Bakan Bayraktar: Yýllýk kullanýlan doðal gazýn yüzde 20'sini depolayacaðýz
ABONE OL

Bayraktar, BOTAÞ'ýn 50. Kuruluþ Yýl Dönümü Töreni'nde yaptýðý konuþmada, Türkiye'nin doðal gaz ve boru hatlarý konusundaki çalýþmalarýna iliþkin deðerlendirmede bulundu.

BOTAÞ'ýn Irak ham petrolünü Ýskenderun Körfezi'ne taþýmak üzere 15 Aðustos 1974'te kurulduðunu ve Ceyhan-Kýrýkkale, Batman-Dörtyol, Dörtyol-Ceyhan Ham Petrol Boru Hatlarý ile ham petrol taþýma faaliyetlerini sürdürdüðünü belirten Bayraktar, "Ayrýca Hazar Bölgesi'nde üretilen petrolü, dünya pazarlarýna ulaþtýrmak üzere inþa edilen Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) hattýnda da görev üstlendi. Toplam uzunluðu 3 bin 382 kilometre olan boru hatlarýyla bugüne kadar yaklaþýk 14,5 milyar varil petrol taþýndý." diye konuþtu.

TANAP PROJESÝ

Bayraktar, BOTAÞ'ýn 1986'dan itibaren doðal gazýn ticareti ve taþýmacýlýðýna baþladýðýna dikkati çekerek, BOTAÞ vasýtasýyla 2018'de hayata geçirilen TANAP projesiyle Türkiye'ye 28,5 milyar metreküp, TürkAkým projesiyle de 2020 baþýndan itibaren Rusya'dan yaklaþýk 40 milyar metreküp gaz arzý saðlandýðýný kaydetti.

Türkiye'nin bugün 4,6 milyar metreküpü Silivri, 1,2 milyar metreküpü Tuz Gölü depolama tesisinde olmak üzere 5,8 milyar metreküp depolama kapasitesine sahip olduðunu kaydeden Bayraktar, "Önümüzdeki 5 yýl içerisinde ülkemizde toplam 12 milyar metreküplük bir depolama kapasitesine ulaþmayý hedefliyoruz. Bu sayede ülkemizin yýllýk kullandýðý doðal gazýn yüzde 20'sini depolar hale geleceðiz." bilgisini verdi.

LNG KAPASÝTESÝ 160 MÝLYON METREKÜPE ULAÞTI

BOTAÞ'ýn sývýlaþtýrýlmýþ doðal gaz (LNG) terminali ve Yüzer LNG Depolama ve Gazlaþtýrma Ünitesi (FSRU) bakýmýndan ciddi bir kapasitesinin bulunduðunu da belirten Bayraktar, "2016'da 30 milyon metreküp olan günlük LNG alma kapasitemizi bugün itibarýyla yaklaþýk 160 milyon metreküp seviyesine taþýdýk. Bu sayede, Türkiye'nin ihtiyacý olan gazýn yarýsýný rahatlýkla sývýlaþtýrýlmýþ doðal gaz ile tedarik edebilecek hale geldik." deðerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, ayrýca BOTAÞ'ýn Türkiye'nin yaptýðý LNG ve doðal gaz anlaþmalarý çerçevesinde aralarýnda Azerbaycan, Cezayir, ABD'nin bulunduðu 34 ülkeyle doðal gaz ticareti yapan bir þirket haline geldiðini söyledi.

72 MÝLYON VATANDAÞ DOÐAL GAZA ULAÞABÝLÝYOR

Türkiye'de 81 ilde 862 yerleþim yeri ve yaklaþýk 212 organize sanayi bölgesinde doðal gaz kullanýldýðýný, yaklaþýk 72 milyon vatandaþýn doðal gaza ulaþabildiðini aktaran Bayraktar, Türkiye'nin 20 bin kilometrelik iletim, 200 bin kilometrelik daðýtým hattýna sahip olduðunu vurguladý.

Bayraktar, BOTAÞ'ýn sadece gaz ithal eden deðil, gaz ihraç eden bir þirket olduðunun altýný çizerek, "Türkiye, artýk kendi doðal gazýný üreten, tedarik kaynaklarýný çeþitlendirmiþ, güçlü altyapýsý ve tedarik portföyü sayesinde ihracat kabiliyeti olan bölgesinin ve Avrupa'nýn arz güvenliðine katký saðlayan lider bir ülke haline gelmiþtir. Ülkemizin bu anlamda markasý ve bayrak taþýyýcýsý BOTAÞ oldu. BOTAÞ'ýn 50'nci kuruluþ yýl dönümünü kutluyorum." ifadelerini kullandý.

BOTAÞ, ÖNEMLÝ PROJELERE ÝMZA ATIYOR

BOTAÞ Genel Müdür Vekili Abdulvahit Fidan da kurumun 1974'te boru hatlarýyla petrol taþýmacýlýðý amacýyla baþlayan bu yolculuðunun, ham petrol ve doðal gaz üretimi, enerji iþletmeciliði, uluslararasý projeler, depolama faaliyeti ve doðal gaz ticareti alanlarýna yayýldýðýný, kurumun sektöründe lider ve uluslararasý ödüllerle onurlandýrýlmýþ þekilde yoluna devam ettiðini kaydetti.

BOTAÞ'ýn Bakanlýðýn çizdiði enerji vizyonu doðrultusunda yeni enerji yüzyýlýna emin adýmlarla ilerlediðini ifade eden Fidan, kurumun Türkiye'nin enerji baðýmsýzlýðý yolunda, enerji güvenliðini garanti edecek hamleleri azimle hayata geçirdiðini söyledi.