Bakan Bolat: Cari açýðý ocakta 37-38, þubatta 32 milyar dolar seviyelerine düþürmüþ olacaðýz
ABONE OL

Ticaret Bakaný Bolat, Esenyurt'ta "Sanayici ve Ýþ Ýnsanlarý ile Ýstiþare Toplantýsý"na katýldý.

Bolat, burada yaptýðý konuþmada, 31 Mart Yerel Seçimlerinin önemine vurgu yaparak, "halka hizmet etmek Hakk'a hizmet" düsturundan hareketle görevlerini yaptýklarýný ifade etti.

Bolat, AK Parti'nin Esenyurt Belediye Baþkan Adayý Hamit Öncü'yü 2004'ten beri tanýdýðýný belirterek, Esenyurt'un Türkiye'nin en büyük ilçesi olduðunu ve il bazýnda Türkiye'nin 25 iline eþ deðer olduðunu söyledi.

"ESENYURT'U YENÝDEN ESERLER YURDU YAPMAK ÝÇÝN CANLA BAÞLA GAYRET EDÝYORUZ"

Bakan Bolat, büyük bir il büyüklüðünde olan Esenyurt'un çok güzel hizmetler almasý gerektiðine vurgulayarak, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn 1994'te belediyecilikte dönüm noktasý olarak baþlattýðý "halkçý belediyecilik", "çevreci belediyecilik", "sosyal belediyecilik", "eser belediyeciliði", "hizmet belediyeciliði" anlayýþýnýn 2004'ten sonra Esenyurt'ta da yer bulduðunu dile getirdi.

Bolat, yapýlan hizmetlerle Esenyurt'un "Eseryurt" haline geldiðini kaydederek, þöyle devam etti:

"31 Mart'ta da Esenyurt'u yeniden eserler yurdu yapmak için canla baþla gayret ediyoruz. Top sizde, Esenyurtlu kardeþlerimizde. Eksiðimiz olabilir, gediðimiz olabilir. Ama çok önemli bir karar vereceksiniz. Hem Esenyurt için hem Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi için. Geçen seçimden sonra bir mukayese fýrsatý ortaya çýktý. Bu mukayeseye göre bakýn. Ýstanbul'a, Esenyurt'a kim ne kattý? Ulaþýmda, kentsel dönüþümde, çevrecilikte, kültür merkezleri, kongre merkezleri, bilim merkezleri, gençlik merkezleri, spor salonlarý, okullar, yenilenmesi anlamýnda hastaneler, bütün vatandaþa dokunan bütün bu hizmetlerde AK Parti ve Cumhur Ýttifaký belediyeciliði, Ýstanbul'a da Türkiye'ye de Esenyurt'a da çok büyük deðerler kattý."

Esenyurt Belediye Baþkan Adayý Hamit Özgür'ün geçmiþinin tertemiz, çalýþkan, belediyecilik tecrübesi olan bir aday olduðunu aktaran Bolat, bu bölgenin insaný olduðunu ve projeleriyle Esenyurt'a büyük deðerler katacak hizmetleri olacaðýný kaydetti.

"GERÇEK, MODERN, VATANDAÞIN YAÞAYABÝLECEÐÝ ÖRNEK ÞEHÝRLER SON 20 YILDA YAPILDI"

Bakan Bolat, Murat Kurum'un 15 sene TOKÝ'de çok büyük hizmetler yaptýðýný anýmsatarak, "Kahramanmaraþ depremi ne kadar yýkýcý ve can alýcý oldu maalesef. TOKÝ binalarýnda çizik yoktu. TOKÝ'nin yaptýðý bütün kamu binalarýnda çizik olmadý ve ayný Murat Kurum, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý'nda da 5 yýl boyunca kentsel dönüþüm projelerini hýzlandýrdý, meydana gelen afetlerde anýnda orada günlerce kaldý. Birkaç ay içinde o afetlerin izlerini ortadan kaldýrdý." diye konuþtu.

Bolat, Kurum'un çok güzel vaatler olduðuna dikkati çekerek, Ýstanbul'un deprem açýsýndan riskli bir bölge olduðunu ve Kurum'un ilk etapta 650 bin konutu yenileyeceðini söyledi. Ayrýca Bolat, Kurum'un kiralarýn düþmesi için 100 bin rezerv konut yapacaðýný ve bu þekilde ihtiyacý olan vatandaþlar açýsýndan kira derdini hafifletecek bir çözüm ortaya koyduðunu anlattý.

Bolat, 2019'dan önce Ýstanbul'a 250 kilometreden fazla raylý sistem yapýldýðýnýn altýný çizerek, gerçek, modern, vatandaþýn yaþayabileceði örnek þehirlerin son 20 yýlda yapýldýðýný vurguladý.

