Altýn ''güvenli liman'' olmaya devam ediyor! Vatandaþa önemli uyarý
ABONE OL

Sönmez, AA muhabirine, sektördeki geliþmeleri ve sahte altýn konusunda dikkat edilmesi gereken hususlarý anlattý.

Dünyada altýn fiyatýnýn yükseldiðini ve bunun Türkiye'ye de yansýdýðýný vurgulayan Sönmez, jeopolitik riskler devam ettiði sürece altýn fiyatlarýnda artýþýn sürebileceðini söyledi.

Sönmez, vatandaþlarýn, son yýllardaki yükseliþ eðilimi nedeniyle altýný "güvenli liman" olarak gördüklerini ve bu nedenle yatýrým açýsýndan cazip hale geldiðini dile getirdi.

Vatandaþlarýn alým satým farký az olan ürünlere yöneldiðine iþaret eden Sönmez, "Altýna yatýrým yapan vatandaþlarýmýz, genellikle 22 ayar tel bilezik, gram altýn veya darphanenin bastýðý cumhuriyet altýnlarýný tercih ediyor." diye konuþtu.

- "SAHTE ALTIN" UYARISI

Son yýllarda her alanda olduðu gibi altýn konusunda da replika ürünlerle karþýlaþýldýðýna dikkati çeken Sönmez, þu ifadeleri kullandý:

"Kuyumcular kendilerine gelen her sahte ürünü anlayacak kadar tecrübelidirler. Vatandaþlarýmýz mutlaka, tanýdýðý, bildiði ve güvenli kuyumcudan alýþveriþini yapmalý. 'Altýn cümle' bu. Kuyum yetki belgesi olan kuyumcular tercih edilmeli. Ucuz diye bilinmedik yerlerden altýn alýnmamalý. Özellikle Kuyumcular Odasýnýn denetimindeki kuyumcularý tercih etmelerini tavsiye ediyoruz. Son yýllarda internet sitelerinde de altýn satýlmaya baþlandý. Ýnternet sitelerinde replika veya sahte ürünler satýlýyor. Özellikle online alýþveriþlerde daha fazla dikkat edilmeli."

- "DARPHANE KAPASÝTESÝNÝ ARTIRMALI"

Darphanenin kapasitesini artýrmasý gerektiðini bildiren Sönmez, "Darphane gerekli kapasiteye ulaþmadýðý sürece sektörde art niyetli insanlar ve stokçular bitmez." ifadelerini kullandý.

Düðün sezonunun yaklaþtýðýný hatýrlatan Sönmez, bu dönemde kuyumculuk sektörünün daha da hareketleneceðini söyledi.

Sönmez, "Geçtiðimiz günlerde iki kamu bankasýna yetkilendirilmiþ kuyum iþletmelerinin ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasý için iþlenmemiþ altýn ithalatý kotasý tahsis edildi. Bu düzenlemeyle kuyumcular ham maddeye daha rahat ulaþabilecek. Sýkýntýsýz, talepleri karþýladýðýmýz iyi bir düðün sezonu geçireceðimizi düþünüyorum." dedi.