Bakan Bayraktar, CNN Türk'te katýldýðý programda gündeme iliþkin sorularý cevapladý. Bayraktar, Türkiye'nin Nijer'de üç tane altýn sahasýnda faaliyetlerini devam ettiðini, 2025 yýlýnda ilk altýn üretiminin gerçekleþtirileceðini söyledi.
Türkiye'nin enerjide dýþa baðýmlýlýðýný azaltmak hedefiyle yurt içi ve yurt dýþýnda petrol ve doðal gaz arama ve üretim faaliyetlerinin devam ettiðine iþaret eden Bayraktar, farklý coðrafyalarda çeþitli projeler yürütüldüðünü ifade etti.
Bayraktar, Türk tersanelerinde yapýlan Oruç Reis Araþtýrma Gemisi'nin ilk kez baþka ülkede göreve baþladýðýný, Somali'de petrole yönelik 6-7 ay sismik arama yapýlacaðýný söyledi.
Yurt dýþýnda petrol üretim faaliyetlerine iliþkin konuþan Bayraktar, "Bizim petrolde Irak'ta, Rusya'da ve Azerbaycan'da yaklaþýk günlük 40 bin varillik bir üretimimiz var. Türkiye üretimimiz bugün itibarýyla 110 bin varilin üzerine çýkmýþ durumda." ifadelerini kullandý.
Bayraktar, Gabar'da günlük üretimin 56 bin 700 varile ulaþtýðýný, Þýrnak'ta, Hakkari'de, Van'da yeni sahalarla yeni keþifler hedeflendiðini dile getirdi.
Bakan Bayraktar, CNN Türk'te katýldýðý programda gündeme iliþkin sorularý cevapladý. Bayraktar, Türkiye'nin Nijer'de Nijer'de üç tane altýn sahasýnda faaliyetlerimiz þu anda devam ediyor. Ýnþallah 2025 yýlýnda ilk altýn üretimimizi gerçekleþtireceðiz
Bayraktar, Türkiye'de toplam doðal gaz üretiminin günlük 8 milyon metreküpe ulaþtýðýný anlatarak, þu ifadeleri kullandý:
"Sakarya Gaz Sahasý'nda yaklaþýk günlük 7 milyon metreküpe geldi üretimimiz. Dolayýsýyla diyoruz ki 2,8 milyon hanenin doðal gazý artýk kendi gazýmýz olarak Karadeniz'de üretiliyor. Türkiye'nin Trakya'da az da olsa bir üretimi var. Yaklaþýk 1-1,5 milyon metreküp. Dolayýsýyla bugün itibarýyla diyebilirim ki günde 8 milyon metreküp doðal gaz üretiyoruz. 20 milyon Türkiye'de hanemiz var doðal gaz kullanan. Bunun 3 milyonu yani yüzde 15'i þu anda kendi gazýmýzý kullanýr hale gelmiþ durumda."
Bayraktar Karadeniz'de faaliyetlerin devam ettiðine iþaret ederek, "Abdülhamid Han Gemisi Amasra bölgesinde bu sabah saatlerinde sondaja baþladý. Yaklaþýk 30 gün sürecek sondaj faaliyetine baþladýk. Ýnþallah olumlu netice o bölgeden alýrýz." dedi.
Bakan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Santralinde inþaatýn devam ettiðini, Sinop ve Trakya'da projeler için görüþmeler yapýldýðýný söyledi.
Bayraktar bu alanda iþbirliðine açýk olunduðunu, Türkiye'nin ve vatandaþlarýn menfaatlerinin göz önünde bulundurulduðunu anlatarak, teklifler içerisinde en uygun elektrik fiyatýný, istihdama en büyük katkýyý sunanlarýn deðerlendirildiðini söyledi.
Akkuyu'da Türk þirketlerin inþaatýn yapýmý aþamasýnda önemli bilgi birikimi edindiklerine dikkati çeken Bayraktar, bu tecrübenin Trakya'da ve Sinop'ta kullanýlabileceðini dile getirdi.
Küçük modüler reaktörlerde batýlý þirketlerle önemli iþbirliði fýrsatlarý olduðuna deðinen Bayraktar, Amerikalý þirketler ve Amerikalý yetkililerle de görüþmeler yapýldýðýný kaydetti.
Bayraktar, halihazýrda yapýlan uygulamalar kapsamýnda dar gelirli vatandaþlarýn elektrik faturalarýnda 100 kilovatsaate kadar olan kýsmýnýn devlet olarak karþýlandýðýný belirterek, ikinci grup abonelerde ise 240 kilovatsaate kadar olan tüketimde bir bedel ödendiðini, 240 kilovatsaatin üzerinde tüketimde ise o bedelin yüzde 50 katlanarak faturalandýrýldýðýný ifade etti.
Elektrik fiyatlarýnda deðiþim olmazsa, 2025'te elektrik faturalarýnýn yaklaþýk 500 milyar liralýk kýsmýnýn devlet tarafýndan karþýlanacaðýný belirten Bayraktar, þöyle devam etti:
"2025 yýlý için yapmayý hedeflediðimiz þöyle bir husus var. Diyoruz ki bizim Türkiye'de 40 milyon abonemiz var. Bunun 10 milyonu tamamen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý üzerinden yürüttüðümüz destek grubu var. Diðer grubun içerisinde de Türkiye ortalama tüketiminin iki katýndan da fazla olan bir tüketim ve abone grubumuz var. Yani, EPDK'nin son aldýðý kararla yaklaþýk ayda 417 kilovatsaat ve yýllýk tüketimi 5 bin kilovatsaati bulan tüketici grubuna diyoruz ki, sizin bu desteklenen grubun içerisinde yer almanýza gerek yok. Siz elektriðin gerçek maliyeti neyse bu maliyetleri karþýlayýn diyeceðimiz bir döneme gireceðiz. Bu konuyla alakalý çalýþmamýzý teknik düzeyde yaptýk. Doðal gazda da benzer þekilde bir uygulama düþünüyoruz."
Bayraktar, desteðe ihtiyaç duymayan, tüketimi yüksek olan abone sayýsýnýn 1,2 milyon olarak hesaplandýðýný, camiler, cemevleri, ibadethaneler, konteyner, kentlerde yaþayanlarýn istisna kategorisine alýndýðýný kaydetti.