Artan bölgesel gücümüz diz çöktürdü: Türkiye ile uzlaþma zamanýmýz geldi
ABONE OL

Türkiye ile ABD arasýnda yürütülen F-16 görüþmeleri neticesinde ikili iliþkilerin olumlu bir ivme kazandýðýný yazan ABD basýný, Türkiye ve Amerika'nýn uzlaþma zamanýnýn geldiðini dile getirdi.

TÜRKÝYE VE ABD'NÝN UZLAÞMA ZAMANI GELDÝ

Küresel kargaþanýn yaþandýðý bir dönemde ne Türkiye'nin ne de ABD'nin birbirine yabancý kalma lüksünün olmadýðý belirtilirken Gazze ve Ukrayna'ya yakýn olmasý sebebiyle Türkiye'yi ABD için çok önemli bir konuma getirdiðinden bahsedildi.

ÇÝN, ÝRAN VE RUSYA'YA KARÞI TÜRKÝYE FAKTÖRÜ

ABD'nin Afrika, Orta Asya ve Orta Doðu'da Çin, Ýran ve Rusya nüfuzunun dengelenmesine yardýmcý olmak için Türkiye'den yararlanabileceði ifade edildi.

TÜRKÝYE ÇOK KUTUPLU DÜZENDE DEÐERLÝ BÝR ORTAK

Yazýda, "Ülkenin coðrafi konumu, bölgesel nüfuzu ve artan savunma sanayii kapasitesi, Türkiye'yi çok kutupluluk ve düzensizlik ile mücadelede deðerli bir ortak haline getiriyor" denildi.

Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaþýnda benzersiz bir rol oynadýðýna vurgu yapýldý.

TÜRKÝYE, ABD ÝÇÝN ÖNEMLÝ BÝR TEDARÝKÇÝ HALÝNE GELDÝ

Türkiye'nin yerli savunma sanayisini geniþlettiði kaydedilen yazýda, "Türkiye'nin savunma harcamalarýnýn GSYÝH'ye oraný yükseldi ve ülke artýk insansýz hava araçlarýndan tanklara ve savaþ gemilerine kadar kendi askeri ihtiyacýnýn yüzde 80'ini yerli savunma üretimiyle karþýlýyor. Ayný zamanda Ukrayna'ya silah satabilecek ve Avrupa ülkelerinin zýrhlý araçlar, kýsa menzilli füzeler, mühimmat mermileri ve insansýz hava araçlarý gibi temel savunma malzemesi stoklarýnýn yenilenmesine yardýmcý olabilecek bir konumda" ifadeleri kullanýldý.

Türkiye'nin ABD için önemli bir tedarikçi haline geldiði belirtilirken ABD ordusunun binlerce 155 mm kalibreli top mermisini Türkiye'den aldýðýndan söz edildi.

Haberde, "Türkiye'yi geleneksel alýcý rolü yerine savunma tedarikçisi olarak düþünmek, transatlantik güvenlik planlamasýnda yeni olasýlýklarýn önünü açabilir. ABD ve Türkiye, jeopolitik çýkarlarýnýn örtüþtüðü yerlerde iþbirliði fýrsatlarýný araþtýrmalýdýr. Ankara'nýn bölgesel aðýr sýklet olma arayýþý ve Washington'un Çin ve Rusya nüfuzuna karþý koyma arzusu, pratikte birbirini tamamlayýcý amaçlar olabilir." denildi.

TÜRKÝYE'NÝN AFRÝKA DÝPLOMASÝSÝ

Türkiye'nin Afrika'daki çeþitli alanlarda Çinli þirketleri geride býraktýðý belirtilirken Ankara'nýn 2007 yýlýndan bu yana Afrika ülkeleriyle kapsamlý diplomasi yürüttüðüne dikkat çekildi. Türkiye'nin yakýn zamanda Fransýz ve ABD kuvvetlerini sýnýr dýþý eden Nijer de dahil olmak üzere Doðu ve Batý Afrika'daki ülkelerle savunma iþbirliðini geniþlettiðine iþaret edildi.

"ABD, TÜRKÝYE'YÝ KAFKASYA'DA YAPICI ROL OYNAMAYA TEÞVÝK ETMELÝDÝR"

Türkiye'nin Türk devletleri olan iliþkilerine ve Kafkasya'daki nüfusuna dikkat çekilen haberde, "ABD, Türkiye'yi Kafkasya'da yapýcý rol oynamaya teþvik etmelidir. Biden yönetimi þimdi Türkiye'den Azerbaycan'ý Ermenistan'la resmi bir barýþ anlaþmasýna doðru itmesini istemeli. Eðer bu gerçekleþirse Rusya'nýn bölgedeki nüfuzunu azaltabilir" denildi.

TÜRKÝYE, GAZZE KONUSUNDA HAFÝFE ALINMAMALI

Washington'un Gazze ve Filistin konusunda Türkiye'yi hafife almamasý gerektiðinin altý çizildi. Gazze'nin istikrara kavuþturulmasý zamaný geldiðinde, Türkiye'nin inþaat sektörü ve siyasi desteðinin deðerli olacaðýndan söz edildi.

TÜRKÝYE, ÇOK KÜRESEL PARLAMA NOKTASININ ORTASINDA

Türkiye'nin ABD'nin yeni bir diyaloðu geciktiremeyeceði kadar çok küresel parlama noktasýnýn ortasýnda durduðundan bahsedilirken yazýda, "ABD Baþkaný Biden, Cumhurbaþkaný Erdoðan'la bir sonraki buluþmasýnda sadece ikili meselelerin standart listesi hakkýnda deðil, ayný zamanda daha geniþ bir sýfýrlama hakkýnda da bir görüþme baþlatma fýrsatýný deðerlendirmeli. Ankara'nýn, ticaret ve savunma ortaklýklarý konusunda ABD ve Avrupalý müttefiklerine sunabileceði çok þey var; ayrýca özellikle Türkiye'nin aktif olduðu ancak ABD'nin eriþiminin sýnýrlý olduðu bölgelerde Çin, Ýran ve Rusya'nýn nüfuzunun kontrol altýna alýnmasýna yardýmcý olmak konusunda da sunabileceði çok þey var" ifadelerine yer verildi.