Bakan Bayraktar: Türkiye, yenilenebilir enerjide muazzam bir potansiyele sahip
ABONE OL

Bayraktar, St. Petersburg Uluslararasý Ekonomi Forumu (SPIEF) kapsamýnda düzenlenen "Geleceðin teknolojik ekosistemi: Ýnsanlýk ve gezegenin faydasý için" baþlýklý oturumda konuþtu.

Türkiye'de vatandaþlara güvenilir ve ekonomik açýdan karþýlanabilir enerji saðlamaya öncelik verdiklerini anlatan Bayraktar, bunu ayný zamanda çevreye duyarlý þekilde gerçekleþtirmeye çalýþtýklarýný söyledi.

Bayraktar, söz konusu görevlerin her geçen gün zorlaþtýðýna iþaret ederek, "Çünkü günümüzde her þeyin daha fazla elektrikli hale geldiði bir dünyada yaþýyoruz. Çok sayýda þirket, ulaþým, gýda, sanayi ve dijital teknolojilere yatýrým yaparken, yapay zeka konusunda da önemli ilerlemeler saðlanýyor." diye konuþtu.

Yaþanan bu deðiþimden ötürü sistemlerin elektrikli hale getirildiðini belirten Bayraktar, "Bunlarý yaparken, daha rekabetçi bir enerjiye eriþmek de istiyoruz. Tüm bu adýmlarý atarken, diðer yandan enerji talebi de artýyor." dedi.

Bayraktar, Türkiye'nin elektrik ihtiyacýnýn her yýl ortalama yüzde 4 ila 5 arasýnda arttýðýna dikkati çekerek, "Türkiye, yenilenebilir enerjide muazzam bir potansiyele sahip. Güneþten, rüzgara, jeotermalden biyokütle enerjisine, hepsinden faydalanmak istiyoruz." ifadesini kullandý.

- NÜKLEER ENERJÝNÝN ÖNEMÝ ARTIYOR

Yenilenebilir enerji kapasitesini 12 yýlda 60 gigavata ulaþtýrmayý hedeflediklerini vurgulayan Bayraktar, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kurulu gücünde dünyada 11'inci sýrada olduðunun altýný çizdi.

Enerji verimliliðinin de ayrý bir öneme sahip olduðunu anlatan Bayraktar, bu konuda tarýmdan sanayiye detaylý bir planlama yaptýklarýný söyledi.

Bayraktar, enerji verimliliði alanýnda 20 milyar dolardan fazla yatýrým planladýklarýný belirterek, "Böylelikle 100 milyon tondan fazla karbon emisyonunu bertaraf etmeyi hedefliyoruz." dedi.

Nükleer enerji konusunun giderek daha fazla önem kazandýðýný kaydeden Bayraktar, "Nükleer enerji olmadan, dünya karbon emisyonlarýný düþürme hedeflerine ulaþamaz. Aralýk 2023'te Dubai'de düzenlenen COP28'de, karbon emisyonu hedeflerine ulaþmak için küresel ekonomilerin 2050'ye kadar nükleer enerji kapasitelerini üç katýna çýkarmalarý gerektiði vurgulandý." diye konuþtu.

Bayraktar, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluþu Rosatom'la iyi bir iþbirliði yürüttüklerini belirterek, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin yaný sýra ilave reaktörlere de ihtiyaç duyacaklarýnýn altýný çizdi.

Türkiye'nin, temiz enerji konusunda önemli avantajlara sahip küçük modüler reaktörler kurmayý da arzu ettiðini belirten Bayraktar, petrol ve doðal gazýn yaný sýra yeþil hidrojen konusundaki projelerle de ilgilendiklerini ifade etti.

Bayraktar, kritik minerallerin de büyük önem taþýdýðýný ve bu alanda kimlerin tedarikçi olacaðýnýn gelecek yýllarda önem kazanacaðýný söyledi.

Bakan Bayraktar, SPIEF ziyareti kapsamýnda Gazprom Baþkaný Aleksey Miller, Rusya Doðal Kaynaklar Bakaný Alexander Kozlov ve Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev ile de bir araya geldi.

  • Bakan Bayraktar
  • yenilebilir enerji
  • nükleer