Ticaret Bakaný Ömer Bolat, "Türkiye-Irak Genel Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti Programý ile B2B Görüþmeleri" kapsamýnda gerçekleþtirilen "Irak Genel Ticaret Heyeti" programýna devam ediyor.
Baðdat'ýn ardýndan Basra'ya geçen Bakan Bolat, burada Türk ve Iraklý iþ insanlarý ile bir araya geldi.
"VERÝMLÝ BÝR PROGRAM GERÇEKLEÞTÝRECEÐÝMÝZE YÜREKTEN ÝNANIYORUM"Bakan Bolat'ýn katýlýmýyla gerçekleþtirilen programýn Basra ayaðýnýn açýlýþýnda konuþan Gültepe, Irak'a her sektörden geniþ katýlýmlý bir heyetle geldiklerini ifade etti.
Gültepe, dün Baðdat'ta son derece verimli görüþmeler gerçekleþtirdiklerini belirterek, "Bugün Basra'dayýz. Burada da verimli bir program gerçekleþtireceðimize yürekten inanýyorum." diye konuþtu.
TÝM'in Türkiye'de ihracatýn çatý kuruluþu olduðunu ifade eden Gültepe, "150 bini aþkýn ihracatçýmýzý temsil ediyoruz. Bu büyük aileye her ay binin üzerinde yeni firmamýz katýlýyor. Yani her ay binden fazla firmamýz ihracata baþlýyor." dedi.
TÝCARETTE YENÝ BÝR SAYFA MESAJIGültepe, TÝM olarak Türkiye'de dýþ ticareti ilgilendiren tüm konularda aktif rol aldýklarýný belirterek, ticaret heyetlerinin, faaliyetleri arasýnda önemli yer tuttuðunu, burada baþlatacaklarý yeni iþbirlikleriyle karþýlýklý ticarette yeni bir sayfa açmayý arzu ettiklerini söyledi.
Türkiye ve Irak arasýndaki ticaret hacminin yýllar içinde önemli ivme kazandýðýna iþaret eden Gültepe, "Türkiye, Irak'ýn ihracatýnda 11. sýrada yer alýyor. Ýthalatýnda ise Çin'den sonra 2. sýradayýz. Geçen yýl 12,8 milyar dolarlýk ihracat gerçekleþtirdik. Ýthalatýmýz ise 1,5 milyar dolar düzeyinde oldu." diye konuþtu.
"KALKINMA YOLU PROJESÝ ÝLE ÝÞBÝRLÝÐÝMÝZ ÇOK DAHA GÜÇLENECEK"
Mustafa Gültepe, Irak'ýn bu coðrafyada Türkiye'nin en büyük ihracat pazarý olduðunun altýný çizdi.
Ýki ülke arasýnda hububat, kimyevi maddeler, mobilya, çelik gibi sektörlerde güçlü iþbirliðinin olduðunu ifade eden Gültepe, "Ülkenizde Türk ürünlerinin tercih edilmesi, ekonomilerimizin birbirini nasýl tamamladýðýný gösteriyor." dedi.
"Basra, Kalkýnma Yolu Projesi'nin baþlangýç noktasý. Türkiye, 1200 kilometrelik demir yolu ve otoyol aðýyla burada inþa edilen Fav Limanýna baðlanacak. Böylece Avrupa'dan Körfez ülkelerine kesintisiz bir ticaret koridoru oluþacak. Bu koridor birçok avantajý beraberinde getirecek. Örneðin ürün sevkiyat süresi kýsalacak, lojistik maliyeti düþecek, ekonomik iþbirliðimiz güçlenecek ve ülkelerimiz arasýnda ticaret hacmi büyüyecek."
"IRAK'IN ÝNÞA SÜRECÝNDE ÝÞBÝRLÝÐÝMÝZÝN ARTARAK DEVAM ETMESÝNÝ DÝLÝYORUM"
Irak ile ticarette hizmet ihracatýnýn da önemli bir yere sahip olduðunu vurgulayan Gültepe, özellikle müteahhitlik firmalarýnýn Irak'ta çok önemli projeler yürüttüðünü dile getirdi.
Gültepe, Irak'ta pek çok altyapý, yol, alýþveriþ merkezi, saðlýk ve eðitim yapýlarýnda Türk müteahhitlerin imzasýnýn olduðuna iþaret ederek, þöyle devam etti:
"Heyetimizde de müteahhitlik firmalarýmýzýn temsilcileri yer alýyor. Irak'ýn inþa sürecinde iþbirliðimizin artarak devam etmesini diliyorum. Ülkelerimiz arasýnda köklü baðlar bulunuyor. Ortak tarihimiz, kültürel yakýnlýðýmýz, hatta akrabalýk iliþkilerimiz mevcut. Biz Irak halkýnýn yanýnda olmaktan gurur duyuyoruz. Ülkemiz coðrafi yakýnlýðý ve deneyimiyle Irak'ýn her bölgesine güçlü destek saðlýyor. Tarihi dostluðumuzu, ticaretle güçlendirmeyi arzuluyoruz."
Gültepe, "Irak'ta yürütülen projelerde aktif rol üstlenmeye ve ticareti her alanda ileriye taþýmaya hazýrýz." ifadelerini kullandý.