Dünyanýn en eski ve baðýmsýz tasarým organizasyonu olarak gösterilen 2022 IF DESIGN AWARD'a Türkiye dahil 57 ülkeden tasarýmcýlar tarafýndan yaklaþýk 11 bin baþvuru yapýldý.
"Made in Türkiye" logolu Türk tasarým baþvurularý dünyanýn dört bir yanýndan gelen baðýmsýz tasarým uzmanlarýndan oluþan 132 jüri tarafýndan deðerlendirildi.
Türk tasarýmcýlar tarafýndan tasarlanan çevre dostu ve sürdürülebilir 39 adet ürün "2022 IF DESIGN AWARD" ile ödüllendirildi.
Sürdürülebilir ürünlerin damga vurduðu tasarým yarýþmasýnda, dünyanýn deðiþik ülkelerinden tasarýmcýlar yeni tasarýmlarýný sergileme fýrsatý buldu.
Baþkent Berlin'de düzenlenen ödül töreninde Türk tasarýmcýlar baþarýlarýyla dikkati çekti.
Dünyanýn en eski ve baðýmsýz tasarým organizasyonu olarak gösterilen IF DESIGN AWARD'da Arçelik, Enne Mobilya, Karaca, VitrA, Eczacýbaþý, Redon Technology,Dasal Aerospace, Feltouch Yapý Tasarým, Volkan Ýtfaiye, Kütahya Porselen, Hidromek, Esma Dereboy, Maxwell Inovation, Atölye Ýstanbul, Arman Tasarým Studio ve Designist markalarý ödül kazandý.
Karaca'nýn tasarýmcýlarýndan Ahmet Toplu, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, ödül almaktan çok mutlu olduklarýný belirterek, emeklerinin karþýlýðýný elde etmenin çok deðerli olduðunu söyledi.
2022 IF DESIGN AWARD gibi uluslararasý yarýþmalarda ödül kazanmanýn "iþ imkanlarýný" artýrdýðýný vurgulayan Toplu, "Özellikle Karaca gibi dünya markasý olma yolunda emin adýmlarla ilerleyen markanýn uluslararasý alanda ödüller almasý ve özellikle Avrupa'da ürünlerini ödüllü tasarýmlar olarak gururla lanse edebilmemiz bizim için çok deðerli. Bunun satýþa da çok ciddi anlamda faydasý olacaktýr diye düþünüyorum." dedi.
Toplu, sürdürebilir ürünlere son yýllarda çok önem verdiklerini anlatarak, porselenlerde hayvan kemiði yerine inci ve bambu kullanmaya baþladýklarýný aktardý.
Züccaciye sektöründe farklýlaþmada tasarýmýn þart olduðunu vurgulayan Toplu, "Bütün dünyada kabul gören tasarýmlar yapabilmeye çalýþýyoruz. Yakýn zamanda birçok ülkeye gireceðiz. Bu ülkelerde aslýnda Türk tasarýmýný, Türk sanayisini daha iyi temsil edebilmek ve bayraðýmýzý gururla dalgalandýrabilmek için 5 yýl içinde tasarýmda iyi katký yapmayý iddia edeceðiz. Çok doðru, iyi ve katma deðerli tasarým nasýl yapacaðýz ona bakacaðýz." diye konuþtu.
Toplu, Türkiye'nin mutfak konusunda geniþ bir gastronomi kültürü olduðunu ve Türk mutfaðýnýn çok deðerli olduðunu vurgulayarak, "Türk kahvesiyle dünyadaki bütün kahve çeþitlerini yapabilen kahve makinesi yaptýk. Bu ciddi bir inovasyon. Önümüzdeki zamanlarda kendimize özgü kültürel dokularýmýzý ürünleþtirip bunu da dünyaya sevdirip ve kabul ettirmek gibi hedeflerimiz var." dedi.
Toplu, kendi baþarýsýný bir üst seviye çýkarmak isteyen genç tasarýmcýlara da çok çalýþmalarýný, araþtýrmalar yapmalarýný ve Türkiye'de devlet destekli tasarým imkanlarýndan yararlanmalarýný tavsiye etti.
Designist Kurucusu Ýç Mimar Aslý Arýkan Dayýoðlu da bir Türk kadýn tasarýmcý olarak Türkiye'yi yurt dýþýnda temsil etmekten gurur duyduðunu belirtti.
