7-10 Þubat tarihleri arasýnda Ýstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenecek olan "Ýstanbul Fashion Connection Fuarý" açýlýþ töreni gerçekleþti. Açýlýþ törenine Ticaret Bakaný Prof. Dr. Ömer Bolat, Ýstanbul Valisi Davut Gül, ÝTO Baþkaný Þekib Avdagiç, TÝM ve ÝHKÝB Baþkaný Mustafa Gültepe de katýldý. Ticaret Bakaný Prof.Dr. Ömer Bolat fuarýn açýlýþ konuþmasýný gerçekleþtirdi.
"REKOR KIRDIK"
Konuþmasýna 6 Þubat depreminde hayatýný kaybeden vatandaþlara rahmet dileyerek baþlayan Ticaret Bakaný Prof. Dr. Ömer Bolat, "Bu fuarýn ortaya koyduðu bu muhteþem tablo, Türkiye ekonomisinin 21 yýldan bu yana nasýl güçlü temeller üzerinde ilerlediðinin ve geliþtiðinin açýk bir göstergesi. Türkiye olarak bunun en açýk delili üretimdeki büyüme rakamlarýmýz. 2022 yýlýnda yüzde 11.4 , 2023 yýlýnda yüzde 5 buçuk, inþallah bu yýl da ilk 9 ayda yüzde 4.7 büyümeyi baþarmýþ bir ülke olarak milli gelirimizi yýlýn ilk 9 ayý sonunda 1 trilyon 75 milyar dolara çýkarmayý ve kiþi baþý milli gelirimizi de 12 bin 500 dolara çýkarmayý baþardýk. Bunun en önemli faktörlerinden birisi ihracattaki baþarýdýr. Ýhracatýmýz 2023 yýlýnda dünya ihracatýnda ve ithalatýndaki gerilemeye raðmen Türkiye olarak yüzde 0, 64'lük bir artýþla 256 milyar dolara ulaþtýrdýk. Bu da cumhuriyet tarihinin rekoru olarak kayda geçti" dedi.
"DÜNYANIN YEDÝNCÝ BÜYÜK ÝHRACATÇISI KONUMUNDAYIZ"
Türkiye'nin ithalat ve ihracattaki baþarý oranlarýný paylaþan Bakan Bolat, "Tekstil ve giyim sektörü bizim için çok önemli bir yer oluþturuyor. Türkiye sanayisini ilk ateþleyen sektör tekstil sektörü olmuþtur. Daha sonra hazýr giyim sektörü, metal sektörü, otomotiv sektörü, makine sektörü, inþaat malzemeleri, biliþim gibi diðer sektörlere yansýmalar olmuþtur. Pamuk üreticisi bir ülke olmamýzýn verdiði avantajla tekstilde bundan yüz yýl önce baþladýðýmýz yolculukta bugün dünyada Avrupa'nýn üçüncü büyük ihracatçýsý, dünyanýn ise yedinci büyük ihracatçýsý konumuna ulaþmayý sizlerin sayesinde baþardýk. Hazýr giyimde geçen yýl 20.6 milyar dolar ihracat, tekstilde de 12.3 milyar dolar ihracat ile toplamda yaklaþýk 33 milyar dolar ihracatý bu sektörlerden elde ettik. Pamuk üreticisi olmamýz, hýzlý pazarlara, hedef pazarlara olan yakýnlýðýmýz, iki günde mal teslim edebilmemiz, geniþ ürün yelpazemiz, hýzlý teslimat, özgün tasarým ve müþterilerin beðenilerini dikkate alan ürün yelpazesi bu baþarýda çok önemli bir rol oynamýþtýr. Biz Ticaret Bakanlýðý olarak yýllýk bütçemizin yüzde 60'ýný ihracat desteklerine tahsis ediyoruz. Bundan sonra da devam edeceðiz. 2024 yýlý bütçemizde ihracata verdiðimiz destekleri yüzde 110 arttýrdýk. Bu yýl inþallah Orta Vadeli Program'da yer alan 267 milyar dolar mal, 110 milyar dolar hizmet ihracat hedeflerini baþaracaðýz. Avrupa'nýn, Avrupa Birliði'nin ana ülkelerinin ithalatý yüzde 15 civarýnda azaldý. Biz Türkiye olarak Avrupa Birliði'ne ihracatýmýzý arttýrabildik. Bizim dünya mal ihracatýndan aldýðýmýz pay yüzde 1,02'den yüzde 1,06'ya çýktý. Hedef 2028'de yüzde 1,30. Hizmet ihracatýndaki payýmýzý da arttýrmaya devam ediyoruz. Yüzde 1,30'luk payýmýz var. 2028 yýlýnda bunu yüzde 2'ye çýkaracaðýz" þeklinde konuþtu.
"SÝZLERLE BÝRLÝKTE GERÇEKTEN MODANIN BAÞKENTÝ OLABÝLÝRÝZ"
Programda Ýstanbul Valisi Davut Gül ise, "Biz sizlerle birlikte gerçekten modanýn baþkenti olabiliriz. Tekstilin, hazýr giyimin þu üç konudan uzaklaþmasý lazým; kur rekabeti, enerji ve ucuz iþçilik. Bunlardan kurtularak, marka deðeri yüksek ürünler üreterek, dünyanýn her tarafýnda özellikle yeþil dönüþümün avantajlarýndan faydalanarak, farklý farklý ürünler geliþtirerek kurum ve iþçilik fiyatý ne olursa olsun rekabet edebilir bir duruma gelmemiz gerekiyor. Bunu da yapabileceðinizi biliyorum" diye konuþtu.