Atýklarýn yüzde 85'i kaðýt... Geri dönüþümler ekonomiye kazandýrýlýyor
ABONE OL

Türkiye Ýstatistik Kurumu'nun geçen yýlki atýk verilerine göre, Türkiye'de her gün 80 bin tondan fazla çöp üretildi. Bunun büyük bir çoðunluðunu ise kaðýt, plastik, cam ve bitkisel atýklar oluþturdu.

Son yýllarda hýzla yaygýnlaþan ve kýsa sürede sektör haline gelen geri dönüþüm çalýþmalarýyla ülke ekonomisine büyük katký saðlandý.

Özellikle Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn eþi Emine Erdoðan'ýn himayelerinde, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca yürütülen "Sýfýr Atýk" projesiyle de geri dönüþümde önemli mesafe katedildi.

Bu kapsamda Mamak'ta kaðýt ve plastik atýklarda 1996'dan beri faaliyet gösteren Bakanlýk lisanslý bir atýk deðerlendirme tesisinde de da günde 60 ton atýk geri dönüþtürülüyor ve bu sayede yýlda 1 milyondan fazla aðacýn kesilmesi engelleniyor.

- "ATIKLARIN YÜZDE 85'Ý KAÐIT"

Firmanýn çevre mühendisi Fatih Karakaya, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, çöplerin geri dönüþüm sürecini anlattý.

Atýk yönetimi firmasý olarak kaðýt, karton, naylon, pet þiþe ve plastik atýklarýn geri dönüþümünü saðladýklarýný belirten Karakaya, "Tesise gelen atýklarýn çoðunu sanayi kuruluþlarý, okullar, kamu kurum ve kuruluþlarýndan temin ediyoruz. Sýfýr atýk toplama aracýmýzla QR kod yardýmýyla bildirim yapýyor ve biz de bu atýklarý topluyoruz." dedi.

Topladýklarý atýklarý tesise getirdikten sonra kategorilere ayýrdýklarýný bildiren Karakaya, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Ayrýþtýrýlan atýklar pres makinesiyle sýkýþtýrýlýyor. Daha sonra stok alanýnda biriktirilen atýklar, ilgili fabrikalara yönlendiriliyor. Ýlgili fabrikalara giden atýklar, büyük kazanlara atýlýyor ve kaðýt hamuruna karýþtýrýlýyor ve tekrar geri dönüþüme gönderiliyor. Firmamýzda günlük ortalama 60 ton atýk geri dönüþtürülüyor. Bunlarýn yüzde 85'i kaðýt atýðýndan, geri kalan kýsmý ise plastik atýklardan oluþturuyor. Yýlda 1 milyondan fazla aðacýn kesilmesini engelliyoruz."

Karakaya, atýklarýn ilk basamak olan evlerde, iþ yerlerinde ve tesislerde yani kaynaðýnda doðru ayrýþtýrýlmasý gerektiðini vurgulayarak, vatandaþlara evsel atýklarýný kategorilerine göre ayýrmalarý gerektiðini, bunun hem doðaya hem de ekonomiye büyük katký saðlayacaðýný belirtti.