Almanya'dan yeþil ýþýk! Yunanistan'ý korkutan Türkiye iddiasý: Eurofighter'a kapý mý açýlýyor?
ABONE OL

Eurofighter satýþýný engelleyen Almanya'nýn Türkiye'ye büyük çaplý silah ihracatýna onay verdiði iddiasý Yunanistan'da gündem oldu.

"EUROFÝGHTER'A KAPI MI AÇILIYOR?"

Ýddiayý manþetlerine taþýyan Yunan basýný, "Almanya-Türkiye müzakereleri yeniden baþlýyor gibi görünüyor" yorumunda bulundu.

"Eurofighter'a kapý mý açýlýyor?" diye soran Yunan basýný, "Avrupalý ortaðýmýz Almanya'nýn Türkiye'ye silah ve askeri malzeme tedarikini büyük ölçüde azalttýðý bir dönemden sonra aralarýndaki rekabet artýk baþka boyutlara ulaþýyor" deðerlendirmesinde bulundu.

Almanya'nýn Türkiye'ye yönelik tutumunun deðiþtiði kaydedildi.

ALMANYA'DAN TÜRKÝYE'YE YEÞÝL IÞIK

Alman Spiegel dergisinin internet sayfasýnda yer alan habere göre Alman hükümeti, Türkiye'ye büyük çaplý silah ihracatýna onay verdi. Haberde, Federal Güvenlik Konseyi'nin NATO ortaðý Türkiye'ye yüzlerce milyon avroluk Alman silahlarý saðlanmasýna yeþil ýþýk yaktýðý belirtildi.

Ýhracatýna izin verilen silahlar arasýnda, Türk donanmasý için MBDA þirketinin ürettiði 100 güdümlü füze ile ThyssenKrupp þirketinin SeaHake tipi 28 torpidosunun bulunduðu aktarýlan haberde, Ekonomi Bakanlýðýnýn Federal Meclis'e gönderdiði listede söz konusu silahlarýn mali kapsamýnýn somut olarak belirtilmediði, ancak füzelerin fiyatýnýn yaklaþýk 100 milyon avro, torpidolarýn fiyatýnýn da 156 milyon avro olduðu aktarýldý.

Haberde, Alman silah þirketlerinin yer aldýðý çeþitli konsorsiyumlara, U209 tipi Türk denizaltýlarýnýn modernizasyonu için malzeme paketleri saðlamalarýna da izin verildiði, bunlarýn bütçesinin de 79 milyon avro olduðu aktarýldý.

AÝRBUS: EUROFÝGHTER'LAR YAKINDA TÜRKÝYE'DE

Airbus Türkiye Baþkaný Simon Ward, Türkiye'nin önemli bir ortak olduðunu belirterek, "Eurofighter'ý kýsa süre içinde Türkiye'de görebiliriz" ifadelerini kullandý.