Yarýn Ýstanbul'da düzenlenecek Dünya Odalar Federasyonu (WCF) Avrupa ve Asya Zirvesi öncesi WCF Genel Konsey Toplantýsý gerçekleþtirildi.
Toplantýda konuþan Bolat, Türkiye'nin bulunduðu coðrafyanýn tarih boyunca kültürlerin ve ticaret rotalarýnýn buluþtuðu bir coðrafya olduðunu kaydederek, AB ile Gümrük Birliði Anlaþmasý sayesinde çok iyi tesis edilmiþ ekonomik iliþkilerin bulunduðunu söyledi.
AB'nin Türkiye'nin ihracatýnda yüzde 41'lik bir ihracat payý olduðunu dile getiren Bolat, "Mevcut Gümrük Birliði Anlaþmasý'ný önümüzdeki dönemde revize etmeyi ve güncellemeyi umut ediyoruz. Çok yakýn zamanda, üç ay kadar önce yüksek düzeyli diyalog ve istiþare toplantýlarý Brüksel'de baþladý." diye konuþtu.
Bolat, Türkiye'nin yüzyýllar boyunca Ýpek Yolu'nu Avrupa ile baðladýðýný ifade ederek, þimdi de Zengezur Koridoru sayesinde Kuþak ve Yol Giriþimi ile Azerbaycan ve Ermenistan üzerinden ayný þeyi gerçekleþtirmeyi istediklerini anlattý.
Türkiye'nin komþularý ile arasýndaki ticari iliþkilerinden bahseden Bolat, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Lojistik açýsýndan bakýldýðýnda gerçekten Türkiye eþsiz bir ticaret habitatýdýr. Akdeniz ülkeleri, Afrika ve Arap ülkeleri ile Ýstanbul Boðazý ve Çanakkale boðazlarý aracýlýðýyla, Atlantik'e de Cebelitarýk aracýlýðýyla baðlanmaktadýr. Ayný þekilde Süveyþ Kanalý da buna aracýlýk etmektedir. Türkiye, GSYH olarak bakýldýðýnda 1,2 trilyon dolarlýk bir deðer taþýr bu bölgede. 600 milyar dolarlýk dýþ ticaret hacmiyle Türkiye global ekonominin önemli bir aktörüdür. Global ticaretin de önemli bir aktörüdür. Yurt dýþý ticaret tam olarak yüzde 50'sini oluþturmaktadýr Türkiye'nin GSYH'sinin."
- "DÜNYANIN KÜRESEL AKTÖRLERÝYLE BÝRLÝKTE AYNI MECRADA YER ALIYORUZ"
Bakan Bolat, Türkiye'nin, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan liderliðinde hayata geçirdiði çalýþmalarýn meyvesini aldýðýný ve atýlan tohumlarýn yeþerdiðini belirterek, "Sürekli olarak büyüyoruz ve dünyanýn küresel aktörleriyle birlikte ayný mecrada yer alýyoruz." þeklinde konuþtu.
Türkiye'nin ekonomik görünümüyle ilgili olarak yakýn döneme ait rakamlarýn bariz bir þekilde Türkiye'nin gücünü ve dayanýklýlýðýný ortaya koyduðunu vurgulayan Bolat, "Örnek vermem gerekirse yýllýk büyüme ortalamasý yüzde 5,4 2003-2023 yýllarý arasýnda. Bu dönemde kiþi baþýna düþen gelir de neredeyse iki katýna çýkmýþtýr. GSYH de dolar olarak bakýldýðýnda bu dönemde 9 kat arttý." ifadelerini kullandý.
Bolat, son dönemde küresel ekonomideki sýkýntýlara iþaret ederek, Türkiye ekonomisinin bu olumsuzluklara raðmen büyümesini sürdürdüðünü ve kayda deðer baþarý elde ettiðini, en hýzlý büyüyen ülkeler arasýnda yer aldýðýný anlattý.
- "CARÝ AÇIK DÜÞÜÞÜNÜ SÜRDÜRÜYOR"
Ticaret Bakaný Bolat, Türkiye'nin geçen yýl yaklaþýk 255 milyar dolarlýk mal ihracatý yaparak rekor kýrdýðýný, küresel mal ticaretindeki payýný artýrdýðýný kaydederek, hizmet ihracatýnda da 106 milyar dolara ulaþýldýðýný söyledi.
Bu yýlýn 9 ayýnda mal ihracatýnda yüzde 3,2'lik, hizmet ihracatýnda ise yüzde 7'lik artýþ yakalandýðýný dile getiren Bolat, "Dýþ ticaret açýðýmýz da düþüþünü sürdürdü. Yüzde 33 düþtü ilk 9 ayda. Halihazýrdaki cari açýk da 55,5 milyar dolardan 15 ayda 11,3 milyar dolara düþtü." diye konuþtu.
