Artýk Türkiye'de üretiliyor! Savunmadaki hamle kazandýrdý
ABONE OL

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliþtirilen yerli ve milli çözümler sayesinde savunma harcamalarýnýn Gayri Safi Yurt Ýçi Hasýlaya (GSYÝH) oraný geriledi, savunma kapasitesi ve ekonomiye katký arttý.

Son yýllarda Türkiye'nin savunma sanayisinde yerli ve milli üretim oranýnýn hýzla artmasý, ülkenin askeri harcamalarýnýn GSYÝH'ye oranýnda önemli bir düþüþe neden oldu. Stockholm Uluslararasý Barýþ Araþtýrmalarý Enstitüsü'nün (SIPRI) verilerine göre, Türkiye 2000'li yýllarýn baþlarýnda savunma harcamalarýný artýrarak bölgesel ve küresel etkisini güçlendirmeye odaklandý, ancak yerli ve milli savunma sanayisinin geliþmesiyle birlikte, askeri harcamalarýn ekonomik büyümeye oraný yýllar içinde geriledi.

2001 yýlýnda Türkiye'nin savunma harcamalarý 7,2 milyar dolar olarak gerçekleþirken, bu rakam ayný yýl Türkiye'nin GSYÝH'sýnýn yüzde 3,6'sýna karþýlýk geldi. O dönemde, savunma sanayisinin büyük ölçüde dýþa baðýmlý olmasý nedeniyle yüksek maliyetlerle karþý karþýya kalýnýyordu.

2002 yýlýnda yüzde 3,8'e kadar çýkan bu oran yerli üretim kapasitesinin artmasý sayesinde izleyen yýllarda düþmeye baþladý. 2023 yýlýna gelindiðinde Türkiye'nin savunma harcamalarý 17 milyar dolara yükselmesine raðmen, bu harcamalarýn GSYÝH'ya oraný yüzde 1,5'e kadar geriledi.

Bu düþüþte, yerli ve milli teknolojilerin ülke savunmasýnda kullanýlmasý etkili oldu. Böylece ekonomik maliyetler düþtü ve askeri harcamalarýn bütçe üzerindeki yükü hafifledi.

Türk savunma sanayisinin "millileþme" süreci, pek çok askeri teknolojinin yurt içinde üretilmesine olanak tanýyarak dýþa baðýmlýlýðý azalttý. Özellikle insansýz hava araçlarý (ÝHA) ve silahlý insansýz hava araçlarý (SÝHA), zýrhlý kara araçlarý, milli gemiler, füzeler ve radar sistemleri gibi birçok stratejik ürün artýk yerli kaynaklarla üretiliyor. Bu projelerin baþýný Bayraktar TB2, Bayraktar Akýncý, Anka, Aksungur gibi ÝHA/SÝHA projeleri çekti. Bunlar mühimmat, füze, silah sistemleri, milli gemiler ve askeri kara araçlarýyla desteklendi. Birçok kritik alt sistem de yerlileþtirildi.

Yerli üretim, ithalat maliyetlerini önemli ölçüde düþürdü, ayný zamanda dýþa baðýmlýlýðý azaltarak stratejik özerklik saðladý. Türkiye'nin 1970 ve 1979 yýllarý arasýnda askeri ve savunma harcamalarýnýn yüzde 50'si ithalattan oluþurken, bu oran 2000 ve sonrasýnda yüzde 10'nun altýna düþtü. Savunma sanayisinde yerlilik oraný 2002 yýlýnda yüzde 20 iken, 2023 yýlýnda bu oran yüzde 75-80'e ulaþtý. Bu baþarý, dýþ alýmlarýn maliyetini büyük ölçüde azalttýðý gibi, yerli firmalarýn teknoloji üretme kapasitesini de artýrdý.

Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi verilerine göre, Türkiye'nin savunma ihracatý da bu süreçte büyüme göstererek 2002'de 250 milyon dolar seviyelerinden 2023 yýlýnda 5,5 milyar dolara çýktý. Bu da yerli üretimin ülke ekonomisine katkýsýný gösterdi.

Yerli ve milli teknolojilerin artmasý, sadece maliyetleri düþürmekle kalmadý, ayný zamanda Türkiye'nin savunma sanayisinde daha baðýmsýz bir aktör olmasýný saðladý. Milli teknolojilerin geliþtirilmesi, envanterdeki kritik sistemlerin dýþa baðýmlýlýðýný azaltarak, ulusal güvenliðin güçlenmesine katkýda bulundu. Ayrýca yerli üretimle elde edilen teknolojiler, Türkiye'nin savunma ihracatýný artýrarak ülkeye döviz kazandýrdý ve ekonomik büyümeye katký saðladý.

Savunma sanayi projeleri, Türkiye'nin askeri, ekonomik, teknolojik geliþimine katkýda bulunurken, bu alandaki iþletme ve istihdam sayýsýný da olumlu yönde etkiledi.

Savunma sanayiine ek kaynak paketi... Bakan Þimþek: Bir kuruþu bile bütçeye girmeyecek

Tüm Avrupa bunu konuþuyor

Çelik Kubbe'yi güçlendirecek hamle! Tek bir kuruþ bile bütçeye gitmeyecek