Bakan Bolat, cari iþlemler hesabýnda kalýcý iyileþme saðlamak için çalýþtýklarýný belirtti
ABONE OL

Bolat, AA muhabirine ödemeler dengesi istatistiklerine iliþkin deðerlendirmede bulundu.

Türkiye'nin cari iþlemler açýðýnýn, Kasým 2023'te 1,3 milyar dolar azalýþla 2,7 milyar dolar olduðunu anýmsatan Bolat, Mayýs 2023'te 60,3 milyar dolar olan yýllýklandýrýlmýþ cari iþlemler açýðýnýn ise sonraki aylarda 10,7 milyar dolar azalarak Kasým 2023 itibariyle 49,6 milyar dolara gerilediðine iþaret etti.

Bolat, Temmuz 2023'ten itibaren her ay yýllýklandýrýlmýþ dýþ ticaret açýðýnýn düþtüðüne ve yýllýklandýrýlmýþ cari iþlemler dengesinin iyileþtiðine dikkati çeken Bolat, "Kasým ayýnda cari açýktaki gerilemede, ödemeler dengesi tanýmlý dýþ ticaret açýðýnýn yýllýk yüzde 38,5 azalarak 4,4 milyar dolar gerçekleþmesi etkili oldu. Hizmet gelirleri yýllýklandýrýlmýþ olarak Kasým 2023'te 99,2 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaþtý ve hizmetlerin altýnda yer alan seyahat gelirleri yýllýklandýrýlmýþ olarak 47,2 milyar dolara yükseldi." ifadesini kullandý.

- "ÝYÝLEÞMENÝN DEVAM ETMESÝ BEKLENÝYOR"

Ödemeler dengesi verilerinde, yýllýklandýrýlmýþ serideki olumlu gidiþe iþaret eden Bolat, "Yýllýklandýrýlmýþ bazda cari iþlemler açýðýndaki iyileþmenin, Orta Vadeli Program (OVP) hedefiyle uyumlu þekilde 2024 yýlýnýn ilk çeyreðinde belirginleþerek devam etmesi bekleniyor." diye konuþtu.

Bolat, mal ve hizmet ihracatýný artýrmak için sunduklarý destekler ve yerli üreticileri korumaya yönelik ithalat politikalarýyla cari iþlemler hesabýnda kalýcý iyileþme saðlamak için çalýþmalarýný sürdürdüklerini bildirerek, þunlarý kaydetti:

"'Ýnovasyon, üretim, yatýrým, istihdam, ihracat ve adil bölüþüm' kapsamýnda þekillenen politikalarýmýzla, Türkiye ekonomisini daha rekabetçi ve güçlü bir konuma taþýmaya kararlýyýz. Cari iþlemler hesabýnda kalýcý iyileþme ile sürdürülebilir refah artýþý için gerekli makroekonomik istikrarý güçlendireceðiz."