Bakan Bayraktar duyurdu: Elektrik ve doðal gaza 3 ay zam yok
ABONE OL

Bayraktar, Bakanlýkta gazetecilerle bir araya gelerek enerji gündemine iliþkin açýklamalarda bulundu.

Ýran-Ýsrail geriliminin arz güvenliðine etkilerine deðinen Bayraktar, Türkiye'nin Ýran'la petrol ve petrol ürünü ticaretinin olmadýðýný ancak bu ülkeden yýllýk 7-8 milyar metreküp doðal gaz tedarik ettiðini belirtti.

Bayraktar, bu rakamýn Türkiye'nin yýllýk ihtiyacýnýn yüzde 13-15'ine tekabül ettiðini dile getirerek, "Eðer doðal gaz boru hatlarýna, doðal gaz altyapýsýna bir sýkýntý gelirse burada arzla alakalý bizi etkileyebilecek bir durum olabilir. Bizim özellikle temel stratejimiz, burada tedariki çeþitlendirmek. Biz, kaynaklarýmýzý bir tek ülkeye, birkaç ülkeye baðlý deðil de daha farklý kaynaklara yayabilmek adýna önemli bir altyapý yatýrýmý yaptýk." ifadelerini kullandý.

GAZ ÝHTÝYACININ YARISI LNG'DEN

Türkiye'nin doðal gazý, boru hattý dýþýnda sývýlaþtýrýlmýþ doðal gaz (LNG) þeklinde temin etmek için son yýllarda LNG terminalleri ve yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaþtýrma ünitelerini (FSRU) hayata geçirdiðine dikkati çeken Bayraktar, son dönemde yaptýklarý uzun vadeli LNG tedariki anlaþmalarýnýn da tedarik çeþitliliði stratejisinin parçasý olduðunu vurguladý.

Bayraktar, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Türkiye, gaz ihtiyacýnýn rahatlýkla yarýsýný sývýlaþtýrýlmýþ doðal gaz olarak gemilerle tedarik edilebilir. Dolayýsýyla çeþitlendirmenin bir bacaðý budur. Bir diðeri, depolarýn kabiliyetini, hacimlerini artýrmak. Þu anda 5,8 milyar metreküplük bir depo kabiliyetimiz var. Kýþa girerken bunlarý hýzlý bir þekilde dolduruyoruz. Kýþa dolu depolarla girmek istiyoruz. Hedefimiz, her yýl olduðu gibi bu sene de budur. Bir diðeri de yapacaðýmýz diðer anlaþmalarla, belki bu hafta sonuna doðru, perþembe günü Rusya'ya gideceðim. Orada bir uluslararasý gaz konferansý var. Dolayýsýyla mevcut tedarikçilerimizle de farklý anlaþmalar yapabiliriz."

Körfez bölgesinde oluþacak bir gerilimin küresel petrol ve gaz piyasasýna doðrudan etkilerinin olabileceðine dikkati çeken Bayraktar, Türkiye'nin bu tür etkileri aþmak için Irak ile geliþtirilen Kalkýnma Yolu Projesi'nin güzergahýna petrol ve doðal gaz boru hatlarý inþa edilmesini önerdiðini, bu hatlarýn Körfez'de bir gerilim çýkmasý durumunda mevcut güzergahlara alternatif olabileceðini Iraklý makamlara ilettiklerini söyledi.

YIL SONUNA KADAR ZAM YOK

Bayraktar, Türkiye'de arz güvenliðini saðlamak için tedbir aldýklarýnýn altýný çizerek, "Fiyatlarla alakalý zaten ciddi bir desteðimiz var. Özellikle doðal gaz fiyatlarýndan bahsediyorum. Elektrik ve doðal gaza bu yýl sonuna kadar zam yok." açýklamasýnda bulundu.

Doðal gaz ve elektrik konusunda destek gruplarýný belirlemek için çalýþmalar yürüttüklerini anlatan Bayraktar, þu bilgileri paylaþtý:

"Gerçekten ihtiyaç sahibi olacak gruplarýn desteklenmesi, bu anlamda yüksek tüketimi olan gruplarýn bu destek mekanizmalarýndan daha az istifade etmesi ya da istifade ettirilmemesi gibi bir stratejinin içerisindeyiz. Yýl sonuna kadar fiyat artýþý öngörmüyoruz. Bunlarý yaparken enflasyonu dikkate alarak hareket ediyoruz. 2025 yýlý için özellikle evinde 400-500 kilovatsaat aylýk tüketimi olan birisinin tüketiminin sebebi büyük oranda ya daha büyük evi olduðu için, belki elektrikli araç kullandýðý için vesaire gibi þeylerdir. Bu tüketim gruplarýnýn yüksek gelir grubunda olduðunu düþünüyoruz. Dolayýsýyla kim ne kadar para kazanýyor ona bakmýyoruz ama tüketimine bakacaðýz ve o tüketim grubunda Türkiye ortalamasýnýn 2 katý üzerinde tüketimi olan tüketicilere diyeceðiz ki: 'Siz, bu iþin bedelini ödeyin ki biz doðru kesimleri destekleyelim ve onlara yeterince bütçe ayýralým'. Böyle bir çalýþmayý yapýyoruz. Bunu kamuoyumuzla kýsmen paylaþtýk ama önümüzdeki günlerde de daha detaylý inþallah paylaþýrýz."

