleri çözme sinyali vermek istiyorum. Ekonomik iþ birliðinin ilerlemesini de saðlamamýz lazým” dedi.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakaný Peter Altmaier ve beraberindeki heyet TBMM Baþkaný Binali Yýldýrým tarafýndan da kabul edildi.