Almanya, Türkiye'yi radarýna aldý! Üs olarak görüyorlar
ABONE OL

Ticaret Bakaný Ömer Bolat, Alman iþ dünyasýnýn Türkiye ile iþ yapma konusunda çok istekli olduðunu belirtti. Alman yatýrýmcýnýn Uzak Doðu'dan ayrýlmak isteðini söyleyen Bakan Bolat, taraflarýn sýkýlýkla Türkiye'yi ziyaret ettiðini ve niyetlerini ortaya koyduklarýný bildirdi.

ALMANYA, UZAK DOÐU'YU BIRAKIP TÜRKÝYE'YÝ RADARA ALDI

Bolat, Almanya'nýn baþkenti Berlin'de Almanya Baþbakan Yardýmcýsý ve Ekonomi ve Ýklim Koruma Bakaný Robert Habeck ile Türkiye-Almanya Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi (ETOK/JETCO) 5. Dönem Toplantýsý'na katýlmasýnýn ardýndan basýn mensuplarýna açýklamalarda bulundu.

Özel sektör ve kamu sektöründen geniþ bir heyet olarak Almanya'nýn baþkenti Berlin'de geleneksel JETCO toplantýsýný gerçekleþtirdiklerini belirten Bolat, þöyle devam etti:

"Muhatabýmýz Almanya Baþbakan Yardýmcýsý ve Federal Ekonomi ve Ýklim Koruma Bakaný Dr. Robert Habeck ve heyetiyle ikili görüþme yaptýk. Bu görüþmede iki dost ve müttefik ülke arasýndaki ekonomik iliþkileri çok geniþ bir þekilde ele aldýk. Bu, JETCO'nun beþinci toplantýsý. Geçen sene Ankara'da biz ev sahipliði yaptýk. Gelecek sene yine ev sahipliði bizde olacak. Biliyorsunuz deðerli Cumhurbaþkanýmýz, daha dört gün önce New York'ta Almanya Baþbakaný'ný kabul etmiþti ve Almanya Baþbakaný Sayýn Olaf Scholz da 11 Ekim'de Türkiye'de resmi ziyarette bulunacak. Ýki ülke arasýndaki siyasi iliþkiler çok iyi düzeyde, olumlu bir iklimde devam ediyor."

Bakan Bolat, ekonomik iliþkiler noktasýnda Almanya'nýn Türkiye'nin en büyük ekonomi ortaklarýndan olduðunu, Türkiye'nin ihracatýnda yaklaþýk 21,5 milyar dolarla ilk sýrada ve ithalatýnda ise 27,5 milyar dolarla üçüncü sýrada yer aldýðýný söyledi.

Ýki ülkenin toplam dýþ ticaretinin 50 milyar dolara yaklaþtýðýný vurgulayan Bolat, "Ýki lider, geçen yýl Berlin'de 60 milyar dolarlýk karþýlýklý yýllýk ticaret hedefi ortaya koydular. Bunu küresel ekonomik konjonktür biraz daha iyileþip talep arttýðý noktada orta vadede rahatlýkla gerçekleþtirebiliriz." dedi.

- "TÜRKÝYE'YÝ DÜNYA ÝÇÝN BÝR ÝHRACAT ÜSSÜ, ÜRETÝM ÜSSÜ VE LOJÝSTÝK ÜSSÜ OLARAK TAKDÝR EDÝYORLAR"

Bakan Bolat, Alman iþ dünyasýnýn Türkiye ile iþ yapma konusunda çok istekli olduðunu vurguladý.

"Türkiye'nin potansiyeline güveniyorlar." diyen Bolat, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'yi dünya için bir ihracat üssü, üretim üssü ve lojistik üssü olarak takdir ediyorlar. Özellikle Uzak Doðu'dan ayrýlmak, çýkmak isteyen Alman ve Avrupalý yatýrýmcýlar, son aylarda çok sýklýkla bizleri ziyaret ediyor ve niyetlerini ortaya koyuyorlar. Bunu aksiyona çevirme gayreti içindeyiz. Daha iki gün öncesine kadar New York'taydýk. Amerikan iþ dünyasý yetkilileriyle de 5-6 toplantý yaptýk. Oradaki Türk iþ dünyasý yetkilileriyle de. Ayný pozitif havayý orada da gördük yani ekonomi, ticaret, turizm, yatýrýmlar noktasýnda Batý dünyasý ile Avrupa olsun, ABD olsun, iliþkiler son derece iyi çünkü iþ dünyasý iþ yapmak, yatýrým yapmak, ticaret yapmak istiyor, siyasileri zorluyorlar.

Biz de Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak bunu ülkemiz için, bu potansiyeli aksiyona ve faydaya çevirmek için var gücümüzle çalýþýyoruz. Beþ gün içinde önce ABD ve bir gün arayla Almanya... Bu yoðun temaslarý gerçekleþtirdik. JETCO toplantýsýna özel sektör baþkanlarýmýz da katýldý. Odalar Birliði, DEÝK, TÜSÝAD ve Türk Otelciler Birliði, Almanya tarafý da en üst düzeyde katýldý. Çalýþma gruplarý raporlarýný sundular ve toplantýnýn sonunda JETCO protokolünü imzaladýk. Ayrýca ikinci bir niyet beyaný imzalayarak iki taraf arasýnda küçük ve orta ölçekli iþletmeler arasýnda ticaretin geliþtirilmesi noktasýnda bir çalýþma programý hususunda niyet protokolü imzaladýk. Ýkili görüþmelerde Sayýn Baþbakan Yardýmcýsý ile birçok konuda görüþ birliðinde olduðumuzu ya da görüþlerimizin birbirine yakýn olduðunu gözlemlemekten çok mutlu olduk. Alman hükümeti olarak Türkiye ile ticaret, yatýrým, ekonomik iliþkilere, turizme çok önem veriyorlar."