Ýlk 8 ayda cari hesap açýðýnýn hýzlý bir þekilde düþerek 9,7 milyar dolara gerilediðini vurgulayan Bolat, "Bunlar gerçekten dýþ ticaret açýsýndan çok kayda deðer rakamlar. Aðustosta cari hesap 4,3 milyar dolar fazla verdi. Üç ay üst üste fazla verdi. Bütün bu pozitif geliþmelerin neticesinde uluslararasý rezervimiz de hýzlý bir þekilde artýþa geçti. Rezervimiz 98,5 milyar dolardan 156,5 milyar dolara ulaþtý. Net rezervlerimiz eksi 65 milyar dolardan artý 34,6 milyar dolara ulaþtý. Burada SWAP'lar hariç olarak söylüyorum. SWAP'lar dahil edildiðinde net rezervlerin artýþý 56 milyar dolara tekabül etmektedir." ifadelerini kullandý.
- "KÜRESEL ULUSLARARASI DOÐRUDAN YATIRIMLARDAN YÜZDE 1,5 PAY ALMAYI HEDEFLÝYORUZ"
Bakan Bolat, Türkiye'deki hanelerin toplam borçluluk oranýnýn baþka ülkelerin oranlarýyla kýyaslandýðýnda çok düþük seviyede olduðunu belirterek, bu durumun Türkiye'nin büyümesine önemli katký sunduðunu söyledi.
Türkiye'ye gelen uluslararasý doðrudan yatýrýmlardan bahseden Bolat, 2003'ten bu yana 269 milyar dolarý aþan doðrudan yatýrým geldiðini, küresel uluslararasý doðrudan yatýrýmlardan aldýklarý payý yüzde 1,5'e çýkartmayý hedeflediklerini bildirdi.
Bolat, Türk müteahhitlik sektörünün yurt dýþýnda üstlendiði proje hacminin 514 milyar dolara ulaþtýðýný kaydederek, "Bu rakam, müteahhitlerimiz uluslararasý ihalelerde 12 bin 300 projeyi kazandýðý anlamýna geliyor. Bu projeler 143 farklý ülkede." þeklinde konuþtu.
Türkiye'nin 56 milyar dolarlýk gelirle turizmde parlak bir dönem geçirdiðini aktaran Bolat, bu yýl 60 milyon turist ve 60 milyar dolar gelir hedeflediklerini söyledi.
Bolat, Türkiye'nin lojistik hizmetlerinde Avrupa'da beþinci, dünyada 15'inci olduðunu anýmsatarak, bu pazardan daha fazla pay almak istediklerini anlattý.
Ülkenin endüstri alanýnda önemli iþlere imza attýðýný dile getiren Bolat, tekstil, savunma, hazýr giyim, otomotiv, seramik, inþaat malzemeleri ve havacýlýkta öne çýktýklarýný, otomotiv ve savunma sanayisinde Türkiye'nin yýldýzýnýn parladýðýný vurguladý.
- "ÇOK ÝDDÝALI BÝR PROGRAM TAKÝP EDÝYORUZ"
Ticaret Bakaný Bolat, Türkiye'nin ekonomide son dönemde uyguladýðý programa iþaret ederek, þunlarý kaydetti:
"Çok iddialý bir program takip ediyoruz. 'Ýstikrarlý stabilizasyon' diyoruz buna ekonomide. Stabil büyüme, düþük enflasyon ve ihracatýn önderlik ettiði bir büyüme modeli. Buna Orta Vadeli Program diyoruz. Geçen yýl baþladýk ve önümüzdeki 3 yýlý bu programý takip ederek tamamlayacaðýz. Hedefimiz, 2027'ye kadar Türkiye'nin GSYH'si 1,7 trilyon dolara çýkmalý ve ortalama büyüme oraný yüzde 4 olmalý. Mal ihracatýnda 320 milyar dolar, hizmet ihracatýnda 160 milyar dolar hedefliyoruz."
Bolat, Türkiye'nin üye olduðu uluslararasý ekonomik kuruluþlara, coðrafi konumuna, yaptýðý ekonomik iþbirliklerine deðinerek, "Daha fazla uluslararasý ticarete konsantre olarak, uluslararasý yatýrýmý artýrarak ekonomimize güç kazandýracaðýz." diye konuþtu.
Türkiye'nin uyguladýðý dezenflasyon programýnýn olumlu sonuçlarýný paylaþan Bolat, son dönemde uygulamaya koyduklarý teþvik ve yatýrým programlarýndan bahsetti.