Türk ekonomisine katma deðer katmaya çok önem verdiklerini belirten Dayýoðlu, "Yurt dýþýnda çok proje yapýyoruz. Almanya, New York ve Dubai gibi farklý bölgelerde iþler yapýyoruz. Bunlarý yaparken tasarýmlarý Türkiye'deki tedarikçilerle yapmaya özen gösteriyoruz. Örneðin, Almanya'da yatýrýmcýlara yaptýðýmýz projeleri Türkiye'den tedarik ederek yaptýk. Bu ayný zamanda Türkiye'de firmalara katma deðer saðlýyoruz. Hep birlikte büyüyoruz, hep birlikte kendi gücümüzle Türkiye'nin gerçekten baþarýlý bir ülke olduðunu göstermiþ oluyoruz." diye konuþtu.
Dayýoðlu, "Tasarým doðamýzda var. Her zaman ürün tasarýmý ve mimari projelerde Türkiye'yi temsil ederek güzel projelere imza atmak ve bunlarý Türk tedarikçilerle ilerletmek istiyoruz." dedi.
Dayýoðlu, genç tasarýmcýlara da "çok araþtýrma, çok gezme, çok inceleme ve telefondan yüzleri kaldýrarak çevreye bakma." tavsiyesinde bulundu.
Feltouch Yapý Tasarým Kurucu Ortaðý ve Genel Müdürü Þeref Özer ise, ihracat yaparak uluslararasý tasarým yarýþmalarýnda ödül almanýn kendilerini daha çok motive ettiðini belirterek, "Ülkemize hem katma deðerli hem de sürdürebilir tasarýmlar ekleyerek yolumuza devam edeceðiz." dedi.
Akustik ürünleri baþta Batýlý ülkeler olmak üzere 32'den fazla ülkeye ihracat yaptýklarýný, gelecekte sürdürebilir, dünyaya en az zarar verecek ürünlere odaklanacaklarýný vurgulayan Oðuz, "Ýhracat bizim en büyük hedefimiz. Bugün ihracat, ciromuzun yüzde 65'ini oluþturuyor. Bunu yüzde 90'a taþýmak gibi bir hayalimiz var.
Bunun için var gücümüzle uluslararasý arenalarda ve etkinliklerde iþ ortaklarýmýzla birlikte yer alýyoruz. Türk tasarýmcýlarýn bizlerle birlikte yol almasý bizlere daha çok þereflendiriyor. Genç tasarýmlar ve genç ekiplerimizle birlikte daha ihracatýmýzý artýrmak ve katma deðerli ürünler üretmez hedefimiz." diye konuþtu.
Feltouch Yapý'ya IF DESIGN AWARD ödülünü kazandýran ürünün tasarýmcýsý Yiðit Özer de çevreci ve geri dönüþüm malzemeden uzun yýllardýr bir þeyler yapmayý çok istediklerini belirterek, ürünün uluslararasý alanda deðer görmesinin kendilerini gururlandýrdýklarýný söyledi.
Yaþamýn kendisinde tasarýmýn olduðuna vurgu yapan Özer, "Milletler tasarýmla beraber bütünleþiyor. Firmalarda bunlara destek verdikleri zaman tek bir dünya içinde sadece sanatýn, malzemenin ve üretimin harmanlayarak baþarýlý ürünlerle taçlandýrýldýðý bir dünya yaþýyoruz. Artýk ülkemizde firmalar gerçekten yerel tasarýmcýlar ve uluslararasý tasarýmcýlarla çok güzel iþ birlikleri yaparak bu tarz uluslararasý arenalarda ülkemizi inanýlmaz baþarýlara koþturmaya devam ediyorlar." diye konuþtu.
IF DESIGN GmbH Türkiye temsili ofisinden Sinem Kocayaþ ise iF DESIGN AWARD ödül kazanmanýn giriþimcilere veya þirketlere, tasarým sektöründe marka deðeri artýrma çalýþmalarý yaparken þirketin kitlesini, satýþlarýný, bilinirliliðini ve daha birçok faktörünü arttýrmasýnda uluslararasý platformlarý ile yardýmcý olduðunu belirtti.
Kocayaþ, "Ýyi ve baþarýlý bir tasarým her zaman rakiplerinden ayrýþmak için güce sahiptir. Önemli olan baþarýnýn görünür olmasýný saðlamaktýr. IF DESIGN AWARD baþvurusunda bulunmak, finalist olmak ve ödül kazanmak tasarýmýnýzýn sektördeki konumunu tarafsýz bir þekilde tasarým deðerlenmesini saðlar." dedi.