Bakan Bayraktar: 2024 toplam kurulu güç artýþýnda rekor bir yýl olacak
ABONE OL

Bayraktar, Anadolu Ajansýnýn (AA) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý himayesinde, "Ortak Gelecek, Ortak Hedefler" ana temasýyla düzenlediði Ýstanbul Energy Forum'da deðerlendirmelerde bulundu.

Enerji sektörü için çok kýsa sayýlabilecek son birkaç yýlda birçok krizin bir arada yaþandýðýna dikkati çeken Bayraktar, "Ýklim deðiþikliði, pandemi, tedarik zincirinde yaþanan kýrýlmalar, yüksek enerji ve emtia fiyatlarý, artan sermaye maliyetleri, küresel ölçekte karþý karþýya olduðumuz yüksek enflasyon, özellikle bölgemizde yaþanan jeopolitik gerilim ve sýcak çatýþmalar enerji sektörümüz için bir çok riski ve belirsizliði beraberinde getirdi." diye konuþtu.

Bayraktar, Türkiye'nin böyle bir konjonktürde ekonomisi, sanayisi büyüyen, ihracatý ve nüfusu artan buna baðlý olarak enerji talebi hýzla artan bir ülke olduðunun altýný çizerek, en temel önceliðin arz güvenliðini temin etmek, vatandaþlara kesintisiz, kaliteli, düþük maliyetli ve çevreyle uyumlu þekilde bu hizmetleri sunmak olduðunu kaydetti.

Enerji politikalarýnýn 2053 net sýfýr emisyon hedefi çerçevesinde þekillendirildiðini ifade eden Bayraktar, bu noktada bölgesel ve uluslararasý iþbirliklerinin önemine dikkati çekti.

Bayraktar, Türkiye'nin yenilenebilir enerjinin toplam kurulu güç içindeki payýný her geçen gün artýrdýðýný belirterek, "2024 bu anlamda toplam kurulu güç artýþýnda rekor bir yýl olacak. Bugün itibarýyla Türkiye'deki tüm hanelerin elektrik ihtiyacýný rüzgar ve güneþ enerjisi ile karþýlar hale geldik." ifadelerini kullandý.

Türkiye'nin 2035'e kadar bugünkü rüzgar ve güneþ enerjisi kurulu gücünü 4 katýna çýkarmayý hedeflediðini aktaran Bayraktar, "Her yýl en az 2000 megavat güneþ ve rüzgar ihalesi yapacak, yatýrým ve izin süreçlerini hýzlandýracak, yaklaþýk 15 bin kilometre HVDC iletim hattý inþa ederek adeta ülkemizi enerji otoyollarý ile doðudan batýya güneyden kuzeye baðlayacaðýz. Tüm bu projeler için önümüzdeki 11 yýlda toplam 108 milyar dolarlýk bir yatýrým fýrsatý sunduðumuzun da altýný çizmek istiyorum." deðerlendirmesinde bulundu.

Bakan Bayraktar, nükleer enerjinin de Türkiye'nin enerjisi için önemine dikkati çekerek, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin dört ünitesinin tamamýnýn 2028 sonuna kadar faaliyete geçeceðini söyledi.

Doðal gazýn enerji dönüþüm sürecinde geçiþ yakýtý olarak çok önemli bir kaynak olduðunu belirten Bayraktar, þöyle devam etti:

"Türkiye olarak 50 milyar metreküpü aþan tüketimle Avrupa'nýn 4. büyük doðal gaz ülkesiyiz. Türkiye'de tüm hane halkýna doðal gaz götürmek hedefi doðrultusunda 5,8 milyar metreküplük depolama kapasitesi, 20 bin kilometre iletim, 208 bin kilometre daðýtým hattý uzunluðu ile bugün 81 il, 887 yerleþim yeri ve 222 organize sanayi bölgesine yani nüfusumuzun yüzde 84'üne doðal gazý ulaþtýrýyoruz. Özellikle LNG alanýnda yaptýðýmýz yatýrýmlar hem ülkemizin hem de Avrupa'nýn arz güvenliðine büyük katký sunuyor. Son 8 yýlda gazlaþtýrma kapasitemizi 5 katýna çýkararak günlük 160 milyon metreküpe ulaþtýk. Bu güçlü altyapýmýz ve Ýstanbul Finans Merkezi'nde kurmayý planladýðýmýz Gaz Ticaret Merkezi ile enerji alanýnda merkez ülke konumumuzu güçlendiriyoruz."

Bayraktar, son 7 yýlda özellikle Gabar'daki keþifle petrol üretiminin 3 katýna çýktýðýný kaydederek, sözlerini þöyle tamamladý:

"Enerji alanýnda bölgesel iþbirliklerimizi geliþtirmeye ve kazan-kazan anlayýþý içinde bugüne kadar olduðu gibi bundan sonra da ülkemizin ve bölgemizin enerji güvenliðine katký saðlayacak projeleri geliþtirmeye devam ediyoruz. Bugün burada Orta Asya'dan, Rusya'ya, Kafkaslardan, Balkanlara, Orta Avrupa'dan Kuzey Afrika'ya kadar birçok ülkeden bakan arkadaþýmla, þirket temsilcileri ile bu ikili ve çok taraflý enerji iþbirliði projelerini görüþtük, görüþmeye devam edeceðiz. Enerji sektörü çok önemli sýnamalardan geçti ancak önümüzde bizleri bekleyen çok daha zorlu süreçler olabilir. Bu zorluklara ancak güçlü bölgesel iþbirlikleri ve projeler ile hazýr olup yakýn bir çalýþma ile bu süreçleri yönetebileceðimize inanýyoruz."

  • Bakan Bayraktar
  • Ýstanbul Enerji Forumu
  • enerji