Avro Bölgesi'nde yatýrýmcý güveni zirvede
ABONE OL

Piyasalara iliþkin araþtýrmalar yapan ve merkezi Frankfurt'ta bulunan Sentix, 1174 yatýrýmcýnýn katýlýmýyla gerçekleþtirdiði haziran ayýna iliþkin Avro Bölgesi Genel Yatýrýmcý Güven Endeksi verilerini açýkladý.

Buna göre, mayýsta eksi 3,6 olan Avro Bölgesi Genel Yatýrýmcý Güven Endeksi, bu ay 3,9 puanlýk artýþla 0,3'e yükseldi. Böylece endeks artýþ eðilimini art arda sekizinci aya taþýdý. Þubat 2022'den beri en yüksek seviyesine çýkan endekse iliþkin beklenti, eksi 1,8'e yükselmesi yönündeydi.

Yatýrýmcýlarýn gelecek 6 aya iliþkin beklentilerini ölçen Beklentiler Endeksi de 7,8'den 10'a çýkarak Þubat 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaþtý.

Mevcut Durum Endeksi de eksi 14,3'ten eksi 9'a çýkarak, artýþýný sekizinci aya taþýdý. Endeks, Mayýs 2023'ten bu yana en yüksek seviyesine çýktý.

Sentix Genel Müdürü Patrick Hussy, Avro Bölgesi ekonomisinde toparlanmanýn devam ettiðini belirterek, toparlamanýn sadece "yavaþ ve küçük adýmlarla" gerçekleþtiðini ifade etti.

Hussy, "Ekonomideki toparlanma art arda 8 aydaki iyileþmenin ardýndan ivme kaybetmiþ durumda." Ifadesini kullandý.

- "ALMANYA'DA DA EKONOMÝK TOPARLANMA YAVAÞ DA OLSA DEVAM EDÝYOR"

Ekonomisi ihracata dayalý Almanya'da Genel Yatýrýmcý Güven Endeksi, haziranda 5 puanlýk artýþla eksi 12,5'e yükselerek Nisan 2023'ten beri en yüksek seviyesine ulaþtý.

Hussy, "Almanya'da da ekonomik toparlanma yavaþ da olsa devam ediyor" deðerlendirmesinde bulunurken bununla birlikte ülkedeki Mevcut Durum Endeksi'nin eksi 26,3 puanla hala koyu kýrmýzýda yer aldýðýný belirtti.

Sentix Genel Müdürü Patrick Hussy, "Almanya'da Beklentiler Endeksi'nin 2,3 puana yükselmesi, Alman ekonomisinin içinde bulunduðu vahim durumun sadece kademeli olarak hafiflediðini ve stagflasyon (kalýcý enflasyonla birlikte durgunlaþan ekonomi) konusunun önümüzdeki aylarda da gündemde kalmaya devam edeceðini gösteriyor. " deðerlendirmesinde bulundu.

Alman ekonomisi, 2 yýllýk durgunluk döneminin ardýndan yýlýn ilk çeyreðinde yüzde 0,2 büyüme kaydederek teknik resesyona girmekten kýl payý kurtulmuþtu.

Ülke ekonomisi, özellikle bölgedeki diðer ülkelere oranla daha büyük bir rol oynayan imalat sektöründeki kalýcý zayýflýk nedeniyle kýrýlganlýðýný koruyor.

Alman hükümeti, 2024 için daha önce yüzde 0,2 olarak açýklanan resmi büyüme beklentisini, 24 Nisan'da "hafif konjonktürel iyileþme iþaretleriyle" revize ederek yüzde 0,3'e yükseltmiþti.