Cumhurbaþkaný'nýn hiçbir vatandaþý ve þehirleri arasýnda ayrýmcýlýk yapmayan bir politika izlediðini aktaran Bolat, "ÝBB son 5 yýlda 8 kilometre metroyu zor bitirirken, her ay Cumhurbaþkaný'mýz yeni bir metro hattýnýn Ulaþtýrma Bakanlýðý eliyle yapýlmasýný bitirdi ve açýlýþýný yapýyor. Yarýn da Kirazlý-Bakýrköy açýlýyor. Havalimaný-Gayrettepe açýldý. Halkalý-Havalimaný açýlýyor. Her yerde bir hizmet var, Sabiha Gökçen-Pendik metro hattý açýlýþý yapýldý. Daha baþka hizmetler de gelecek." þeklinde konuþtu.

Bolat, 31 Mart'ta Esenyurt'ta Hamit Özlü'nün, Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi'nde de Murat Kurum'un seçmenlerin desteðiyle zafere ulaþacaðýný belirtti.

"CARÝ AÇIÐI OCAKTA 37-38 MÝLYAR DOLARA, ÞUBATTA 32 MÝLYAR DOLAR SEVÝYELERÝNE DÜÞÜRMÜÞ OLACAÐIZ"

Bakan Bolat, Ticaret Bakanlýðý olarak neler yaptýklarýna deðinerek, mal ve hizmet ihracatýndan ithalata, ithalatýn düzgün yapýlmasýndan yasa dýþý yollarla ihracata zarar verilmesini engellemeye kadar bakanlýk olarak çalýþmalarý anlattý.

Bolat, Türkiye'nin mal ihracatýný 2002'de 36 milyar dolar olduðunu ve geçen yýl 256 milyar dolar ile rekor kýrdýklarý bilgisini paylaþtý. Yeni yýlýn üzerinde 2 ay geçtiðini ve yýllýk olarak 258,5 milyar dolar sýnýrýnda olduklarýný kaydeden Bolat þunlarý söyledi:

"Hazirandan bu yana her ay ihracatýmýzý arttýrma fýrsatý bulduk, bir tek eylül hariç. Aðustostan bu yana her ay ithalatýmýzý azaltmayý baþardýk. Dýþ ticaret açýðýmýzý azaltmayý baþardýk. Hazirandan þubat sonuna kadar 30 milyar dolar dýþ ticaret açýðýmýzý azalttýk. Mayýsta 60 milyar dolarýn üzerinde olan cari açýðýmýzda aralýk sonunda 45 milyar dolara düþürdük. Ocak ayý rakamý 13 Mart'ta açýklanacak. 37-38 milyar dolara düþürmüþ olacaðýz. Þubat cari açýðý da 13 Nisan'da açýklanacak. O zaman da inþallah 32 milyar dolar seviyesinde cari açýðýmýzý düþürmüþ olacaðýz. Bu ne demek arkadaþlar? Bu þu demek. Daha fazla üretim, daha fazla yatýrým, daha fazla istihdam demek. Daha fazla döviz kazanmak, döviz rezervlerimizin daha iyi durumda olmasý demek. Döviz kurunun aþýrý baský altýnda kalmamasý demek. Bakýn dün gece rating kuruluþu Fitch, Türkiye'nin kredi nasýl yükseltti."

"ENFLASYONLA MÜCADELE BÝZÝM BÝRÝNCÝ ÖNCELÝÐÝMÝZ"

Bakan Ömer Bolat, salgýnla baþlayan, Rusya-Ukrayna savaþýyla devam eden ve depremle karþý karþýya kalýnan büyük sýkýntýlarla fiyat artýþlarý noktasýnda enflasyonun yükseliþine þahit olduklarýnýn altýný çizdi.

Bolat, "Ama Cumhurbaþkanýmýz geldiði günden beri 2002 sonundan beri vatandaþlarýmýzýn iþçi, memur, emekli, çiftçi, esnaf, hiçbir zaman enflasyonun altýnda maðdur olmamalarý için ücret artýþlarýný enflasyon üstü refah payý olarak verdi. Enflasyonla mücadele de bizim birinci önceliðimiz, yeni hükümetimiz döneminde. Bunu da canla baþla yapýyoruz. Hazine ve Maliye Bakaný para, kredi, maliye politikalarý üzerinden, Merkez Bankasý yine para, kredi, döviz kuru politikalar üzerinden Ticaret Bakanlýðý olarak da biz de denetimler ve sektörel düzenlemelerle bu mücadeleyi bütün hükümet olarak yapýyoruz." açýklamalarýnda bulundu.

