Avrupa ile BALO zamanı
ABONE OL

Avrupa’ya mal ihracında zorluk yaşayan Anadolu girişimcisi için yeni bir bağlantı daha kuruldu. Anadolu’dan Avrupa’ya ilk defa tarifeli tren seferleri ile konteyner taşımacılığı başladı. Anadolu’da üretilen ürünleri demiryoluyla Avrupa’ya ulaştırmayı hedefleyen Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar (BALO) projesi kapsamında ilk tren dün Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı törenle Manisa’dan Münih’e hareket etti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde yürütülen sistem sayesinde firmalar karayolu taşımacılığındaki ülke geçişi masrafından da kurtulmuş olacak. Demiryolu taşımacılığı ile karayoluna göre yüzde 30 maliyet düşüşü gerçekleşecek. İlk tren seferinin yapıldığı törende konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, karayolu ile Almanya’ya beş günde yük taşıması yapıldığını ifade ederek “Tren ile de beş günde taşıma olacak. Yüzde 30 daha ucuz olacak. Bu sayede Türk özel sektörünün rekabetçi gücü artacaktır. Manisa’dan başlayıp tüm Anadolu’ya yayılacak” dedi.

Yıldırım’dan TOBB’a teklif

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım da, TOBB’a demiryolu işletmesi için teklifte bulundu. 1 Temmuz’da milletvekillerinin desteği ile demiryollarının serbestleşmesine ilişkin yasanın çıktığını hatırlatan Yıldırım “13 bin km demiryolu hattını herkes kullanabilir. Bu büyük fırsatı kullanmak için TOBB bir yapılanmaya gidebilir. Sadece demiryolları için yük taşıma değil aynı zamanda demiryollarında kendi adına taşımacılık yapması, lojistik hizmetleri verilmesi için adımları atmalıdır” dedi. BALO Projesi’ne de değinen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, beş günlük sürenin daha da kısaltılması gerektiğine dikkat çekerek sınır geçişlerindeki zaman kaybının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Çözüm sürecine ilişkin de değerlendirmelerde bulunun Yıldırım, 8 Eylül’ün Manisa’nın kurtuluş günü olduğunu hatırlatarak “Sekteye uğratanlar o günleri düşünmelidir. Şartlar ne olursa olsun ayyıldızlı bayrağımız göklerde dalgalanmaya devam edecek” dedi.

Uydudan takip sistemi

BALO AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz da trenlerde online uydu aracılığı ile konteynerlerin takip edilebileceğini belirtti. TCDD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Karaman ise ulaşım maliyetlerin düşürülmesi için çalıştıklarını söyledi.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

BALO Projesi ile Anadolu’nun farklı şehirlerinde üretilen ürünler, lojistik merkezlerinde birleştirilerek buralardan blok trenlerle Bandırma’ya getirilecek. Yükler, buradan konteyner gemilerle Tekirdağ’a, oradan da tarifeli blok trenlerle Avrupa’ya taşınacak. Kombine taşımacılığa iyi bir örnek oluşturan bu modelle hem zamandan hem de taşıma ücretlerinden tasarruf edilmiş olacak. Ayrıca Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye gelecek yükler de yine benzer şekilde varış noktalarına ulaştırılacak. Öncelikli olarak haftada iki defa trenle Münih ve Köln’e yükler taşınacak. 2014 başında haftalık karşılıklı 5 blok tren olacak. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı odalar başta olmak üzere BALO’nun ülke geneline yayılmış bir ortaklık yapısı bulunuyor.