Bakanlýktan yapýlan yazýlý açýklamaya göre, Azerbaycan'ýn baþkenti Bakü'de düzenlenen Birleþmiþ Milletler Ýklim Deðiþikliði Çerçeve Sözleþmesi 29. Taraflar Konferansý'nda (COP29) 2050 net sýfýr hedefine ulaþmak için nükleer enerjinin önemi bir kez daha güçlü bir þekilde dile getirildi.
Geçen yýl Dubai'de düzenlenen COP28'de, ABD'nin baþlattýðý ve nükleer alanýnda önde gelen Fransa, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerin imzaladýðý "Nükleer Enerjiyi Üç Katýna Çýkarma Deklarasyonu"na bu yýl 6 ülke daha imza attý. Ýmzacýlardan biri de Türkiye oldu.
Deklarasyon, küresel gündemin merkezinde yoðun þekilde yer alan nükleer enerjinin elektrik üretimindeki payýnýn artýrýlmasýný hedefliyor. Türkiye de attýðý bu imza ile taraf olan diðer ülkeler gibi küresel nükleer enerji kurulu gücünü 2020'ye göre 2050'de 3 katýna çýkarma konusunda ortak çalýþma taahhüdünde bulundu.
Açýklamada görüþlerine yer verilen Bakan Bayraktar, dünyanýn 2050'de net sýfýr emisyon hedefine ulaþabilmesi ve küresel sýcaklýk artýþýnýn 1,5 dereceyle sýnýrlandýrýlmasý için nükleer enerjinin kilit bir rol oynadýðýna dikkati çekerek, "Geçtiðimiz yýl Dubai'de düzenlenen COP28'de ABD'nin baþý çektiði 25 ülke 'Nükleer Enerjiyi Üç Katýna Çýkarma Deklarasyonu'nu imzalamýþtý. Türkiye olarak biz de Bakü'de devam eden COP29'da bu deklarasyona imza atan ülkeler arasýna dahil olduk. Bildirgeyi onaylayan toplam ülke sayýsý da 31'e çýktý. Deklarasyon teknoloji geliþimi, insan kapasitesinin artýrýlmasý ve finansman olanaklarýnýn geniþletilmesine de hizmet edecektir." ifadelerini kullandý.
Türkiye'nin de iddialý bir nükleer programý olduðunu vurgulayan Bayraktar, "Ülkemizde þu anda inþa halinde olan ve toplam kapasitesi 4,8 gigavat olan Akkuyu Nükleer Santrali, bu yolculukta önemli bir dönüm noktasýný temsil ediyor. Dört ünitenin 2028 yýlý sonuna kadar faaliyete geçmesini planlýyoruz. Devreye aldýðýmýzda elektrik ihtiyacýmýzýn yüzde 10'unu tek baþýna karþýlayabilecek." bilgisini paylaþtý.
Bayraktar, Sinop ve Trakya bölgelerinde iki nükleer daha santral yapmayý, büyük nükleer santrallerin yanýna yeni nesil küçük modüler reaktörleri de dahil etmeyi planladýklarýný belirterek, "2050 yýlýna kadar 20 gigavat nükleer kurulu gücümüzü devreye alarak net sýfýr emisyon hedefine katký sunacaðýmýza inanýyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan açýklamada þu bilgiler paylaþýldý:
"Halihazýrda dünyada 31 ülkede 415 nükleer santral bulunuyor. Toplam nükleer enerji kurulu gücü ise 400 gigavat düzeyinde. Büyük hedef 2050'ye kadar bunu 1200 gigavata çýkarmak. Deklerasyona taraf olan ülkeler hedeflerini de açýklamaya baþladý. ABD, COP29 sürecinde bu kapsamdaki yol haritasýný ilan etti. ABD nükleer kurulu gücüne ilave 200 gigavat ekleyeceðini duyurdu. Bu yolda küçük modüler reaktörlerin önemli bir yer tutacaðý vurgulandý. Diðer taraftan bir çok küresel þirket de elektrik ihtiyacýnýn karbonsuzlaþmasý için nükleer enerji planlarýný dünya kamuoyu ile paylaþtý."