‘Asrın Projesi’ projesi olarak nitelendirilen Kıbrıs’a su temini projesinde denizin içerisinden su götürecek boru hattı ve kara yapılarının yapımı dün düzenlenen törenle başladı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’den KKTC’ye yıllık 75 milyon metreküp içme ve sulama suyu taşıyacak KKTC Su Temin Projesi’nin Anamur ilçesindeki su geçişi ve kara yapılarının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, böylesine önemli bir projenin temel atma törenine katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. ‘KKTC Su Temin Projesi’ 7 Mart 2011’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Alaköprü Barajı’nın temelinin atılmasıyla başladığını hatırlatan Eroğlu, 7 Mart 2014’te projeyi bitireceklerini vurguladı.
1.1 milyar liralık yatırım
Eroğlu, şunları söyledi: “Dünyada ilk kez uygulanacak deniz boru hattı ile adaya su sağlayacak KKTC İçmesuyu Temini Projesi, 2 adet baraj, toplam 107 kilometre boru hattı ile 2 adet terfi merkezinden oluşuyor. 75 milyon vatandaşımız gibi benim de Kıbrıs’la gönül bağlarım var. Kıbrıs bizim canımız, ne yapılsa azdır diye düşünüyorum. Kıbrıs’a ne gerekiyorsa yapacağız.” Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı İrsen Küçük de, bu dev projenin 1 milyar 117 milyon liralık büyük bir proje olduğunu belirtti. Başbakan Küçük “Projenin 811 milyon liralık bölümü, KKTC’ye gidecek olan suyun ihale bedelidir. Geriye kalan 300 milyon liralık bedel ise KKTC içerisindeki dağılan ağ içindir. Toplam 1 milyar 117 milyon liradır. Bu rakam KKTC’nin bir yıllık bütçesinin yüzde 35’i kadardır. Yani bu yatırımın anlamını rakamlarla da ifade etmek gerekmektedir” diye konuştu.
DÜNYADA İLK KEZ YAPILACAK
Eroğlu, proje hakkında şu bilgileri verdi: “Anamur’daki Dragon Çayı gerçekten çok verimli bir çay. 700 milyon metreküp suyu var. Kıbrıs’ın su ihtiyacı var, Anamur’un sulama suyu ihtiyacı var. Alaköprü Barajı’nın temeli atıldı. Burada 130 milyon metrekup su biriktireceğiz. Buranın tam karşısında Geçitköy Barajı’nın temelini attık. Buradan 75 milyon metreküp suyu karşıdaki Geçitköy Barajı’na aktaracağız. Suyu askıda gidecek borularla aktaracağız. Zeminden gitmeyecek, çünkü Türkiye ile Kıbrıs arasında bin 450 metre derinlikte çukur var. Dünyada ilk defa 250 metre derinlikte askıda borularla Kıbrıs’a su götüreceğiz. Bu yönüyle dünyada bir ilk olan bir proje. Yaklaşık 107 kilometre boru hattıyla, 80 kilometresi deniz altından olmak üzere, canımız ciğerimiz KKTC’ye su götüreceğiz. Kıbrıs’a bu su hayat verecek. Hükümet olarak Kıbrıs’a her türlü desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz.” Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da KKTC Su Temin Projesi’nin, her ne kadar kendini Türkiye’den uzak görse de Kıbrıs Rum Kesimi’ne doğal komşusunun Türkiye olduğunu bir kez daha hatırlattığını söyledi. Atalay “Kıbrıs Rum Kesimi artık adada Kıbrıs Türkü’nün varlığını ortadan kaldırarak bir gelecek tasarlamak yerine barışçıl bir çözümün faydalarını görmelidir” dedi. Atalay, su projesinin kabloyla adaya elektrik götürülme projesinin takip edeceğini söyledi.