Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'ndeki Kabine Toplantýsý öncesi gazetecilere açýklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, Beyaz Saray'ýn Gazprombank'a yönelik aldýðý yaptýrým kararýna iliþkin, "Yaptýrýmlar Türkiye'yi etkiler. Para ödeyemeyiz, para ödeyemezsek malý alamayýz. Dýþiþleri Bakanlýðý görüþüyor. " dedi.
Bayraktar, Türkiye'nin kýþa girerken arz güvenliði açýsýndan gaza ihtiyacý olduðunu dile getirerek, "Sanayinin gaza ihtiyacý var. Dolayýsýyla arz güvenliði kapsamýnda bizim (Rus gazý) buna ihtiyacýmýz var. Geçmiþte bir dönem Ýran yaptýrýmlarý oldu. Orada doðal gazda bir muafiyet vardý. Benzer þeyi burada da Amerika'dan istiyoruz." deðerlendirmesini yaptý.
ABD Baþkaný Joe Biden yönetiminin, ABD'nin seçilmiþ baþkaný Donald Trump'a yetkiyi devretmesine yaklaþýk 1,5 ay kala böyle bir kararý almasýna iliþkin Bayraktar, "Ýþin kötü tarafý bu ambargolarýn konmasý 1 gecede, kalkmasý biraz uzun sürebilir." ifadesini kullandý.
Bakan Bayraktar, Türkiye için enerji arz güvenliðinin önemli olduðuna dikkati çekerek, "Eðer böyle bir muafiyet Türkiye'ye verilmezse, bu direkt Türkiye'yi etkiler. Burada Rusya falan hedef deðil, direkt Türkiye hedef demektir." diye konuþtu.
Biden yönetiminin yönetimden çekilmeden önce Trump'a kötü bir tablo býrakmak istediði yönündeki iddialarý deðerlendiren Bayraktar, "Onlarýn kendi arasýnda, beni hiç ilgilendirmiyor. Benim ülkeme gaz getirmem lazým." dedi.
- ÇAYIRHAN TERMÝK SANTRALÝ'NÝN ÖZELLEÞTÝRÝLMESÝ
Bayraktar, Çayýrhan Termik Santrali konusunda sendikayla görüþtüklerine de iþaret ederek, "Endiþelendikleri noktalar var. Bunlarýn içerisinde haklýlýk payý olan unsurlar olabilir. Dolayýsýyla o yönüyle, onlarýn endiþe ettiði þeyleri izale ederek bir özelleþtirme yapýlmasýnýn doðru olduðunu düþünüyoruz." ifadelerini kullandý.
Ýþçilerin açlýk grevine baþlayacaðý haberlerine yönelik endiþelerine deðinen Bayraktar, "Biliyorsunuz. Dýþarýdan bir sürü þeyle bu iþ köpürtülmeye baþlandý. Buradaki iþçilerin bir çoðu kamu iþçisi deðil. Þu anda da kamusal bir çatý altýnda deðiller. Dolayýsýyla kendileriyle ilgili endiþeleri olan hususlarý da doðru bir kurguyla gidermemiz lazým." dedi.
Bayraktar, Türkiye'de 2002'den sonra bütün santralleri özel sektöre yaptýrdýklarýný, kamuya ait olan santrallerde ise 9-10 bin megavatlýk özelleþtirme programý yürüttüklerini kaydederek, "Bu sistem böyle çalýþýyor. Dolayýsýyla burasýný ayrý tutmanýn çok bir anlamý yok ama iþçilerin buradaki haklarýna bir halel gelmesin. Ýþçiler de siyasiler de aradý. Onlara söylediðim þey de bu. Orada hak ve endiþeleri olan konularý ortadan kaldýralým. Burasý bir an önce üretime geçsin." diye konuþtu.
Çayýrhan Termik Santrali'nin özelleþtirilmesi durumunda enerji üretiminin düþeceði iddialarýna da deðerlendiren Bayraktar, sözlerini þöyle tamamladý:
"Kömür üretimi son dönemde düþmüþ durumda. Elektrik üretimi de düþmüþ durumda. Bu dönemde düþen bir þeyler var. Böyle doðal gaz ortamýnýn olduðu bir yerde yerli kömürden elektrik üretimimizi arttýrmamýz lazým. Onun için Çayýrhan mutlaka çalýþmalý, hatta daha çok çalýþmalý. Þu anda madende 1249 kiþi çalýþýyor. O sayýnýn artmasý lazým."