Gaziantep Sanayi Odasý'nda düzenlenen Gaziantep Enerji Zirvesi'nde konuþan Bayraktar, kentin ekonomik açýdan Türkiye'nin önemli þehirlerinden biri olduðunu söyledi.
Dünyada enerjide büyük bir dönüþümün yaþandýðýný belirten Bayraktar, bu anlamda Türkiye'yi en iyi þekilde bu sürece hazýrladýklarýný ifade etti.
Dünyada güneþ ve rüzgar enerjisi yatýrýmlarýnýn gittikçe arttýðýna dikkati çeken Bayraktar, þunlarý kaydetti:
"Biz Türkiye'yi mutlaka Cumhurbaþkaný'mýzýn Türkiye Yüzyýlý vizyonunda en önemli enerjiyle ilgili husus Türkiye'yi mutlaka tam baðýmsýz ülke haline getirmemiz gerekiyor. Bugüne kadar olduðu gibi bizim enerji politikasý odaðýnda dýþa baðýmlýlýðý düþürmek var. Bunu saðlarken yeni bir zorlukla karþý karþýyayýz. Türkiye ayný zamanda iklim deðiþikliði ile mücadele eden bir ülke. Türkiye'nin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarýný azami düzeyde kullanmasý lazým. Çok kýsa bir süre önce Ýstanbul'da uluslararasý bir toplantýyla Türkiye'nin 2035 enerji vizyonunu ortaya koyduk. Çok iddialý bir program oldu. Türkiye'nin bugün kurulu gücünü yaklaþýk 4 katýna çýkaracak önümüzdeki 11 yýl içinde. Türkiye olarak her yýl güneþten ve rüzgardan 8-9 bin megavat yeni kurulu güç yapmamýzý saðlayacak. Bizim geçmiþ ortalamamýza bakýn 2 bin 500-2 bin 700 megavat yapmýþýz 2014 sonrasý aðýrlýk olarak. Biz þimdi bunu 3 kat artýrmak istiyoruz. Dolayýsýyla bunu nasýl yapacaðýz. Biz bu yýldan baþlayarak inþallah 2024 bunun ilk adýmý olacak. Biz 5 bin megavat kurulu güce sizlerin yatýrýmlarýyla ulaþacaðýz. Ama bu yetmez daha ileri gitmemiz lazým."
Yatýrýmcýlarýn önünde bazý sýkýntýlarýn olduðunu belirten Bayraktar, bunu aþmak için yeni çalýþmalar yaptýklarýný belirtti.
Bir rüzgar santralinin inþa aþamasýna gelmesinin neredeyse 4 yýlý bulduðuna iþaret eden Bayraktar, bunu 1,5-2 yýla düþürmeyi hedeflediklerini kaydetti.
- DÝÐER KONUÞMACILAR
Programda konuþan Enerji Piyasasý Düzenleme Kurumu (EPDK) Baþkaný Mustafa Yýlmaz, dünyada en büyük adaletsizliklerin odaðýnda enerji mücadelesinin yer aldýðýný belirtti.
Küresel elektrik talebindeki artýþýn ilerleyen yýllarda artmasýnýn öngörüldüðünü aktaran Yýlmaz, þunlarý kaydetti:
"Avrupa Birliði, Yeþil Mutabakat ile 2050 yýlýnda 'karbon-nötr ilk kýta' olma hedefini ortaya koyarken, 2030 itibarýyla enerji tüketiminde yenilenebilir enerji payýnýn en az yüzde 42,5'e çýkarýlmasýný ve enerji tüketimini de yüzde 11,7 oranýnda azaltmayý hedeflemektedir. Bu hedefler temiz enerji dönüþümünün benzeri görülmemiþ bir hýzla ilerleyeceðini bizlere göstermektedir. Sayýn Bakanýmýz da geçtiðimiz günlerde ülkemizin yenilenebilir enerjide 2035 yol haritasýný kamuoyu ile paylaþtý. Rüzgar ve güneþte mevcut kurulu gücümüzü 4 katýna çýkararak 120 bin megavat hedefine ulaþmak ve 80 milyar dolarlýk üretim yatýrýmýný ülke ekonomimize kazandýrmak kamu özel sektör iþbirliðinde elbette baþarabileceðimiz bir hedeftir."
AK Parti Grup Baþkanvekili Abdulhamit Gül, Gaziantep'in yenilenebilir enerji konusunda son yýllarda yatýrým aldýðýný belirterek, "Cumhurbaþkaný'mýz enerji alanýnda ülkemizin tam baðýmsýz olmasý için önemli adýmlar attý. Türkiye Allah'ýn izniyle havada, karada güçlüdür ve güçlü olmaya devam edecektir. Gaziantep'te üretim ve istihdam sürüyor ve sürecektir." diye konuþtu.
Gaziantep Valisi Kemal Çeber de kentin bölgede cazibe merkezi olduðunu ifade ederek, kentte sanayi ve istihdamýn her geçen gün arttýðýný dile getirdi.
Gaziantep Büyükþehir Belediye Baþkaný Fatma Þahin ise Gaziantep'in bir sanayi þehri olduðunu vurgulayarak, "Her geçen gün enerjiye daha çok ihtiyacýmýz oluyor. Þehrimizde enerjiye yapýlan yatýrýmlarý görebiliyoruz. Bu bizi mutlu ediyor." dedi.