- VÝZE KONUSUNDAKÝ SIKINTILAR

Bolat, Almanya'dan bu yýl Türkiye'ye toplam 7 milyon turist beklediklerini belirterek, "Almanlar da bundan memnun ve Alman hükümeti, Türkiye ile her alanda yakýn iþbirliðini desteklediðini ifade etti. Özel sektörü desteklediðini ifade etti." dedi.

Türkiye ile Almanya arasýndaki bazý ihtilaflý konularda da çözüm arayýþýnda olduklarýný dile getiren Bolat, þunlarý kaydetti:

"Özellikle vatandaþlarýmýzýn vize konusundaki sýkýntýlarý konusunda hem AB düzleminde görüþüldüðünü ama Almanya düzleminde ikili olarak da bu konuda kolaylaþtýrýcý çabalar içinde olduklarý ifade edildi. Büyükelçilik gerekse konsolosluklarý nezdinde geçen yýlki rakamlara göre bu yýl daha fazla vize verdiklerini ifade ettiler ancak özellikle dünyanýn deðiþik ülkelerinden göçmen probleminin son 1-2 sene çok arttýðýný ifade ettiler. Önce Suriye'den bir milyon, sonra Ukrayna'dan bir milyon göçmen gelince, baþka ülkelerden de Asya ve Afrika ülkelerinden gelince, sýnýrlarýn göçmenlerle alakalý daha sýký takibi konusunda vize konularýnýn bunun için biraz sýkýntýlý olduðunu ifade ettiler ama iþ dünyasý için ve fuarlara katýlým noktasýnda fast track dediðimiz hýzlandýrýlmýþ mekanizmayý çalýþtýracaklarýný bize söylediler. Kendileri hem Alman Dýþiþleri hem Alman Ýçiþleri Bakanlýklarý ile yakýn temasta olduklarýný ifade ettiler. Bu þekilde son derece verimli bir çalýþma ziyaretini, resmi ziyareti tamamlamýþ bulunuyoruz."

Bolat, bugün öðleden sonra da Almanya'daki, Berlin'deki Türk iþ dünyasý temsilcileriyle görüþeceklerini dile getirerek, "Çok doyurucu, bilgilendirici ve faydalý bir ziyaret gerçekleþtirdik." dedi.

- AÐUSTOS AYI DIÞ TÝCARET VERÝLERÝ

Ticaret Bakaný Bolat, Türkiye'nin aðustos ayý dýþ ticaret verilerini de deðerlendirerek, dünya ekonomisinde yaklaþýk 27 trilyon dolarlýk aðýrlýðý olan Avrupa Birliði'nde büyük bir durgunluk yaþandýðýný söyledi.

"AB'nin ithalat, ihracat rakamlarýnda düþme var yani küresel talep durgun." diyen Ticaret Bakaný Bolat, þunlarý dile getirdi:

"Ayný zamanda bu durgunluðun üzerine baþka ülkeler de ayný bizim gibi daha fazla ihracat yapmak için hakikaten çok da kolay olmayan þartlarda büyük bir mücadele veriyoruz. Bugün TÜÝK tarafýndan açýklanan ihracat verileri çok ümit verici. Özellikle dýþ ticaret açýðýmýz noktasýnda 5 milyar dolara aylýk açýðý düþürmemiz. Son 12 ayda da dýþ ticaret açýðýmýz 38 milyar dolara düþtü. 57 milyar dolardan temmuz itibarýyla 14 ayda 19 milyar dolar düþtü. Eylül ayý, aðustos ayý cari iþlemler açýklandýðýnda daha da çarpýcý, olumlu bir rakamý hep birlikte göreceðiz.

Biz hesaplamalarýmýzý, tahminlerimizi yapýyoruz. Hizmetler ihracatýmýzdaki olumlu ivmeyle beraber, mal ihracatýnda da dýþ ticaret açýðýný aylýk 5 milyar dolara düþürmemiz, cari iþlemler tablosunda çok sevindirici bir rakamý ortaya koyacak. Sabredelim, 11 Ekim'de hep birlikte öðreneceðiz. Yine güzel olan tarafý büyümemizin artýk net ihracat katkýsý temeliyle yapýlmasý çok daha olumlu çünkü bu anlamda sadece iç talebin yükselmesiyle olacak bir büyüme, enflasyonist eðilimleri de yükseltmekte maalesef. O yüzden biraz iç talep, biraz dýþ talep, yatýrýmlar, hep birlikte milli gelirimizi de daha yukarý rakamlara taþýyacaðýz. Dýþ ticaret cephesinde iþler iyi gidiyor, cari iþlemler cephesinde iþler iyi gidiyor."