Elektrikte Türkiye'nin ortalama tüketiminin 200 kilovatsaat civarý olduðuna dikkati çeken Bayraktar, doðal gaza iliþkin, "Doðal gazda da biraz daha hassas bir çalýþmaya ihtiyaç var çünkü doðal gazda Erzurum'daki bin metreküple Antalya'daki bin metreküp ayný deðil. Erzurum'da normal vatandaþ bin metreküp kullanýr. Ýþte 100 metrekare, 120 metrekare evi olan bir insan ama Antalya'da belki evi 500 metrekare de olsa yýlda 500 metreküp tüketir. Dolayýsýyla il bazlý ve iklim bazlý orada özel bir deðerlendirmeye ihtiyaç var diye düþünüyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

PETROL VE GAZ ARAMALARI

Oruç Reis Sismik Arama Gemisi'ni 5 Ekim'de Somali'ye uðurlarken Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn Sao Tome ve Principe Baþbakaný Patrice Emery Trovoada ile de görüþtüðünü anýmsatan Bayraktar, "Onlarla da benzer bir anlaþma, çerçeve anlaþma yaptýk. Tabii orada iki yabancý þirketin þu anda aktif sahalarý var. Bunlardan bir tanesi Total, bir tanesi Shell. Totalle çok yeni imzalamýþlar. Biraz önce belirttiðim gibi biz buralarda Somali örneðinde olduðu gibi tek baþýmýza operatör olarak, her yerde böyle olmak zorunda deðil. Ortaklýklar vasýtasýyla buralarda olabiliriz." ifadelerini kullandý.

Bayraktar, Karadeniz'e uluslararasý iki enerji þirketinin ilgi gösterdiði bilgisini paylaþarak, "Bizim þöyle bir stratejimiz var: 'Bu projeye gerçekten katma deðer getirecek, deðer katacak bir þey olduðu zaman bu sahalara ortak bakmalýyýz.' diyoruz. Bir de kendi payýmýzdan bir þey verirken, mesela o þirketlerden birine 'Senin de dünyanýn her yerinde varlýklarýn var. Sen, bize o varlýklardan neyi öneriyorsun?' diyoruz. Mesela bize Mýsýr'daki sahalarda öneriler geldi. Mýsýr'la görüþmemizdeki konulardan bir tanesi de bu mesela. Dolayýsýyla iþbirliklerinden bir tanesi, Mýsýr sahalarýnda petrol, doðal gaz arama konusu olabilir. Dolayýsýyla Karadeniz'deki ortaklýða böyle bakýyoruz." görüþünü paylaþtý.

"MISIR, TÜRKÝYE'NÝN FSRU TESÝSLERÝNÝ KÝRALAMAK ÝSTÝYOR"

Türkiye ve Mýsýr'ýn enerji alanýndaki iþbirliði projelerine de deðinen Bayraktar, Mýsýr'ýn Türkiye'nin yüzer gazlaþtýrma tesislerini (FSRU) kendilerinin ihtiyaç duyduðu yaz döneminde kiralamak suretiyle kullanmak istediðini söyledi.

Bayraktar, bu çerçevede Mýsýr'ýn Türkiye'nin Hatay-Dörtyol'daki FSRU'sunu kendi limanlarýna göndermesini istediðini dile getirerek, "(Dörtyol'daki Ertuðrul Gazi FSRU) Gemiyi kýþ dönemi çok yoðun olarak kullanýyoruz, arz güvenliði vesaire ama yazýn doðal gaz ihtiyacýmýz ve tüketimimiz çok düþtüðü için böyle bir þeye sýcak bakýyoruz. Mecliste aslýnda bunun bir kanuni altyapýsýný yaptýk. Yüzer tesislerin yüzerek bir yerlere gitmesi...Fas ile böyle bir proje geliþtirmiþtik. Þimdi Mýsýr'ýn gündeminde de önemli konulardan bir tanesi açýkçasý bu." þeklinde konuþtu.

LÝBYA ÝLE ENERJÝ ÝÞBÝRLÝÐÝ

Türkiye'nin Libya ile enerji iþbirliðine deðinen Bayraktar, "Libya'da karada ve denizlerde üzerinde konuþtuðumuz sahalarda þu anda ruhsat aþamasýna gelmiþ durumdayýz. Oralarda artýk daha yoðun, aktif olmamýz lazým. O çalýþmanýn içerisindeyiz. Libya'daki görüþmelerimizin özünde bu vardý." ifadelerini kullandý.

Bakan Bayraktar, Ýsrail'e uçak yakýtý gönderildiði iddiasýna iliþkin þunlarý kaydetti:

"Bir, ham petrol boru hattýndan uçak yakýtý gittiði iddia ediliyor. Ham petrolü alýp uçaða koyarsanýz o uçak kalkmaz, kalkamaz. Dolayýsýyla böyle bir þey asla söz konusu deðil. Þu anda Ceyhan'dan ham petrol dahi Ýsrail'e gitmiyor. Kaldý ki Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattý, özellikle özel bir hükümetler arasý anlaþmayla Meclisten geçmiþ ve Türkiye, bu petrole herhangi bir kýsýtlama getirmeyeceðini ifade etmiþ durumda ama buna raðmen Ceyhan'dan herhangi bir Ýsrail'e yükleme söz konusu deðil. Buna raðmen iþte bu konu abartýlarak petrol ürününe dönüþtürülmüþ yani jet yakýtý. Bugüne kadar öyle bir þey keþfedilmiþ deðil. Dolayýsýyla böyle bir þeye sizler vesilesiyle açýklýk getirmiþ olayým."

"Hindistan'da enerji alanýnda yeni bir sürece giriyoruz." diyen Bayraktar, Hindistan'ýn dünyanýn en büyük nüfusuna sahip, geliþen enerji pazarlarýndan olduðunu ve Þubat 2025'te bu ülkeye ziyaret planladýklarýný, iliþkilerin bu enerji çerçevesinde daha ileri gidebileceðini sözlerine ekledi.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar
  • Bakan Bayraktar
  • elektrik
  • doðal gaz