Ticaret Bakanlýðý olarak, 2023'te 1,5 milyar dolarlýk ihracattan fedakarlýk gösterdiklerini dile getiren Bolat, patates, soðan, domates, salça, ayçiçek ham yað ve zeytinyaðýnda ihracatý biraz frenlediklerini kaydetti.

Bolat, "Sebebi içeride vatandaþlarýmýz aþýrý þiþirilmiþ fiyatlarla karþýlaþmasýn diye. Þeker de yine öyle ve dikkat ettiyseniz bu seçimde, bu kýþ ne ayçiçek yaðýnda, ne þekerde, ne simitte, ne soðanda, ne patateste, ne domateste, ne salçada seçimlere yönelik tiyatro yapamadýlar. Simit üzerinden bir operasyon çekmeye çalýþtýlar. Bir gece yüzde 50 artýþla 24 saatte geri aldýrdýk o simit fiyatý artýþýný. 210 gram ekmeði 8 lira tarife uygularken 100 gram simite 15 lira fiyat çekmeye kalktýlar, engellendi. Onu bütün Türkiye'ye yayacaklardý ve bu seçimin kampanyasýný simit çay üzerine kuracaklardý. Engel olunca þaþýrdýlar." dedi.

"2023 SONUNA KADAR ESNAFLARIMIZA VERÝLEN TOPLAM DESTEK 468 MÝLYAR LÝRAYA ULAÞTI"

Ticaret Bakaný Bolat, ramazan öncesi fiyatlarda büyük zýplamalar olmasýn diye bütün gýda firmalarýný dolaþtýklarýna dikkati çekerek, mega centerler, hal ve ticaret borsalarýna varýncaya kadar bu noktada önemli çabalar sarf ettiklerini söyledi.

Bolat,"Çünkü enflasyonla mücadele tek baþýna yapýlacak bir iþ deðil. Sizlere de önemli görevler düþüyor. Kim vatandaþý kazýklamak istiyorsa onlardan alýþveriþ yapmayacaðýz. Bilinçli tüketim, bilinçli tüketici anlayýþýyla vatandaþa haksýz fiyat uygulamaya çalýþan, zulmetmeye çalýþanla asla ticaret yapmayacaðýz. Bu kadar basit. Biz her zaman yanýnýzdayýz. Tüketici hakem heyetleriyle yanýnýzdayýz. Ýl ticaret müdürlükleriyle yanýnýzdayýz. Denetçi sayýmýzý 1500 kiþi artýrdýk bütün Türkiye'de. Onlar ramazan öncesi çalýþýyorlar. Ramazanda da devam edecekler." ifadelerini kullandý.

Bolat, hizmet ihracatý rakamlarýný paylaþarak, 2002'den bu yana 7,5 artýrarak 14,5 milyar dolardan 100 milyar dolara çýkardýklarýný dile getirdi. Milli gelirin 230 milyar dolardan 1 trilyon 118 milyar dolara çýkardýklarýný anýmsatan Bolat, bunun vatandaþýn gelirinin arttýðý anlamýna geldiðini belirtti.

Esnafa AK Parti döneminden 152 milyon lira finansman kredi desteði yapýldýðýný ve 2002'de bir firma baþýna 5 bin lira verildiðini söyleyen Bolat, konuþmasýný þöyle tamamladý:

"O günkü dolar karþýlýðý 3 bin, 3 bin 500 dolar. AK Parti döneminde 2023 sonuna kadar esnaflarýmýza verilen toplam destek 468 milyar lira. 2002'den önce devlet faizin yüzde 20'sini sübvanse ediyordu. Bu dönem yüzde 50'si sübvanse ediliyor. Þu anda ticari kredi faiz maliyetinin yarýsýndan fazla, yüzde 25'i bu desteklerden faydalanýyor esnaflarýmýz. Geçen yaz 500 bin liraydý firma baþýna limit. Sonra 650 bine çýkardýk. 2 hafta önce 750 bin liraya çýkardýk firma baþýna. 750 bin liranýn karþýlýðý ne biliyor musunuz arkadaþlar? Yaklaþýk 25 bin dolar firma baþýna esnaflara destek veriliyor. 5 yýlda ödenecek, 6'þar ay vadeyle ve maliyetsiz sabit yüzde 25, 26'yý geçmiyor. Eski borcu varsa yine alabilir. Yeni düzenlemelerden biri de bu. 850 bin basit usulde olan esnaflarýn vergi muafiyeti iki sene önce kaldýrýldý."

Ticaret Bakaný Bolat'ýn yaný sýra, AK Parti'nin bazý Ýstanbul Milletvekilleri, Esenyurt Belediye Baþkan Adayý Hamit Öncü ve Cumhur Ýttifaký'nýn temsilcileri etkinliðe katýldý.